Lipsa somnului, impact devastator asupra sănătății. Bolile grave pe care le poți face din cauza oboselii

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Lipsa somnului Foto: Freepik @delirisfilms
Lipsa somnului Foto: Freepik @delirisfilms

Lipsa somnului, impact devastator asupra sănătății. Află ce poți să faci să ai un somn neîntrerupt și cât mai odihnitor.

Faptul că nu dormi suficient îți epuizează capacitățile mentale și îți pune în pericol sănătatea fizică. Știința a corelat somnul insuficient cu o serie de probleme de sănătate, de la creșterea în greutate până la slăbirea sistemului imunitar.

Posibile cauze

Obținerea a mai puțin de 7 ore de somn în mod regulat poate duce, în cele din urmă, la consecințe asupra sănătății care  afectează întregul organism. Acest lucru poate fi cauzat, de asemenea, de o tulburare de somn subiacentă.

Corpul tău are nevoie de somn, la fel cum are nevoie de aer și de hrană pentru a funcționa la maximum. În timpul somnului, corpul se vindecă și își restabilește echilibrul chimic. Creierul stabilește noi conexiuni de gândire și ajută la păstrarea memoriei și reface legăturile neuronale deja existente. Masa musculara se reface iar metabolismul încetinește drastic.

Fără suficient somn, creierul și sistemele corpului tale nu vor funcționa normal iar în cele din urmă poate scădea dramatic calitatea vieții.

Un grup de studii din 2010 a constatat că dormitul prea puțin noaptea crește riscul de moarte timpurie.

Vezi și: Leguma care scade tensiunea arterială. Este ideală pentru vremea rece. Cum să o consumi corect

Semnele notabile ale lipsei de somn includ:

- Somnolență excesivă

- Bâlbâieli frecvente

- Iritabilitate

- Oboseală în timpul zilei

Stimulantele, cum ar fi cofeina, nu sunt suficiente pentru a anula nevoia profundă de somn a organismului. De fapt, acestea pot înrăutăți privarea de somn, făcând mai greu să adormi noaptea.

Acest lucru, la rândul său, poate duce la un ciclu de insomnie nocturnă urmată de consumul de cofeină în timpul zilei pentru a combate oboseala cauzată de orele de somn pierdute. Privarea cronică de somn poate interfera cu sistemele interne ale organismului și poate provoca mai mult decât semnele și simptomele inițiale enumerate mai sus.

Vezi și: Psihologia din spatele Black Friday. Cum să nu cazi pradă cumpărăturilor impulsive

Sistemul nervos central

Sistemul nervos central este principala rută informațională a corpului. Somnul este necesar pentru ca acesta să funcționeze corect, dar insomnia cronică poate perturba modul în care corpul trimite și procesează de obicei informațiile.

În timpul somnului, între celulele nervoase (neuroni) din creier se formează căi care te ajută să îți amintești noile informații pe care le-ai învățat. Privarea de somn epuizează creierul, astfel că nu își poate îndeplini la fel de bine sarcinile.

De asemenea, poate fi mai dificil să te concentrezi sau să înveți lucruri noi. Semnalele pe care le trimite corpul tău pot fi, de asemenea, întârziate, ceea ce îți diminuează coordonarea și  crește riscul de accidente.

Lipsa de somn afectează în mod negativ abilitățile mentale și starea emoțională. Te poți simți mai nerăbdător sau predispus la schimbări de dispoziție. De asemenea, poate compromite procesele de luare a deciziilor și creativitatea, potrivit Healthline.

Dacă lipsa de somn continuă suficient de mult timp, poți începe să ai halucinații - să vezi sau să auzi lucruri care nu sunt cu adevărat acolo, de asemenea, poate declanșa mania la persoanele care au tulburare bipolară de dispoziție. Alte riscuri psihologice includ:

- Comportament impulsiv

- Anxietate

- Depresie

- Paranoia

- Gânduri sinucigașe

De asemenea, este posibil să ajungi să te confrunți cu microsomn în timpul zilei. În timpul acestor episoade, vei adormi timp de câteva sau câteva secunde fără să-ți dai seama.

Sistemul imunitar

În timp ce dormi, sistemul imunitar produce substanțe protectoare, care luptă împotriva infecțiilor, cum ar fi anticorpii și citokinele. Acesta folosește aceste substanțe pentru a combate invadatorii străini, cum ar fi bacteriile și virușii.

Anumite citokine te ajută, de asemenea, să dormi, oferindu-i sistemului imunitar mai multă eficiență pentru a apăra organismul împotriva bolilor.

Privarea de somn împiedică sistemul imunitar să-și consolideze forțele. Dacă nu dormi suficient, este posibil ca organismul tău să nu fie capabil să se lupte cu invadatorii și, de asemenea, să îți ia mai mult timp pentru a te recupera după o boală.

De asemenea, privarea de somn pe termen lung crește riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat și bolile de inimă.

Sistemul respirator

Relația dintre somn și sistemul respirator merge în ambele sensuri. O tulburare de respirație nocturnă numită apnee obstructivă în somn (OSA) poate întrerupe somnul și poate scădea calitatea somnului.

Pe măsură ce te trezești pe parcursul nopții, acest lucru poate provoca privarea de somn, ceea ce te face mai vulnerabil la infecții respiratorii precum răceala și gripa. De asemenea, privarea de somn poate agrava bolile respiratorii existente, cum ar fi bolile pulmonare cronice.

Sistemul digestiv

Pe lângă mâncatul prea mult și lipsa exercițiilor fizice, privarea de somn este un alt factor de risc pentru a deveni supraponderal și obez. Somnul afectează nivelul a doi hormoni, leptina și grelina, care controlează senzația de foame și de sațietate.

Leptina îi spune creierului tău că ai mâncat suficient. Fără suficient somn, creierul tău reduce leptina și crește grelina, care este un stimulent al apetitului. Fluxul acestor hormoni ar putea explica gustările nocturne sau de ce cineva poate mânca în exces mai târziu în timpul nopții.

Lipsa somnului te poate face, de asemenea, să te simți prea obosit pentru a face exerciții fizice. În timp, activitatea fizică redusă te poate face să luați în greutate, deoarece nu arzi suficiente calorii și nu construiești masă musculară.

De asemenea, privarea de somn face ca organismul  să elibereze mai puțină insulină după ce mănânci. Insulina ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge (glucoză).

Lipsa de somn scade toleranța organismului la glucoză și este asociată cu rezistența la insulină. Aceste dereglări pot duce la diabet zaharat și obezitate.

Sistemul cardiovascular

Somnul afectează procesele care mențin sănătatea inimii și a vaselor de sânge, inclusiv pe cele care afectează nivelul de zahăr din sânge, tensiunea arterială și nivelul inflamațiilor. De asemenea, joacă un rol vital în capacitatea organismului de a vindeca și repara vasele de sânge și inima.

Persoanele care nu dorm suficient sunt mai predispuse la boli cardiovasculare. O analiză a legat insomnia de un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

Sistemul endocrin

Producția de hormoni depinde de somnul tău. Pentru producția de testosteron, ai nevoie de cel puțin 3 ore de somn neîntrerupt, ceea ce corespunde aproximativ timpului în care ai primul episod de R.E.M. Trezitul pe parcursul nopții ar putea afecta producția de hormoni.

Această întrerupere poate afecta, de asemenea, producția de hormon de creștere, în special la copii și adolescenți. Acești hormoni ajută organismul să construiască masa musculară și să repare celulele și țesuturile, pe lângă alte funcții de creștere.

Glanda pituitară eliberează hormonul de creștere pe parcursul fiecărei zile, dar un somn adecvat și exercițiile fizice ajută, de asemenea, la eliberarea acestui hormon.

Tratament

Cea mai elementară formă de tratament a lipsei de somn este obținerea unei cantități adecvate de somn, de obicei 7-9 ore în fiecare noapte.

Acest lucru pare adesea usor de făcut, dacă ai fost privat de ore bune de somn timp de câteva săptămâni sau mai mult. După acest punct, este posibil să ai nevoie de ajutor din partea medicului sau a unui specialist în somn care, dacă este necesar, poate diagnostica și trata o posibilă tulburare de somn.

Tulburările de somn pot îngreuna obținerea unui somn de calitate pe timp de noapte. De asemenea, acestea pot crește riscul de a suferi efectele de mai sus ale lipsei de somn asupra organismului.

Următoarele sunt câteva dintre cele mai frecvente tipuri de tulburări de somn:

- Apnee obstructivă în somn

- Narcolepsie

- Sindromul picioarelor neliniștite

- Insomnie

- Tulburări de ritm circadian

Pentru a diagnostica aceste afecțiuni, medicul  poate solicita un studiu al somnului. Acesta se efectuează în mod tradițional într-un centru de somn oficial, dar acum există opțiuni pentru a măsura calitatea somnului și la domiciliu.

Dacă eștidiagnosticat cu o tulburare de somn, ți se pot administra medicamente sau un dispozitiv pentru a menține căile respiratorii deschise pe timp de noapte (în cazul apneei obstructive de somn) pentru a ajuta la combaterea tulburării, astfel încât să poți avea un somn mai bun în mod regulat.

Prevenire

Cel mai bun mod de a preveni privarea de somn este să te asiguri că dormi suficient. Urmați orele recomandate pentru grupul tău de vârstă, care este de 7 până la 9 ore pentru majoritatea adulților cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.

Alte modalități prin care îți poți reveni la un program de somn sănătos includ:

- Limitarea siestelor în timpul zilei (sau evitarea lor cu totul)

- Abținerea de la cofeină după prânz sau cu cel puțin câteva ore înainte de culcare

- Mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară

- Trezirea la aceeași oră în fiecare dimineață

- Respectarea programului de culcare în timpul weekendurilor și al sărbătorilor

- Petrece o oră înainte de culcare făcând activități relaxante, cum ar fi cititul, meditația sau o baie

- Evitarea meselor grele cu câteva ore înainte de culcare

- Abținerea de la utilizarea dispozitivelor electronice chiar înainte de culcare

- Făcând exerciții fizice în mod regulat, dar nu în orele de seară, aproape de ora de culcare

- Reducerea consumului de alcool

Dacă ai în continuare probleme cu somnul noaptea și te luptați cu oboseala din timpul zilei, adresează-te medicului. Acesta poate testa dacă există afecțiuni de bază care ar putea să îți împiedice programul de somn.

Pe termen lung, o lipsă cronică de somn poate avea un efect negativ asupra sănătății inimii și a metabolismului . Cercetările arată că poate fi asociată cu o probabilitate mai mare de obezitate, diabet de tip 2 și cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel