Fructele de toamnă, un desert mai sănătos. De unde provine fructoza în alimentație. Mihaela Bilic: Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn!
Fructele, un desert mai sănătos. De unde provine fructoza în alimentație. Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a publicat pe pagina sa de Facebook sfaturi și instrucțiuni despre ce cum să ne bucurăm de sezonul...
Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a publicat pe pagina sa de Facebook sfaturi și instrucțiuni despre ce cum să ne bucurăm de sezonul fructelor de toamnă. Mihaela Bilic a explicat de ce este important să nu uităm că fructele sunt tot un desert, iar consumul în exces ,,obosește, crește colesterolul în sânge și face grăsime pe absomen”.
Vezi și: Ceaiul care scade tensiunea arterială. Are efect diuretic și susține sistemul imunitar
”Struguri, prune, mere și gutui…este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert! Fructele conțin minerale și vitamine, fibre, apă și fructoză, un zahăr natural. Fructoza nu crește glicemia și are tot 4 cal/g ca și glucoza. Însă prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sînge și face grăsime pe abdomen. Fructoza are un indice glicemic scăzut, 20 în comparație cu 100, cât este indicele glicemic al zahărului. Din acest motiv fructoza nu dă sațietate, putem mânca fructe până ne plesnește burta fără să ne simțim sătui. Deși fructele sunt percepute a fi sănătoase și naturale, asta nu înseamnă că e bine să le consumăm în exces. Un aport mai mare de 50 g fructoză pe zi duce la creșterea trigliceridelor în sînge și provoacă apariția unor depozite de grăsime în ficat, adică steatoză hepatică”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
De unde provine fructoza în alimentație?
Medicul a mai scris despre proveniența fructozei din alimentația noastră, ce înseamnă o alimentație sănătoasă și de unde ne putem lua fructoza în condiții optime și de bună calitate.
”O găsim în miere și fructe, ca moleculă liberă de monozaharid, sau în zahăr, unde este asociată cu glucoza și formează un dizaharid. Pentru alimentație sănătoasă trebuie să reducem consumul de produse care conțin zahăr și să mâncăm fructele în formă naturală, cu tot cu pulpă, nu transformate în suc. Un pahar de fresh concentrează fructoza din 3-4 fructe și depășește capacitatea ficatului de a-l metaboliza, are efect identic cu un pahar de bere. Care sunt alimentele cu cel mai mare conținut de fructoză? Mierea pe primul loc cu 40% fructoză, apoi fructele uscate (stafide smochine) cu 30% fructoză, urmate de prune și caise uscate cu 12%. La capitolul fructe proaspete, avem multă fructoză în mango, banane, smochine, struguri și cireșe. La polul opus, cu o concentrație redusă de fructoză, sunt fructele de pădure (zmeură căpșuni mure), caise și piersici, mere și citrice. Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn, iar cantitatea totală consumată într-o zi nu trebuie să depășească 500 g. Bucurați-vă de fructele de sezon, sunt o sursă valoroasă de antioxidanți vitamine și minerale. Savurați-le ca atare, proaspete, sunt cel mai natural și sănătos desert. Iar când vine vorba de kilograme în plus, diabet și colesterol crescut, țineți cont că fructele în exces pot fi dușmanul din umbră”, a mai adăugat aceasta.
Sfaturile oferite de medicul nutriționist Mihaela Bilic ne aduc aminte de importanța echilibrului și controlului în alimentație, chiar și atunci când vine vorba despre fructe, considerate adesea o opțiune sănătoasă. Chiar dacă fructele sunt surse naturale de vitamine, minerale și antioxidanți, consumul lor excesiv poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Fructoza, zahărul natural prezent în fructe, nu trebuie subestimată. O cantitate excesivă de fructoză poate suprasolicita ficatul, crește colesterolul și poate contribui la acumularea de grăsime în organism.
Vezi și: Cancerul, tot ce trebuie să știi. Cum crește și se răspândește cancerul
Este important să fim conștienți de sursele noastre de fructoză și să ne bucurăm de fructe în cantități moderate și în forma lor naturală, cu tot cu pulpă. În plus, este esențial să evităm produsele procesate și sucurile de fructe concentrate, care pot conține cantități mari de fructoză. Alegând o alimentație echilibrată și moderată, putem să ne bucurăm de beneficiile fructelor fără a compromite sănătatea noastră. Astfel, vom putea să ne bucurăm pe deplin de deliciile sezonului fructelor de toamnă fără să ne expunem riscului unor probleme de sănătate.
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
-
-
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
