Măștile, care sunt cele mai eficiente: cât de utile sunt fularele sau bandanele

Adisa Codruț |
Data publicării:

Măștile par a fi cele mai utile în oprirea propagării virusului SARS-CoV-2, cel puțin asta reiese dintr-un studiu recent care a comparat mai multe tipuri de măști, fulare și bandane.

Măștile chirurgicale sunt cele mai eficiente pentru oprirea particulelor emise în timpul vorbirii, după cum arată un studiu ce a comparat 14 tipuri de măști, fulare și bandane. Acestea din urmă au eficiența cea mai redusă, arată studiul citat de agerpres.ro și publicat în revista Advances, de către cercetătorii de la universitatea americană Duke.
Oamenii de știință au pus mai mulţi participanţi purtând mască să vorbească într-o cutie obscură către o rază laser, în timp ce secvenţa era înregistrată cu o cameră video. Oamenii au repetat mesajul „Stay healthy, people”. Numărul picăturilor de salivă şi al stropilor care au traversat raza laser a fost analizat cu ajutorul computerului. 
Fără a fi vreo surpriză, măştile destinate personalului medical N95 (după norma americană, echivalentul a FFP2 în Europa) sunt cele mai eficiente, reducând transmiterea particulelor cu peste 99,9%, prin comparaţie cu o persoană care vorbeşte fără mască.

Urmează măştile medicale cu trei straturi, care reduc cu peste 90%, iar apoi măştile din polipropilenă şi bumbac/polipropilenă.

Pentru măştile din bumbac confecţionate manual, reducerea oscilează între 70% şi 90%, în funcţie de numărul de straturi şi de modalitatea de plisare.

Bandanele reţin particulele în proporţie de 50%

Dintre cele 14 măşti testate, cea mai ineficientă s-a dovedit a fi un fular fin din polar, asemănător cu cel pe care îl utilizează alergătorii: ţesătura de acest tip a sporit de fapt numărul de particule expulzate, probabil pentru că materialul desparte picăturile mari în stropi mai mici.

Măştile medicale profesionale N95 echipate cu o valvă rotundă s-au dovedit mult mai ineficiente decât N95-urile fără valvă şi comparabile cu măştile din bumbac, întrucât valva ajută în special la evacuarea aerului expirat; autorităţile şi experţii nu recomandă însă utilizarea acestora întrucât, deşi protejează purtătorul, ele propagă mult mai uşor aerul contaminat expirat de o persoană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel