Lipsa de somn, de ce oamenii săraci au mai multe boli de inimă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces    FOTO: pexels.com
Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces FOTO: pexels.com

Lipsa de somn (somnul insuficient) este unul dintre motivele pentru care grupurile defavorizate – oamenii săraci - au mai multe boli de inimă, arată un studiu publicat astăzi în revista Societății Europene de Cardiologie.

Lipsa de somn, mai ales la o anume categorie de populație, are efecte devastatoare. Persoanele cu statut socio-economic prost - adică oamenii săraci - dorm mai puțin din mai multe motive: pot avea mai multe locuri de muncă, pot lucra pe schimburi, trăiesc în medii zgomotoase și pot avea un nivel mai mare de stres emoțional și financiar, arată studiul publicat astăzi în Cardiovascular Research, o revistă a European Society of Cardiology (ESC).

Acesta a fost primul studiu bazat pe populație, care a examinat dacă lipsa de somn ar putea explica parțial de ce oamenii săraci au mai multe boli de inimă. S-a constatat că somnul scurt a explicat 13,4% din legătura dintre ocupație și bolile coronariene la bărbați.

Autorul studiului Dusan Petrovic, de la Centrul universitar de medicină generală și sănătate publică (unisanté), Lausanne, Elveția, a declarat: „Absența medierii prin somn scurt la femei s-ar putea datora relației mai slabe între ocupație și durata somnului în comparație cu bărbații ."

La femei, o combinație mult mai nocivă

„Femeile cu statut socioeconomic scăzut combină adesea latura fizică și psihosocială a locurilor de muncă manuale prost plătite, cu responsabilitățile casnice și stresul, care afectează negativ somnul și efectele sale de restabilire a sănătății, în comparație cu bărbații", a spus el.

El a spus că „este nevoie de reforme structurale la toate nivelurile societății, pentru a permite oamenilor să doarmă mai mult. De exemplu, încercarea de a reduce zgomotul, care este o sursă importantă de tulburări de somn, cu geamuri duble, limitând traficul și nu construind case lângă aeroporturi sau autostrăzi".

Studiul a făcut parte din proiectul Lifepath și a reunit date de la opt cohorte care au totalizat 111.205 participanți din patru țări europene. Statutul socioeconomic a fost clasificat ca scăzut, mediu sau ridicat în funcție de ocupația tatălui și ocupația personală. Istoricul bolilor coronariene și accident vascular cerebral a fost obținut din evaluări clinice, fișe medicale și auto-raport. Durata medie de somn a fost auto-raportată și clasificată ca somn recomandat sau normal (peste 6 până la 8,5 ore), somn scurt (6 ore) și somn lung (mai mult de 8,5 ore), pe noapte.

Contribuția somnului insuficient a fost investigată folosind o abordare statistică numită analiză de mediere. Se estimează contribuția unui factor intermediar (somn) la o asociere între expunerea principală (status socioeconomic) și rezultatul principal (boli coronariene sau accident vascular cerebral).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel