Inflamația cronică: ce alimente să eviți și pe care să le consumi pentru reducerea ei
Inflamația este unul dintre factorii care ține activat sistemul imunitar, permanent. Dieta are un rol foarte important în reducerea inflamației.
Inflamația cronică - o stare de activare persistentă a sistemului imunitar - este o parte importantă a multor boli, iar dieta este un mare contribuitor la inflamație.
Specialiștii de la health.harvard.edu spun că ar fi bine să urmăm o „dietă anti-inflamatorie”, însă, tot ei artă că nu există o singură dietă. „Dieta, în general, e mai degrabă despre ceea ce nu mănânci, decât despre ceea ce mănânci”, spune Eric Rimm, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Ce alimente să evităm
Stați departe de alimentele „ultra-procesate”, care includ aproape orice este împachetat în pungi colorate, supe la plic, mezeluri, sosuri preparate, produse coapte, cereale procesate etc.
Aceste alimente au o valoare nutritivă mică. Mai rău, sunt bogate în sare, zaharuri adăugate și grăsimi saturate (care duc la creșterea colesterolul LDL „rău”). Toate aceste ingrediente sunt asociate cu promovarea inflamației în organism. „Cel mai mare infractor este orice cu îndulcitori adăugați, indiferent dacă asta înseamnă zahăr sau orice compuși folosiți pentru a da gustul dulce”, spune Rimm.
Un raport publicat în decembrie 2019 în Nature Medicine remarcă faptul că zaharurile și sarea suplimentară din alimentele ultra-procesate pot schimba bacteriile din intestinul dvs., pot deteriora mucoasa intestinului și pot activa genele inflamatorii din celule. Alte studii au legat alimentele ultra-procesate la perioade de viață mai scurte, cancer, boli de inimă, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și diabet.
Alimentele care favorizează inflamația includ pâine albă, cereale, paste albe și alte produse făcute cu făină rafinată, precum și orez alb. „Făina albă duce direct la o stare pro-inflamatorie", spune Rimm.
Alți inflamatori includ sucuri, prăjituri și alte produse coapte, unt, brânză, înghețată, produse din nucă de cocos, bomboane, dressing pentru salate, sosuri de roșii și carne procesată.
Cu ce să le înlocuim
Pentru a combate inflamația, ar trebui să consumăm alimente întregi, neprocesate, fără zahăr adăugat: fructe, legume, cereale integrale, leguminoase (fasole, linte), pește, carne de pasăre, nuci, semințe, puține lactate cu conținut scăzut de grăsimi și ulei de măsline. „La acestea, mulți oameni adaugă ierburi și condimente precum scorțișoara, ghimbirul și turmericul. Există câteva studii care sugerează beneficii modeste”, spune Rimm.
Cum ajută? "Se crede că antioxidanții din fructele și legumele viu colorate (roșii, morcovi, dovlecei și broccoli) pot reduce efectul radicalilor liberi, care dăunează celulelor”, spune Liz Moore, dietetician înregistrat la Beth Israel Deaconess Medical afiliat la Harvard Centru.
Alte componente alimentare care pot ajuta la combaterea inflamației includ
- fibra care se găsește în fructe, legume și, în special, în leguminoase și cereale integrale, cum ar fi orz, ovăz și tărâțe,
- acizi grași omega-3 găsiți în pește (cum ar fi somonul, macroule, sardinele, tonul), uleiurile vegetale (semințele de in și canola), nucile, semințele de in și legumele verzi cu frunze (spanac și kale)
- polifenoli (substanțe chimice vegetale) care se găsesc în fructe de pădure, ciocolată neagră, ceai, mere, citrice, ceapă, soia și cafea
- grăsimile nesaturate găsite în migdale, coji, nuci, semințe de in, semințe de dovleac și susan și uleiuri vegetale (măsline, arahide, canola).
Dovada că încercarea de a reduce la minimum inflamațiile prin modificări dietetice reduce riscul de boli „este cel mai puternic pentru artrită, sănătate gastrointestinală și cardiacă și, eventual, boli auto-imune”, spune Moore.
-
-
-
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?11.12.2025, 18:13
-
-
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
