Mai multe de jumătate de comunele și orașele din Alba dispun de asistenți medicali comunitari

Adisa Codruț |
Data publicării:
Bolnav
Bolnav

42 de comune şi oraşe din 78 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Alba dispun de asistenţă medicală comunitară, cheltuielile de personal fiind suportate, în majoritatea cazurilor, de Direcţia de Sănătate Publică, iar în două localităţi, Alba Iulia şi Mogoş, parţial de către primării.

Asistenți medicali comunitari. Potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Alba de către conducerea DSP, conform actelor normative în vigoare, printre persoanele beneficiare de servicii de asistenţă medicală comunitară se află şi persoanele vârstnice.

Asistenţii medicali comunitari sunt angajaţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, iar coordonarea tehnică şi cheltuielile cu personalul revine DSP. În judeţul Alba există şi primării care asigură cheltuielile de personal, respectiv în Alba Iulia, pentru doi dintre cei cinci asistenţi medicali comunitari, şi în Mogoş, în Apuseni, pentru un asistent medical. "În judeţul Alba dispunem de o reţea de 58 de asistenţi medicali comunitari şi 4 mediatori sanitari romi în 42 de comunităţi", a menţionat directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.

Asistenți medicali comunicatri. Ce atribuții au

Asistentul medical comunitar, la recomandarea medicului de familie, desfăşoară activităţi de monitorizare a stării de sănătate a bolnavilor cronici - supravegherea bolnavului de tuberculoză, a bolnavului cardiovascular, cu diabet zaharat, neoplasm, a bolnavului psihic, a bolnavului cu HIV/SIDA - ITS sau cu boli degenerative neuro-musculare. El are în responsabilitate şi prevenirea complicaţiilor bolnavilor imobilizaţi la pat, precum şi componenta de educaţie pentru sănătate a pacientului vârstnic. Printre activităţile care intră în competenţa asistentului medical comunitar se numără monitorizarea tensiunii arteriale şi a pulsului, măsurarea saturaţiei de oxigen, a glicemiei, îngrijirea plăgilor, supravegherea tratamentului la domiciliul vârstnicului, administrarea de tratamente, în limita competenţelor profesionale, conform prescripţiei medicului de familie sau a medicului specialist, cu respectarea procedurii de manipulare a deşeurilor medicale. Totodată, ţine evidenţa administrării manevrelor terapeutice şi desfăşoară campanii de informare la nivelul comunităţii, cu mesaje specifice pentru persoanele vârstnice.

Poate avea intervenţii în cazul constatării de abuzuri asupra beneficiarului din partea anturajului (familie, prieteni, alte grupuri de apartenenţă).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel