Dr Mihaela Bilic: 10 fructe și legume pe care NU merită să le cumpărăm BIO! „Au încărcătură mică de pesticide, oricum ar fi cultivate”
Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic spune că sunt 10 fructe și legume pe care NU merită să le cumpărăm BIO! Iată care:
„În căutarea unui stil de viață sănătos, tot mai mulți consumatori au început să se orienteze spre produsele BIO. La rândul lor producătorii din industria alimentară au încurajat și exploatat această tendință aducând pe rafturi o gamă infinită de produse cu etichetă BIO - de la cereale și biscuiți la ceaiuri și cosmetice.
Promovate ca având calități nutriționale superioare și fiind cultivate fără îngrășăminte și pesticide, aceste produse au un preț pe măsură. Însă nu întotdeauna investiție financiară merită, mai ales când putem consuma produse locale, de sezon, obținute prin metode responsabile și NEintensive de producție.
Dintre cele 43 de categorii de fructe și legume prezente în Ghidul pesticidelor, cele 10 produse care urmează au o încărcătură de pesticide foarte redusă chiar și atunci când sunt cultivate prin metode convenționale, deci sunt sigure pentru consum și în varianta ne-BIO:
- legume - broccoli, vinete, varză, ceapă, sparanghel
- fructe - banane, kiwi, mango, ananas, avocado.
Anumite fructe și legume necesită cantități mai mari de pesticide față de altele, de aceea merită să cheltuiți în plus pentru varianta BIO (agricultură biologică) în cazul următoarelor 10 produse:
- legume-ardei gras, țelină, salată, spanac, cartofi
- fructe- mere, pere, piersici, căpșuni, struguri.
Dincolo de polemica BIO/ne-BIO, un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Într-o lume în care semințele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli și paraziți, este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară- mai ales că și la capitolul “etichete”, legislația este deficitară.
În concluzie singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este să fie minim procesat. Și dacă se poate să fie obținut din ingrediente puține, banale/clasice.
Cât despre fructe și legume, carne și pește, lapte și ouă, avem nevoie de furnizori/producători de încredere, care să respecte și alimentul, dar și mediul înconjurător. Iar siguranța alimentară trebuie să fie completată de calitate, degeaba cumperi un produs BIO care este plin de zahăr și grăsime! Ce să mai spun de gust, că l-am pierdut cu totul din vedere...un aliment trebuie să fie în primul rând BUN la gust, e o condiție mai presus de toate!!”, a scris dr Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
