OMS, studiu: Doar DOUĂ pahare de băuturi răcoritoare, risc crescut de deces

Un studiu realizat sub egida OMS și publicat astăzi în JAMA Internal Medicine, arată că băuturile răcoritoare, consumate zilnic, indiferent dacă sunt îndulcite cu zahăr sau îndulcitori...
Băuturile răcoritoare, inclusiv cele fără zahăr, sunt legate de un risc crescut de moarte timpurie. Bea mai multă apă, spun specialiștii OMS, care susțin că studiul dovedește nevoia de limitare a consumului.
Cercetătorii au chestionat, pentru acest stdiu, peste 450.000 de europeni, în legătură cu dieta lor. Studiul a presupus urmărirea acestor persoane timp de 16 ani, iar cei care au murit în acest interval au consumat, în general, mai multe băuturi răcoritoare zilnic. Băuturile dietetice erau la fel de răspândite ca și băuturile îndulcite cu zahăr, așa că autorii nu au putut demonstra cauzalitatea directă și au spus că este nevoie de mai multe cercetări. Dar tot ei susțin că aceste rezultate sunt suficiente pentru adoptarea pe scară largă a unor măsuri precum taxa pe zahăr introdusă în Marea Britanie.
Renunțați la ele, alegeți apa!
„Rezultatele noastre pentru băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr oferă un sprijin suplimentar pentru a limita consumul și pentru a le înlocui cu alte băuturi mai sănătoase, de preferință cu apă", a spus dr. Neil Murphy, co-autor al cercetării, de la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, parte a Organizației Mondiale a Sănătății.
Murphy a spus că este nevoie de mai multe cercetări pentru a desluși posibilele mecanisme prin care îndulcitorii artificiali ar putea afecta sănătatea.
„Pentru băuturile răcoritoare îndulcite artificial, această lucrare a naostră este cel de-al treilea mare studiu publicat în acest an care a raportat asocierea lor cu decese din orice cauză", a spus el.
În materialul prezentat astăzi în revista de specialitate JAMA Internal Medicine, Murphy și colegii lui raportează modul în care au analizat datele de la peste 450.000 de persoane, dintre care 70% erau femei, din 10 țări europene (Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Marea Britanie). Participanții au avut o vârstă medie de puțin peste 50 de ani, iar cei cu afecțiuni de sănătate precum cancer, boli de inimă sau diabet la început nu au fost incluși în analiză.
Indivizii s-au alăturat studiului între anii 1992 și 2000 și au fost apoi urmăriți, în medie, 16 ani, timp în care au fost înregistrate peste 41.600 de decese.
Când participanții s-au înscris, li s-au adresat o serie de întrebări cu privire la aspecte ale stilului lor de viață, cum ar fi exercițiile fizice, fumatul și greutatea, precum și dieta și nutriția - inclusiv consumul lor mediu de băuturi, cum ar fi băuturi acidulate, sucuri cu conținut de fructe și băuturi energizante. Consumul de suc de fructe nu a fost inclus.
2 pahare pe zi, suficient ca să crească riscul de deces
Rezultatele arată că 9,3% dintre cei care beau mai puțin de un pahar de băutură răcoritoare pe lună au murit în timpul studiului, față de 11,5% din rândul celor care consumau două sau mai multe pahare de 250 ml de suc pe zi.
Echipa de oameni de știință spune că odată ce au fost luați în considerare factori precum indicele de masă corporală, dieta, activitatea fizică, fumatul și educația, asta s-a tradus într-un risc mai mare de deces cu 17% în rândul celor care consumă două pahare de băuturi răcoritoare pe zi, comparativ cu cei care beau mai puțin de un pahar pe lună.
Tendința a fost remarcată atât pentru băuturile îndulcite cu zahăr, cât și pentru cele îndulcite artificial! Iar rezultate similare au fost observate atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Noua cercetare a descoperit că cei care au consumat două sau mai multe pahare de 250 ml de băuturi dietetice pe zi aveau un risc crescut cu 26% de deces în următorii 16 ani. Iar decesele cauzate de boli cardiovasculare au crescut cu 52%.
Zahărul și îndulcitorii, același risc
În timp ce băuturile zaharoase au fost anterior legate de obezitate, cercetătorii spun că nu s-a făcut până acum pe deplin asocierea consumului mare cu un risc crescut de deces.
Când ei au analizat cauzele specifice de deces, au descoperit că de fapt consumul frecvent de băuturi răcoritoare îndulcite artificial a fost asociat cu un risc mai mare de deces din cauza bolilor sistemului circulator, în timp ce băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr au fost asociate cu un risc mai mare de deces din cauza bolilor digestive. În general, băuturile răcoritoare au fost asociate cu un risc mai mare de deces din cauza bolii Parkinson.
Murphy a spus că ar putea fi posibil ca cei care consumă frecvent băuturi îndulcite artificial să aibă o slăbiciune pentru dulciuri și să poată mânca gustări mai zaharoase, dar că nu există niciun semn al unui astfel de efect în date.
Profesorul specializat în accident vascular cerebral dr Mitchell Elkind, președintele ales al Asociației Americane a Inimii, vorbind la Paris, a declarat că „acest studiu este important. Este un studiu foarte mare și include multe țări. (...) Mesajul lui este să beți apă - evitați băuturile îndulcite cu zahăr și fiți precauți cu privire la băuturile îndulcite artificial. Apa este cel mai sigur lucru. Ceaiul și cafeaua sunt în regulă. Dar minimizați sau eliminați complet băuturile procesate. Este greu să schimbi comportamente, dar studii precum acesta ajută".
„Suntem cu toții prea familiarizați cu faptul că băuturile zaharoase nu sunt numai proaste pentru dinții noștri, dar excesul de calorii ne poate face să creștem în greutate, crescând riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Unde poți, alege apă și ceai sau cafea neîndulcite și păstrează băuturile răcoritoare ca o delicatesă" a declarat profesorul Jeremy Pearson, director medical asociat la British Heart Foundation.
Dr. Mathilde Touvier de la Inserm, Institutul național francez de cercetare medicală și medicală, a salutat acest studiu.
Rezultatele „consolidează cu siguranță recomandările autorităților de sănătate publică de a limita băuturile [îndulcite] artificial - și nu numai băuturile zaharoase", a spus ea, adăugând că unii consilieri ai organismelor de sănătate publică puneau la îndoială probele științifice din spatele unei taxe pe băuturile zaharoase.
Apa, ceaiul și cafeaua, opțiuni sănătoase
Cu toate acestea, acest studiu are o serie de limitări, inclusiv faptul că participanții au fost întrebați doar despre băuturile și stilul lor de viață la un moment dat, iar studiul se bazează pe auto-raportare.
Amelia Lake, profesor în nutriția în sănătatea publică la Universitatea Teesside, a declarat că această constatare că băuturile îndulcite artificial au fost asociate cu un risc crescut de deces este interesantă, cu atât mai mult cu cât acestea au fost adesea comercializate ca fiind „mai sănătoase" decât băuturile zaharoase.
„Cu siguranță este un domeniu despre care trebuie să avem mai multe dovezi și un mesaj clar despre acestea", a spus ea. Ea a adăugat că studiul a consolidat nevoia de a crește disponibilitatea celei mai bune alternative: apa. „Trebuie să facem mai ușor pentru oameni să aleagă opțiunea mai sănătoasă", a spus Lake.
-
-
-
-
Remedii naturiste imediate pentru alergia la ambrozie28.08.2025, 10:44
-
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Cum să usuci hainele mai repede iarna. Metoda pe care nu o știai
S-au făcut studii despre cum să usuci mai repede hainele iarna. Metoda pe care nu o știai
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.