Simptomele de deficiență de calciu. Ce cantitate de calciu trebuie să obții zilnic ca să ai oase sănătoase
Calciul este important pentru creșterea și menținerea oaselor puternice și sănătoase, mai ales în condițiile în care pe măsură ce îmbătrânim pierdem din calciul din organism. Iată care sunt simptomele...
Calciul este vital în organism pentruj sînătatea oaselor, dar și pentru funcțiile inimii, funcționarea mușchilor, a nervilor, a vaselor de sânge și pentru reglarea hormonilor. Există, de asemenea, unele dovezi științifice care arată că menținerea unui nivel normal de calciu vă poate reduce riscul de cancer, diabet și hipertensiune. Deoarece organismul nu produce calciu de la sine, trebuie să-l obțineți din dietă.
De cât calciu avem nevoie zilnic
Cantitatea de calciu de care trebuie să obțineți din dietă depinde de vârsta și sexul dvs. Acestea sunt cantitățile medii zilnice recomandate de ghidurile americane:
- De la naștere până la 6 luni - 200 mg / zi
- Bebeluși între 7 și 12 luni - 260 mg / zi
- Copii cu vârste între 1 și 3 ani - 700 mg / zi
- Copii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani: 1.000 mg / zi
- Copii între 9 și 18 ani: 1.300 mg / zi
- Adulții cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani: 1.000 mg / zi
- Bărbații cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani: 1.000 mg / zi
- Femeile cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani: 1.200 mg / zi
- Adulții peste 71 de ani: 1.200 mg / zi
- Femeile însărcinate sau care alăptează - 1.000 mg / zi
Sursa: National Institutes of Health Office of Dietary Supplements
Din ce alimente obții natural calciu
Nu vă repeziți în suplimente, în primul rând pentru că dacă nu aveți deficiență vă poate face rău (provoacă apariția de petre la rinichi, spre exemplu), și în al doilea rând pentru că sunt multe alimente care conțin acest mineral, care poate fi a similat mai bine din ceea ce âncăm decât din pastile. Iată alimentele bogate în calciu:
- Lactate precum lapte, brânză, unt și iaurt,
- Legume de culoare verde închis - kale, spanac, broccoli și varză chinezească, spre exemplu,
- Peștele pe care îl mănânci cu oasele, precum sardinele și conservele de somon,
- Gălbenușuri de ou,
- Cereale integrale.
Cine are riscul de a face deficiență de calciu
Este posibil să aveți un risc mai mare de deficiență de calciu dacă:
- Sunteți vegetarian,
- Nu puteți digera alimentele lactate din cauza intoleranței la lactoză,
- Aveți osteoporoză,
- Nu puteți absorbi calciul deoarece aveți o boală inflamatorie a intestinului sau o boală celiacă,
- Luați medicamente cu steroizi pe termen lung,
- Aveți deficiență de vitamina D, fără de care calciul nu este bine asimilat în organism,
Simptomele deficienței de calciu
Deficiența cronică de calciu, numită hipocalcemie, poate provoca simptome de:
- amorțeală și furnicături la nivelul degetelor,
- palpitații cardiace și chiar
- convulsii.
Acest tip de pierdere de calciu este rar și apare doar la persoanele care pierd mult calciu rapid. Acest lucru se datorează de obicei unei boli grave sau unei proceduri medicale. Nu este același lucru cu deficiența de calciu din dietă, arată experții de la National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Apoi, trebuie reținut că organismul uman, dacă e dereglat, poate folosi calciul depozitat în oasele și dinți ca pe o „bancă de calciu”.
Chiar dacă aveți deficiență de calciu, de regulă nu veți avea niciun simptom până când oasele nu slăbesc, iar asta poate dura ani. De regulă deficiența e descoperită din întâmplare la analize sau când apar carii în ciuda faptului că mențineți o igienă orală corectă. Primul semn poate fi o radiografie anormală a densității osoase sau un os care se rupe ușor.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
