Masa de sărbători, între exces și răsfăț. Medic: Balonarea este o reacție firească

Organismul reacționează la supraalimentație în difeite moduri. De ce este nevoie de moderație.
”Sărbătorile, atunci când vin, trebuie marcate într-un fel, iar românii le marchează prin excese, de obicei. Este o chestie ciudată, pentru că am mai avut și înainte sărbători și știm că ne simțim rău după. Deci în mod normal ar trebui să fim ponderați”, a explicat Alecse Dițoiu, medic specialist gastroenterologie, în cadrul emisiunii ”Vorbește lumea” de la ProTV.
Acesta a subliniat că nu s-a pus problema ca oamenii să se abțină de la a mânca produsele tradiționale de la sărbători, ci de a fi ponderați. ”Preparatele din miel sunt foarte greu de tolerat, din multe motive. În primul rând, ele conțin anumite substanțe, care la bolnavii cu gută se depun în articulații și pot să declanșeze crize de gută. Pot favoriza apariția pietrelor la rinichi, sunt grase, iar persoanele care au probleme cu colesterolul, cu colecistul, care are rolul de a digera grăsimile și se contractă în momentul în care se mănâncă gras, iar dacă se contractă prea violent poate să doară. (...)
Ouăle reprezintă un aliment, un nutrient extrem de important și complet, dar cu condiția să mâncăm în cantitate convenabilă, în special gălbenușul”, a mai spus medicul. De asemenea, acesta a subliniat că albușul, care conține albumină și care este util în cazul pacienților cu ciroză hepatică, pacienți ce au lipsă de albumină, care este fabricată de ficatul sănătos. ”Ficatul bolnav nu o fabrică și atunci trebuie adus de undeva albumină”, a explicat medicul.
Potrivit acestuia, excesul este un lucru care se întâmplă pe perioade scurte de timp, dar cu impact asupra organismului. ”Contează și vârsta, dar contează și cum funcționează tubul digestiv, pentru că de obicei bolile digestive sunt cauzate de alimentație. Sigur, mai sunt și microbi, virusuri”, a mai spus medicul.
Balonarea, ceva firesc în supraalimentație
Mai mult, medicul a explicat faptul că balonarea este o reacție firească a organismului la o supraalimentație. ”În momentul în care nu îi priește ceva, corpul încearcă să elimine pe undeva, fie prin starea de greață, fie prin diaree, asta din punct de vedere al cantității. Din punctul de vedere al compoziției meniului, contează foarte mult faptul că, în primul rând mâncând foarte gras, că așa se mănâncă de sărbători, plus consumul de alcool, dar și de condimente, în special sarea, poate să apară balonarea, probleme în zona colecistului, probleme gastrice, datorită hiperacidității, greața, diaree. (...)
Plus că, mulți țin post înainte de sărbători, nu mănânci două luni de zile gras, colecistul stă liniștit, și brusc se trezește că trebuie să digere. Este destul de dificil, pentru că și enzimele acestea se sintetizează progresiv, pe măsură ce mănânci”, a mai precizat medicul.
Vezi și: Sfaturi pentru masa de Paște: Bilic: Nu mâncați totul la o singură masă
-
-
-
-
Somnolența diurnă la vârstnici, semnal ascuns al declinului cognitiv15.10.2025, 15:47
-
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.