Niveluri scăzute de vitamine și antioxidanți la bătrânețe. La ce pericole duc

În cel mai mare studiu de până acum, cercetătorii arată că niveluri scăzute de vitamine și antioxidanți sunt asociate cu fragilitatea.
Niveluri scăzute, vitamine, bătrânețe. Cercetătorii de la Trinity College, Irlanda, au descoperit că nivelurile mai scăzute de vitamine dietetice și antioxidanți sunt asociate cu fragilitatea. Cercetarea lor – TILDA, de la prescurtarea denumirii studiului - este prima de acest gen. A examinat asocierea nivelurilor de vitamina B12, acid folic, vitamina D, luteină și zeaxantină cu fragilitatea.
Oamenii de știință precizează că vitaminele B (B12 și acid folic) sunt importante pentru mai multe procese celulare din corp, inclusiv repararea ADN-ului și metabolismul energetic, vitamina D - esențială pentru metabolismul osos, forța musculară și starea de spirit, luteina și zeaxantina au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii importante în sănătatea ochilor și a sănătății creierului. Aceștia au plecat de la ideea că nivelurile scăzute ale tuturor acestor vitamine și antioxidanți sunt frecvente în rândul adulților irlandezi, informează site-ul Trinity College, tcd.ie.
TILDA - finanțată de The Atlantic Philanthropies, Department of Health and Irish Life - a fost susținută și de finanțarea Departamentului irlandez pentru Agricultură, Alimente și Marină (13F492) și Centrul de cercetare și dezvoltare a îmbătrânirii în Irlanda.
Niveluri scăzute, vitamine, bătrânețe. Opiniile cercetătorilor
„Am prezentat dovezi în cel mai mare studiu până în prezent că nivelurile mai scăzute de vitamine și antioxidanți specifici - și care au niveluri scăzute de mai mult de un micronutrient - este asociată în mod constant și progresiv cu metodele utilizate cel mai frecvent pentru măsurarea fragilității. Datele noastre sugerează că starea micronutrientă scăzută poate acționa ca un marker ușor de modificat și o țintă de intervenție pentru fragilitate în rândul adulților cu vârsta de peste 50 de ani", declară autorul principal al studiului și senior research fellow la TILDA, Aisling O'Halloran.
În demersul lor, cercetătorii au asociat nivelurile mai scăzute de luteină, zeaxantină și vitamina D și cu stadiile anterioare ale „pre-fragilității". Aceasta ridică problema rolului suplimentului alimentar și contribuie la discuțiile privind fortificarea organismului.
"Fragilitatea apare atunci când o serie de sisteme din corp își pierd capacitatea de rezervă și, prin urmare, capacitatea de a „sări înapoi", de a-și reveni, chiar și după boli banale. Este un stat important și provocator; frecvent asociată cu îmbătrânirea, dar și frecventă la pacienții de orice vârstă care au intervenții chirurgicale majore, tratamente pentru cancer și infecții severe. Marca fragilității este slăbiciunea musculară. Dacă este recunoscut în stadiile inițiale, poate fi inversat. Cu toate acestea, cu cât este mai lungă, cu atât este mai dificil să „recuperezi", iar slăbiciunea generalizată și oboseala devin din ce în ce mai grave. Această cercetare sugerează noi tratamente potențiale pentru o afecțiune comună și importantă", a afirmat investigatorul principal al TILDA, profesoara Rose-Anne Kenny.
Niveluri scăzute, vitamine, bătrânețe. Urmările neplăcute ale fragilității
Fragilitatea este un sindrom cronic obișnuit care afectează până la 25% dintre adulții peste 65 de ani și peste jumătate din adulții peste 80 de ani. E caracterizată printr-o scădere generală a funcției fizice și o pierdere a capacității de a-și reveni după ce a cunoscut un eveniment stresant, cum ar fi infecție, cădere sau intervenție chirurgicală. Este asociat cu sănătatea precară, dizabilitatea și moartea.
Un co-autor al cercetării, medicul Eamon Laird susține că, din nou, este demonstrat rolul micronutrienților pentru o mai bună sănătate a vârstnicilor. Însă, adaugă el, "lipsește o politică de fortificare a alimentelor în Irlanda și, în timp ce aceasta continuă, ratăm oportunitatea unei strategii eficiente din punct de vedere al costurilor pentru prevenirea și intervenția în progresul acestor condiții. Deocamdată nu există niciun semn că guvernul sau FSAI (Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor Irlanda) intenționează să consilieze sau să implementeze o astfel de strategie".
Descoperirile lor au fost publicate în prestigiosul Jurnal al Asociației Directorilor Medicali din America.
Studiul poate fi citit AICI.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Trucul genial care curăța ustensilele de lemn din bucătărie. Ai nevoie doar de două ingrediente simple
Cum să cureți eficient ustensilele din lemn din bucătărie. Greșeala pe care ai făcut-o până acum care înmulțește bacteriile. Află acum!
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Cum să usuci hainele mai repede iarna. Metoda pe care nu o știai
S-au făcut studii despre cum să usuci mai repede hainele iarna. Metoda pe care nu o știai
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.