Etichetele alimentelor, capcane periculoase. Iată ce înseamnă

Ești convins că produsele alimentare pe care le cumperi sunt sănătoase dacă vezi pe etichete scrie „natural”, „100%”, „bio” și „fără sare”, dar și altele...
Dacă vreți să aveți o dietă sănătoasă va trebui să faceți un pic pe detectivii pentru a găsi cele mai naturale alimente din magazinul dvs. preferat. Producătorii de alimente folosesc adesea termeni care fac ca produsele să pară mai sănătoase decât sunt în realitate.
„Trebuie să facem câțiva pași înapoi și să privim dincolo de etichetele sclipitoare pentru a vedea ce este - și nu este - în respectivele alimente", spune dieteticianul Kathy McManus, director al Departamentului de Nutriție de la Spitalul Brigham and Women's, afiliat la Harvard.
Iată un mic ghid despre capcanele de pe etichetele alimentelor realizat de ea:
Conținutul de fructe și legume
Multe produse au mare scris pe etichetă că sunt cu „fructe reale" sau „legume reale". Ba chiar pun poze mari cu legumele respective din etichete. Dar nu e posibil să fie o mare minciună!Trebuie să citiți lista ingredientelor pentru a vedea ce este cu adevărat în produs. O să vedeți ce procent din fiecare fruct sau legumă este de fapt în interiorul alimentului, dar și ce alte ingrediente au fost folosite. Doar pentru că au în compoziție un fruct, asta nu înseamnă automat că sunt naturale sau sănătoase! Ai bine alegeți fructe și legume în starea lor naturală, chiar și tratate ca să reziste, ele sunt mult mai sănătoase, spune expertul în nutriție.
Făcut cu sau din cereale integrale
Când cumpărați pâine, baghete, biscuiți și alte produse de patiserie și gustări, nu vă lăsați păcăliți: „făcut din cereale integrale" nu este același lucru cu „cerealele integrale de 100%".
Veți vedea că pe unele produse scrie mare că sunt cu 5, 7, 9 sau chiar 15 cereale, dar acele produse pot fi în mare parte făină albă. Din nou, verificați lista ingredientelor. Primul cuvânt ar trebui să fie „intregral" și să nu conțină decât cerealele respective. Orice formă de făină „îmbogățită" nu înseamnă cereale integrale.
Sucul de fructe și ce conține el
Băuturile pe bază de fructe nu sunt aceleași lucru cu sucul de fructe cel pe care-l stoarceți acasă. Ele pot conține cantități mici de suc, multă apă, zahăr și alți aditivi. Citiți eticheta și veți vedea exact cât suc real de fructe sua legume e în băutura voastră. Surpriza ar putea fi că, de multe ori, chiar și cele mai „naturale" băuturi au de fapt puțin suc de fruct așa-zis nobil (gen rodii, grapefruit, portocale ori kiwi etc.) și foarte mult suc de mere. Combinația vi se va vinde, însă, ca suc din fructul „nobil"! Deși combinație e naturală (dacă nu are altceva decât sucuri de fructe), totuși trebuie luat în considerare faptul că sucul de mere este foarte bogat în zahăr natural. Cum nu există fibre în suc, acesta este digerat rapid și poate determina o creștere la fel de rapidă a glicemiei!
Conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi
Problema reală cu acești termeni este că alimentele cu conținut scăzut de grăsimi și grăsimi nu sunt neapărat mai sănătoase decât alimentele cu conținut graăsimile integrale. Ba chiar adesea conțin zahăr și sare adăugate cu duiumul. Nutriționistul spune că grăsimile fac parte din dieta sănătoasă, dar trebuie să știm ce fel de grăsimi să alegem. Spre exemplu, este inutil să cumperi unt de arahide (alune) light, pentru că grăsimile nesaturate din alune sunt sănătoase! Iar pe eticheta untului de arahide trebuie să scrie că e făcut doar din alune, nu și din altceva.
Sodiu redus, conținut de sare redus
Un produs cu „sodiu redus" trebuie să conțină cu 25% mai puțin sodiu decât versiunea obișnuită. Dar dacă produsul obișnuit are foarte mult sodiu (de exemplu, 800 mg sodiu per 100 de grame/porție), versiunea lui „light" (cu 600 mg pe porție) are în continuare prea mult sodiu.
Apoi, chiar dacă pe produs scrie că nu are sare adăugată asta înseamnă doar că nu i s-a adăugat în timpul procesării nicidecum că alimentele n-ar avea deloc sodiu. Produsele lactate conțin natural sodiu, la fel și carnea, sfecla, spanacul, vinetele, ardeii, smochinele, pepenele verde, bananele, măslinele, strugurii, laptele de cocos etc.
Fără gluten
Dacă nu aveți boală celiacă sau sensibilitate la gluten, nu există niciun motiv să consumați alimente fără gluten. Ele nu sunt neapărat mai sănătoase decât alimentele care conțin gluten și uneori conțin mai mult zahăr adăugat, făină rafinată, sare și alți aditivi. Cheia pentru „cereale sănătoase", indiferent dacă ele conțin sau nu gluten, e să alegi cerealele integrale, nu cele rafinate.
Fără colesterol
Producătorii de alimente folosesc termenul „fără colesterol”, sperând că veți crede că produsul este automat sănătos, dar cantitatea de colesterol pe care o consumați nu mai este o preocupare principală, spun experții în domeniul sănătății.
Cercetările au arătat că dietele bogate în grăsimi trans și grăsimi saturate pot ridica nivelul sanguin de colesterol LDL „rău” care este asociat cu riscuri mai mari de infarct miocardic, accident vascular cerebral și boli cardiovasculareâ, mai mult decât o dietele bogate în colesterol alimentar.
Numărul de ingrediente
Dacă un produs are pe etichetă tot felul de ingrediente a căror denumire nici măcar nu o recunoști, e departe de a fi natural. Nutriționiștii recomandă să cumpărăm produse cu cât mai puține ingrediente, pe care să le și poți identifica.
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Taie o lămâie și pune-o lângă pat. Beneficiile surprinzătoare pe care le are
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Cum să elimini firele de păr rămase pe haine după spălare. Trucul care salvează hainele și mașina de spălat
Hainele tale ies mereu pline de păr după spălare? Iată trucul genial pe care puțini îl știu și care îți va schimba complet rutina.
Ce să faci ca să nu ți se mai aburească ochelarii iarna. Trucul care chiar funcționează
Te-ai săturat să nu vezi nimic prin ochelari iarna? Descoperă trucurile care îți fac lentilele imune la aburire.
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Trucul surprinzător care îți va face casa să miroasă minunat. Ce trebuie să faci
Aceste trucuri îți vor transforma casa într-o oază de relaxare care te îmbie cu un miros plăcut.
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.