Mâncărimea la subraț, un simptom ce poate ascunde probleme serioase. Când să mergi la medic

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Mancarimea la subrat Foto: Freepik @rawpixel.com
Mancarimea la subrat Foto: Freepik @rawpixel.com

Mâncărimea la axile poate fi un simptom comun, dar și un indicator al unor afecțiuni serioase, ceea ce o transformă într-un semnal de avertizare ce nu trebuie ignorat.

Vezi și: Pisicile și riscul mărit de a dezvolta schizofrenie. Descoperiri noi privind legătura dintre pisici și tulburările psihiatrice

Mâncărimea la subraț este un simptom comun, care poate apărea din diverse motive, de la iritații minore până la afecțiuni mai complexe.

Adesea asociată cu disconfort temporar, aceasta poate fi declanșată de factori precum transpirația excesivă, iritațiile cauzate de haine sau produse cosmetice, ori igiena precară. Cu toate acestea, există situații în care mâncărimea poate fi un semn al unei probleme mai grave, necesitând o atenție deosebită.

Limfom și mâncărime la axile

Mâncărimea la axilă este adesea cauzată de afecțiuni ale pielii, dar poate fi, de asemenea, un semn al anumitor probleme de sănătate, cum ar fi cancerul. Limfomul, un cancer limfatic, poate provoca umflarea ganglionilor limfatici din axile, inghinali sau gât.

Limfoamele sunt împărțite în limfom Hodgkin (HL) și limfom non-Hodgkin (NHL). Aproximativ 30% dintre persoanele cu HL și 15% dintre cele cu NHL prezintă mâncărime, denumită uneori mâncărime Hodgkin sau prurit paraneoplazic. Mâncărimea Hodgkin nu este de obicei însoțită de o erupție cutanată evidentă, iar scărpinatul nu o ameliorează.

Limfomul cutanat cu celule T și B poate produce o erupție cutanată care însoțește mâncărimea, care poate include micoză fungoidă, întărirea și îngroșarea pielii, formarea de plăci, papule și eritrodermie. Aceste caracteristici ale erupției cutanate pot semăna cu psoriazisul, eczema sau dermatita.

Cancer de sân inflamator și mâncărime la axile

Cancerul de sân inflamator este o formă rară de cancer de sân care poate provoca simptome precum mâncărimea. Dacă sânul dumneavoastră este sensibil, umflat, roșu sau provoacă mâncărime, medicul dumneavoastră poate lua în considerare mai întâi infecția decât cancerul inflamator de sân.

Tratamentul pentru infecție este reprezentat de antibiotice. Dacă antibioticele nu ameliorează simptomele în decurs de 7 până la 10 zile, pot fi efectuate teste pentru cancer, cum ar fi mamograme sau ecografii mamare.

Cancerul de sân inflamator poate provoca, de asemenea, modificări ale pielii, cum ar fi îngroșarea sau formarea de gropițe, umflături, creștere în greutate și roșeață.

Mâncărimile axilare sugerează adesea prezența cancerului, deoarece un studiu din 2022 a constatat că persoanele care prezentau mâncărimi fără o cauză cunoscută erau mai susceptibile de a avea cancer de sânge, cum ar fi limfomul.

Cu toate acestea, doar un procent mic de persoane din studiu au primit un diagnostic de cancer al sângelui, cu mai puțin de 0,4% după 1 an și mai puțin de 1% după 10 ani.

Foto: Freepik

Cauze

Mâncărimile axilare sunt adesea cauzate de diverși factori, inclusiv igiena necorespunzătoare, dermatita, substanțele chimice, căldura înțepătoare, aparatele de ras plictisitoare, hiperhidroza, sutienele și intertrigo.

Igiena necorespunzătoare împiedică dezvoltarea bacteriilor în zonele murdare și de colectare a transpirației, în timp ce dermatita poate provoca mâncărimi.

Substanțele chimice precum săpunul, deodorantul sau detergentul de rufe pot declanșa mâncărimea, așa că este important să schimbați mărcile sau să folosiți alternative naturale.

Căldura iritată, o erupție cutanată roșie, cu umflături, poate apărea în medii umede.

Aparatele de ras terne sau fără cremă de ras pot provoca iritații, uscăciune și mâncărime.

Hiperhidroza, o tulburare a glandelor sudoripare, poate provoca iritații și mâncărimi.

Sutienele fabricate cu nichel, cauciuc sau latex pot provoca reacții alergice.

Intertrigo netratat poate provoca infecții bacteriene sau fungice, iar factori precum căldura, umiditatea, igiena inadecvată, diabetul și obezitatea pot crește riscul.

Citește și: Orice formă de exercițiu întinerește creierul. Beneficiile cognitive ale mișcării zilnice, explicate de știință

Când să mergi la doctor

Mâncărimile axilare, împreună cu alte simptome timpurii ale cancerului, ar trebui să fie consultate de un medic pentru examinare și teste. Institutul Național de Cancer recomandă consultarea unui medic dacă mâncărimea interferează cu activitățile zilnice sau persistă.

Chiar dacă există alte cauze, cum ar fi o infecție sau o afecțiune a pielii, un medic poate sugera sau prescrie tratamente. Afecțiunile necanceroase precum igiena inadecvată, dermatita sau reacțiile alergice sunt cauze probabile.

Dacă în spatele mâncărimii se află cancerul, acesta poate însoți alte simptome precum umflarea, decolorarea pielii, căldura și modificări ale pielii precum îngroșarea și formarea de gropițe. După un diagnostic, medicii pot recomanda un tratament pentru a aborda orice afecțiuni subiacente care au cauzat mâncărimea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel