Mai multe legume în sezonul rece. Cori Grămescu: ne ajută să suportăm mai ușor frigul

Nutriționista Cori Grămescu recomandă ca în sezonul rece să mâncăm mai multe legume decât vara sau toamna.
Nutriționista Cori Grămescu ne sfătuiește ca în sezonul rece să creștem consumul de legume mai consistente, de rădăcinoase. ”Pentru că ele ne dau energie, sațietate și ne ajută să suportăm mai ușor frigul. Și pentru că temperaturile au scăzut avem nevoie de mâncare caldă”, notează aceasta pe rețelele sociale.
Ea vine și cu o rețetă de dovleac. O găsiți mai jos:
”Așa că, azi vă propun o idee de prânz cald cu dovleac. Dovleacul poate fi ușor integrat într-un plan alimentar de slăbire pentru că are un aport scăzut de calorii, este o sursă bogată de fibre, și acest aport crescut de fibre ne ajută digestia, dar cel mai important oferă o sațietate mare.
Supă cremă de dovleac Ingrediente pentru 4 porții: 600 g dovleac, 3/4 l lapte de cocos neîndulcit, 200 g cremă de brânză light, 40 g unt cu conținut scăzut de grăsimi, 1 vârf de nucșoară, sare, piper.
Preparare:Tăiați dovleacul în cuburi mici, apoi topiți untul într-o oală și adăugați dovleacul, puneți puțină apă și lăsați-l până când se sfărâmă, peste se toarnă laptele fierbinte, sare și piper, se presară nucșoară și se fierbe timp de 30 de minute. Apoi, puneți această supă într-un blender și adăugați crema de brânză light. Voi ce rețete cu dovleac faceți în perioada asta?”, scrie Cori Grămescu.
Motive ca să mâncați dovleac
* au un conținutul ridicat de antioxidanți, care poate reduce riscul de boli cronice - dovlecii conțin antioxidanți, precum alfa-caroten, beta-caroten și beta-criptoxantină. Acestea pot neutraliza radicalii liberi, împiedicându-i să deterioreze celulele. Studiile efectuate pe eprubete și pe animale au arătat că acești antioxidanți protejează pielea împotriva daunelor provocate de soare și scad riscul de cancer, boli oculare și alte afecțiuni. Cu toate acestea, rețineți că sunt necesare mai multe cercetări bazate pe oameni pentru a face recomandări de sănătate.
* protejează vederea - conțin vitamina A, luteină și zeaxantină; consumul de substanțe nutritive potrivite vă poate reduce riscul de pierdere a vederii; conținutul de beta-caroten din dovleac oferă organismului dvs. vitamina A necesară. Cercetările arată că deficitul de vitamina A este o cauză foarte frecventă de orbire. Într-o analiză a 22 de studii, oamenii de știință au descoperit că persoanele cu aporturi mai mari de beta-caroten au avut un risc semnificativ mai mic de cataractă, o cauză frecventă a orbirii. Dovleacul este una dintre cele mai bune surse de luteină și zeaxantină, doi compuși asociați cu riscuri mai mici de degenerescență maculară legată de vârstă (DMA) și cataractă. În plus, conține cantități bune de vitamine C și E, care funcționează ca antioxidanți și pot împiedica radicalii liberi să deterioreze celulele oculare. Mai mult, dovleacul este o sursă bună de fibre, care vă poate ajuta să vă reduceți pofta de mâncare.
* potasiul, vitamina C și fibra pot beneficia de sănătatea inimii - dovleacul conține o varietate de substanțe nutritive care vă pot îmbunătăți sănătatea inimii. Este bogat în potasiu, vitamina C și fibre, care au fost legate de beneficiile pentru inimă. Studiile au arătat că persoanele cu aporturi mai mari de potasiu par să aibă tensiune arterială mai mică și un risc redus de accidente vasculare cerebrale - doi factori de risc pentru bolile de inimă. Dovleacul este bogat în antioxidanți, care pot proteja colesterolul LDL „rău” de oxidare. Când particulele de colesterol LDL se oxidează, acestea se pot aglomera de-a lungul pereților vaselor de sânge, ceea ce poate restricționa vasele și poate crește riscul de boli de inimă.
* promovează o piele sănătoasă - Dovlecii sunt încărcați cu substanțe nutritive care sunt excelente pentru pielea ta. În primul rând, au un conținut ridicat de carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A. Studiile arată că carotenoizii cum ar fi beta-carotenul poate acționa ca un protector solar natural. Odată ingerate, carotenoizii sunt transportați către diferite organe, inclusiv spre piele. Aici, acestea ajută la protejarea celulelor pielii împotriva deteriorării cauzate de razele UV dăunătoare. Dovleacul este bogat în vitamina C, care este esențială pentru o piele sănătoasă. Corpul are nevoie de această vitamină pentru a face colagen, o proteină care îți menține pielea puternică și sănătoasă. Mai mult, dovleceii conțin luteină, zeaxantină, vitamina E și mulți alți antioxidanți care s-au dovedit a stimula apărarea pielii împotriva razelor UV, arată healthline.com.
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.