Mâncatul după ora 17:00, risc pentru sănătatea metabolică și cardiovasculară. Mesele târzii dezechilibrează glicemia

Monika Baciu |
Data publicării:
mancatul - FOTO: Freepik@DigitalGenetics
mancatul - FOTO: Freepik@DigitalGenetics

Acestea sunt problemele grave pe care le riști dacă mănânci după ora 17:00.

Vezi și: De ce apar petele albe pe unghii și ce semnificație au cu adevărat. Bolile pe care le ascund unghiile

Un studiu realizat de Universitat Oberta de Catalunya (UOC) și Universitatea Columbia arată că aportul a peste 45% din caloriile zilnice după ora 17:00 perturbă nivelul glicemiei, crescând riscurile pentru sănătate. Publicat în revista Nutrition & Diabetes - Nature, cercetarea evidențiază impactul orelor de masă asupra sănătății metabolice și cardiovasculare, indiferent de numărul total de calorii consumate sau de procentul de grăsime corporală.

De ce contează momentul mesei: Știința programării alimentare

Dr. Diana Díaz Rizzolo, cercetătoarea principală și expertă în obezitate și diabet, explică faptul că abilitatea corpului de a metaboliza glucoza scade seara.

"Secreția de insulină și sensibilitatea la aceasta se reduc din cauza ritmului circadian, care se aliniază cu ciclurile naturale de lumină și întuneric", a declarat dr. Diana Díaz Rizzolo.

Acest lucru înseamnă că mesele bogate în calorii, consumate mai târziu, pot agrava intoleranța la glucoză și pot favoriza apariția unor probleme cronice de sănătate.

Vezi și: Primul semn că ai cancer de colon. "Au intrat în panică și m-au dus la spital să vadă ce am. Aveam cancer". Dacă simți ASTA, fugi la medic

Designul studiului

Studiul a implicat 26 de participanți supraponderali sau obezi, cu vârste între 50 și 70 de ani, toți având prediabet sau diabet de tip 2. Participanții au fost împărțiți în două grupuri:

- Cei care mănâncă devreme, care au consumat cea mai mare parte a caloriilor zilnice în prima parte a zilei.

- Cei care mănâncă târziu, care au consumat 45% sau mai mult din caloriile lor după ora 17:00.

Ambele grupuri au consumat același număr total de calorii și aceleași alimente, dar la ore diferite. Monitorizarea meselor în timp real a relevat că cei care mâncau târziu aveau o toleranță mai slabă la glucoză, subliniind impactul negativ al meselor târzii asupra metabolismului.

Vezi și: Molecula care vindecă intestinul și previne dezvoltarea cancerului. Previne inflamația

Mâncatul după ora 17:00, riscuri metabolice și cardiovasculare - FOTO: Freepik@DC Studio

Implicații mai largi pentru sănătate

Menținerea unor niveluri ridicate de glucoză pentru perioade îndelungate crește riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și inflamații cronice. Deși anterior experții asociau mesele târzii cu creșterea în greutate, din cauza alegerilor alimentare nesănătoase, noile descoperiri subliniază importanța orelor de masă în sine.

Vezi și: Cancerul și schimbările emoționale, impact devastator. Cum să faci față provocărilor psihologice

Recomandări pentru o sănătate optimă

Dr. Díaz Rizzolo sugerează ca cea mai mare parte a caloriilor să fie consumată pe parcursul zilei, iar micul dejun și prânzul să fie cele mai consistente mese. Pentru a sprijini sănătatea cardiometabolică, ea recomandă:

- Reducerea consumului de alimente ultraprocesate;

- Evitarea meselor bogate în carbohidrați pe timp de seară;

- Prioritizarea alimentelor echilibrate și bogate în nutrienți, consumate mai devreme în cursul zilei.

O schimbare de paradigmă în nutriție

Acest studiu introduce un al treilea factor esențial în luarea deciziilor alimentare: când mâncăm. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, aceste rezultate evidențiază importanța sincronizării meselor cu ritmurile naturale ale corpului pentru a optimiza sănătatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel