Zahăr: ce înseamnă consumului lui pentru corp. Explicația unui expert Harvard
Zahărul este un aliment nelispit din dietă, fie că vorbim de zahărul din cafea sau ceai, fie de cel din fructe, dulciuri și sucurile acidulate.
Zahăr, consum. Lectorul asistent Vasanti Malik de la Școala de Sănătate Publică T. H. China din cadrul Harvard scrie pe health.harvard.edu că majoritatea oamenilor consumă multe tipuri diferite de zaharuri dintr-o varietate de alimente și băuturi din dieta lor. Subliniază că un aport ridicat de zahăr este legat de un risc crescut de obezitate, diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare și anumite forme de cancer.
Însă, susține ea, „dacă unele zaharuri sunt mai sănătoase (sau mai rău) decât altele rămâne o problemă de interes pentru mulți".
Zahăr, consum: macronutrient care oferă energie
„Zahărul oferă energie de care celulele noastre ai nevoie ca să supraviețuiască. Zahărul este un tip de carbohidrat, un macronutrient care oferă energie - sub formă de calorii - din produsele alimentare și băuturile pe care le consumăm", explică Vasanti Malik.
Apoi amintește de clasificarea carbohidraților în două subtipuri de zahăr: monozaharide sau "zaharuri simple" (constând dintr-o singură moleculă) și dizaharide (două molecule). Monozaharidele includ glucoză, fructoză și galactoză. Dizaharidele- sucroză (o moleculă de glucoză și o moleculă de fructoză), lactoză (o moleculă de glucoză și o moleculă de galactoză) și maltoză (două molecule de glucoză).
E bine de știut că fructoza, glucoza și zaharoza se găsesc în mod natural în fructe și legume, lactoza - în lapte, iar maltoza - boabe germinative. Fructoza și glucoza le mai găsiți, în mod natural, în miere și zahărul de masă comun.
Zahăr, consum: cea mai mai sursă de zahăr adăugat
Băuturile cu zahăr sunt cea mai mare sursă de zahăr adăugat în alimentație, urmate de dulciuri și cereale. Zaharurile naturale și cele adăugate, precizează Vasanti Malik, respectiv aportul de zahăr adăugat (mai ales în băuturi) sunt metabolizate în același mod în corpul nostru.
Iar pentru majoritatea oamenilor, consumul de zaharuri naturale în alimente nu este legat de efectele negative asupra sănătății.
„Pe de altă parte, organismele noastre nu au nevoie de, sau beneficiază de, consumând zahăr adăugat. Orientările dietetice 2015-2020 pentru americani și Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adaosul de zahăr să fie limitat la nu mai mult de 10% din caloriile zilnice. (...) Există o concepție greșită în mod obișnuit că unele zaharuri cum ar fi siropul de porumb cu fructoză (HFCS) sunt nesănătoase, în timp ce altele, cum ar fi nectarul de agave (din planta suculentă), sunt sănătoase.
Realitatea este că majoritatea zaharurilor sunt compuse din glucoză și fructoză, în proporții diferite. (...) Glucoza și fructoza au diferite soiuri metabolice, astfel încât în teorie consumând una peste alta ar putea duce la diferențe în sănătatea metabolică", detaliază specialistul de la Harvard.
Glucoza, a adaugă acesta, este absorbită din intestin în sânge și este preluată în celule musculare, hepatice și grase ca răspuns la eliberarea de insulină din pancreas. Iar fructoza este metabolizată în ficat și nu crește nivelurile de glucoză sau insulină.
Concluzia? „Este mai bine să limitați toate sursele de zahăr adăugat la nivelul de admisie recomandat. Pentru majoritatea oamenilor, un tip de zahăr nu este mai bun decât altul", susține lectorul Vasanti Malik.
-
-
Două mâini de alune pe zi îți îmbunătățesc memoria în doar 4 luni04.12.2025, 17:30
-
-
-
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
