Ceaiul care scade tensiunea arterială. Are efect diuretic și susține sistemul imunitar

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
ceaiul foto:freepik@pvproductions
ceaiul foto:freepik@pvproductions

Ceaiul care scade tensiunea arterială. Datorită vitaminei C, susține sistemul imunitar.

Ceaiul de mure nu este doar o băutură caldă și reconfortantă; este o experiență culinară și medicinală într-un singur pahar. Originar din regiunile temperate ale Europei și Asiei, murele sunt cunoscute nu doar pentru gustul lor delicios, dar și pentru beneficiile extraordinare pe care le aduc sănătății noastre.

Vezi și: 7 condimente cu efect antiinflamator pentru organism. Beneficiile sunt uimitoare

Ceaiul de mure este, în mod obișnuit, preparat prin infuzarea frunzelor de ceai negru cu mure proaspete. Această băutură are note puternice și pământii ale ceaiului negru cu un strop de arome acrișoare și dulci datorită murelor. De asemenea, ceaiul de mure poate fi făcut din frunzele proaspete sau uscate ale plantei.

Planta este originară din America de Nord, Europa și Asia, iar ceaiul poate fi preparat din plante cultivate acasă sau sălbatice. Planta face parte din genul Rubus, care include și alte specii. Ceaiul capătă o nuanță de purpuriu închis, datorită prezenței antocianinelor, conform Sencha Tea Bar.

Beneficiile pentru sănătate

1. Bogat în antioxidanți

Murele conțin concentrații ridicate de antioxidanți, inclusiv flavonoide, tanini și polifenoli, care pot ajuta la protejarea sănătății umane. Acești antioxidanți acționează pentru a preveni daunele cauzate de radicalii liberi - celule extrem de reactive care duc treptat la deteriorarea proceselor celulare normale. Daunele provocate de radicalii liberi sunt cunoscute sub numele de stres oxidativ, care a fost legat de afecțiuni grave, de la probleme cognitive și cancer până la îmbătrânirea prematură.

Proprietățile fenolice și antioxidante ale ceaiului de mure pot fi benefice pentru sănătatea pielii, iar aceste fructe sunt adesea prezente în produsele naturale pentru îngrijirea pielii. Acești antioxidanți au și proprietăți antiinflamatorii care reduc aspectul liniilor fine și a ridurilor. De asemenea, acești antioxidanți pot avea proprietăți anticancerigene, deși este nevoie de mai multă cercetare pentru a determina eficacitatea lor.

2. Beneficii pentru inimă

Antocianinele din mure pot ajuta la protejarea sănătății inimii, afectând direct tensiunea arterială. Un studiu publicat în 2011 a constatat că murele, alături de afine și căpșuni, reduc eficient tensiunea arterială și modulează nivelurile de zahăr din sânge. Aceste beneficii sunt deosebit de utile pentru persoanele care pot avea unul sau mai multe factori de risc pentru boli de inimă.

3. Ajutor pentru sistemul digestiv

Consumul de ceai de mure poate stimula producția de enzime digestive, care permit organismului să descompună hrana mai eficient. Deoarece ceaiul de mure este o combinație de frunze de ceai negru sau verde și mure, aceste infuzii de plante conțin o cantitate moderată de cafeină. Nivelurile scăzute de cafeină pot ajuta persoanele care suferă de constipație, deoarece este un laxativ bine cunoscut.

4. Sprijină sistemul imunitar

Murele conțin vitamina C, vitamina K și vitamina E, care sunt toate benefice pentru un sistem imunitar sănătos. Vitamina C poate ajuta la scurtarea duratei și severității răcelii comune și poate semnala o îmbunătățire a răspunsului sistemului imunitar atunci când este identificat un virus sau un patogen. Vitamina K joacă, de asemenea, un rol semnificativ în coagularea sângelui și poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare a rănilor. De fapt, una dintre utilizările tradiționale ale murelor de către grecii antici a fost pentru răni.

Efecte secundare ale ceaiului de mure

Întotdeauna consultați sfatul medicului înainte de a consuma ceaiuri pe bază de plante. Aceste ceaiuri pot interacționa cu anumite medicamente și pot provoca efecte secundare, inclusiv reacții alergice.

Ceaiul de mure este sigur de consumat în cantități moderate. Persoanele care sunt alergice la mure sau la plantele înrudite ar trebui să evite acest ceai. Opriți consumul ceaiului în cazul în care apare orice simptom de alergie, inclusiv strănut, dificultăți de respirație sau mâncărime.

Consumul excesiv de ceai de mure sau de extract de mure poate provoca probleme digestive, inclusiv greață și diaree. Limitați consumul la două sau trei cești pe zi, sau mai puțin dacă aveți sensibilitate la cafeină.

Vezi și: Menopauza: tot ce trebuie să știi. La ce vârstă apare și care sunt primele simptome. 18 octombrie, Ziua Mondială a Menopauzei

Ceaiul de mure nu este doar o băutură; este o călătorie în lumea aromelor și a sănătății. De la beneficiile sale impresionante pentru sănătate la diversitatea sa culinară și influența sa culturală, ceaiul de mure continuă să ne surprindă și să ne încânte în fiecare înghițitură. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel