Mâini: ce boli le pot afecta și cum aveți grijă de ele

Florina Pop |
Data publicării:
Tremorul mâinilor poate avea cauze banale sau foarte serioase. Mergi la doctor!
Tremorul mâinilor poate avea cauze banale sau foarte serioase. Mergi la doctor!

Ne folosim zilnic mâinile pentru nu mai știm câte lucruri și abia când ne dor, din varii motive, realizăm sau nu cât de indispensabile sunt.

Mâini, boli. Ne spălăm pe față cu ajutorul mânilor, ne îmbrăcăm, închidem ușa, hrănim prietenul patruped, folosim telefonul, scriem la laptop și câte și mai câte.

"Este greu să faci mare parte din ele fără ele, dar pe măsură ce îți îmbătrânești, acestea pot deveni mai slabe și mai puțin flexibile. Unele probleme ale mâinii pot fi chiar semne ale anumitor afecțiuni de sănătate. Știi la ce să ai grijă, astfel încât să le păstrezi în formă bună", scriu experții de la webmd.

Iată câteva "piedici" în buna lor funcționare:

1. Forța de strângere – o puteți pierde natural odată cu înaintarea în vârstă, în special după 65 de ani, iar asta va îngreuna îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Dacă strânsoarea devine mai slabă în timp, este probabil cauzată de oase fragile, artrită sau pierderi musculare. Dacă se întâmplă brusc, poate fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau hipertensiunea arterială.
Un terapeut poate testa puterea din mâinile voastre și vă poate ajuta să o recâștigați sau să o păstrați. Puteți face multe exerciții acasă. De exemplu, puteți strânge o minge (de tenis) cât mai tare timp de 3 până la 5 secunde, apoi luați o pauză. Faceți asta de 10 ori cu fiecare mână. Începeți cu o dată pe zi sau o dată la două zile, în funcție de cum se simt mâinile.

2. Tremurat - mâinile se pot agita din mai multe motive la orice vârstă, dar mai frecventă după 50 de ani. Unele medicamente ca stabilizatorii de dispoziție și medicamente care tratează convulsii sau migrene pot provoca sau agrava starea. Anxietatea, stresul, nivelul scăzut de zahăr din sânge, să fii obosit sau să ai prea multă cafeină. Un tremur „activ" se întâmplă atunci când încercați să folosiți mâinile. Un tremur „pasiv" se întâmplă atunci când mâinile vă sunt în repaus.
Un tremur activ, susțin experții webmd, este, de obicei, inofensiv. Modificările în alimentație și stilul de viață pot ajuta – beți mai puțină cafea/lichide ce conțin cofeină. Un tremor pasiv poate fi un semn al unei probleme grave, inclusiv o tumoră sau o boală a creierului, cum ar fi Parkinson. Consultați imediat medicul dacă aveți aceste tipuri de tremur.

3. Artrita - este mai frecventă în locurile în care ați avut entorse sau fracturi, chiar dacă au fost tratate. Aveți mai multe șanse să o obțineți odată cu înaintarea în vârstă și, în timp, poate duce la durere, umflare și pierderea mișcării. În urma discuției cu medicul, acesta s-ar putea să vă recomande antiinflamatoare sau să vă ofere o injecție cu steroizi care poate ușura durerea și umflarea timp de săptămâni sau posibil luni. În unele cazuri, atelele care vă protejează articulațiile și vă împiedică de a le folosi excesiv, iar purtarea lor prea lungă poate duce la pierderea mușchilor.

4. Pete pe piele - am văzut cu toții „petele de ficat" - sau „pete de vârstă" - care pot apărea după ani la soare. Odată cu îmbătrânirea este mai greu să păstrați umezeala, iar asta duce la piele uscată și mâncărime. Venele devin mai evidente odată cu vârsta, deoarece pierdeți țesutul moale. Ce puteți face? Protejați-vă mâinile împotriva razelor solare cu o protecție solară cu spectru larg de 30 SPF sau mai mare. Purtați mănuși căptușite cu bumbac atunci când grădinăriți și folosiți un săpun sau un produs de curățare blând care să nu vă "scape" mâinile de uleiurile lor naturale. Hidratantele și o dietă sănătoasă, cu o mulțime de vitamine, antioxidanți și acizi grași omega-3 vă pot ajuta să vă mențineți pielea și unghiile sănătoase.

5. Cancerul de piele - De-a lungul anilor, vârfurile mâinilor capătă mult soare, ceea ce este o cauză principală a acestei boli. Un ten corect, probleme cu sistemul vostru imunitar, anumite tipuri de alunițe și un istoric familial de cancer de piele vă pot crește și șansele de a-l avea. Un dermatolog poate verifica orice pete neobișnuite și vă poate învăța la ce să fiți atenți.

6. Vânătăi - Când este pe spatele mâinilor și brațelor, medicii o numesc „purpura". O lovitură ușoară poate provoca și este mai frecventă pe pielea îmbătrânită subțire, ridată sau deteriorată de soare. De asemenea, aveți mai multe șanse să vă învinețiți dacă luați medicamente precum aspirina sau alți diluanți ai sângelui sau dacă beți alcool des. Începe ca niște petele de roșu care devin purpurii, apoi se întunecă și se estompează. De obicei, nu doare, dar poate dura mai mult decât o vânătăi normale, de multe ori câteva săptămâni. Vă puteți proteja mâinile și brațele cu crema sau loțiunea sugerată de medic. Dacă luați diluanți ai sângelui și credeți că duc la vânătăi, discutați cu doctorul despre modificarea posibilă a medicamentelor voastre sau despre cantitatea pe care o luați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel