Maternitatea Giulești, infecții cu stafilococ auriu. Doi bebeluși infectați

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bebeluș, spital
Bebeluș, spital

Noi cazuri de infectie cu stafilococ auriu (Staphylococcus aureus) la Maternitatea Giulești din Capitală. Infecția nosocomială a fost confirmată de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, iar inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București sunt acum la maternitate. Doi bebeluși infectați au fost identificați până acum. 

Din primele informații, la Maternitatea Giulești sunt noi cazuri de infecții cu stafilococ auriu (Staphylococcus aureus) meticilino-rezistent (MRSA). Nu se știe deocamdată câte, ci doar că doi bebeluși au prezentat infecția după ce au fost externați din spital. Dintre ei, unul mai este internat, acum, la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București au ajuns deja la Maternitatea Giulești din Capitală și fac anchetă epidemiologică pentru a vedea dacă vorbim sau nu de un focar, sau este doar cazuri izolate. 

Este pentru a doua oară în jumătate de an când la Maternitatea Giulești sunt cazuri de infecții cu stafilococ auriu (Staphylococcus aureus) MRSA. Anul trecut, în decembrie, maternitatea a fost închisă pentru câteva săptămâni, după ce 45 de bebeluși și zeci de angajați ai spitalului au fost infectați cu această bacterie periculoasă rezistentă la antibiotice. 

Anchetă la Maternitatea Giulești

„Ministerul Sănătății a cerut Direcției de Sănătate Publică București să verifice informația apărută la Spitalul de Obsterică Ginecologie „Panait Sârbu" din Capitală, după ce la Spitalul de Urgență Copii Grigore Alexandrescu au fost internați doi copii infectați cu stafilococ auriu. Copiii au fost născuți în perioada martie-aprilie 2019 la Spitalul de Obsterică Ginecologie Panait Sârbu (Maternitatea Giulești, n.r.). Astfel, în perioada 08.05-15.05.2019, la cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari ai DSPMB însoțiți de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologica si Control Boli Transmisibile vor verifica respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curatenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale", anunță, oficial, Ministerul Sănătății.

Mai mult, DSPMB a solicitat Maternității Giulești să transmită până la data de 07.05.2019 date referitoare la data internării mamelor, datele de naștere ale copiilor, tipul nașterii, diagnosticul la externare, data externării. Totodată au fost solicitate masurile instituite în ceea ce privește investigarea posibilului focar de stafilococ cu MRSA pentru copiii născuți în perioada 25.03.2019-30.04.2019.

Au fost solicitate spitalului rezultatele testelor efectuate în cadrul autocontrolui, în secțiile de neo-natologie, obstetrică-ginecologie, bloc operator, sterilizare și biberonerie precum și rezultatele testării personalului privind portajul.
Ministrul a solicitat DSPMB date referitoare la copiii născuți prin operație cezariană în intervalul 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infecții stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unități sanitare.

DSPMB a solicitat unităților sanitare publice și private să comunice dacă în unitatea respectivă s-au prezentat/internat copii născuți în perioada 25.03.2019-30.04.2019, la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu", cu simptomatologie ce ar putea fi asociată infecției stafilococice cu MRSA.

„Din informațiile primite până în prezent, în Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu au fost internate două cazuri din care unul a fost externat deja", a anunțat Ministerul.

Cum se transmite bacteria

(Staphylococcus aureus) meticilino-rezistent (MRSA) este o bacterie care poate provoca infecții foarte periculoase. Se înmulțește rapid și se transmite cu ușurință prin nerespectarea regulilor igienico-sanitare, de către personalul medical și de către pacienți, și a celor de sterilizare a instrumentarului. 

Spre exemplu, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Iowa arăta că respectarea protocoalelor referitoare la dezinfectarea mâinilor chirurgilor, a pielii pacienților și a suprafețelor din sălile de operație ar putea contribui la stoparea răspândirii agenților patogeni periculoși de Stafiococul auriu (S. aureus).

Un alt studiu, publicat și el recent, arăta că stetoscoapele sunt printre instrumentele medicale care transmit cel mai des infecția, dar li se arată, potrivit unei alte cercetări, tot instrumentarul și dotările din sălile de operație

Riscul de infectare la copiii mici

Stafilococii aurii sunt bacterii prezente frecvent pe piele și pe membranele mucoase fără a provoca boli. Când bacteriile trăiesc în organism fără a provoca boli, aceasta se numește colonizare. Sugarii care se colonizează cu MRSA în timp ce sunt internați în spital au un risc crescut de a dezvolta infecții care pun în pericol viața. Prin urmare, acest tratament este de natură să reducă infecția clinică la sugari. Efectul unui curs de mupirocin a durat cel puțin două până la trei săptămâni.

,,Stafilocolul auriu este cauza principală a sepsisului la copiii mici admiși la Terapie Intensivă. Sepsisul, care este infecție sistemică, poate fi fatal la sugari, astfel prevenirea acestor infecții este foarte importantă în gestionarea riscului pentru copiii din NICU care sunt fragili și luptă cu mai multe probleme medicale ", a spus dr. Kotloff, potrivit ScienceDaily.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel