Medic ATI: ADEVĂRUL despre Spitalele COVID! „Sunt deja depășite. Putem face lista cu focare intraspitalicești”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Medicul ATI Laura Zarafin, care de 6 luni tratează doar pacienți COVID la Spitalul Colentina din Capitală, spune că ar putea face lejer lista cu toate spitalele care au avut sau au focare de infecție.  

Spitalele din  Capitală nu mai sunt „verzi” sau „Roșii” (non-COVID sau COVID), ci tote ar trebui să-și facă propriile zone COVID, spune dr Laura  Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina. Mai mult, arată ea, spitalele care erau roșii sunt deja depășite ca umăr de pacienți, iar situația e pe cale să se agraveze și mai mult.

„Am văzut de 6 luni numai și numai pacienți cu COVID 19. Fiind într-un ATI cu mulți medici primari și specialiști cu experiență, neavând nici un rezident, dar fiind într-un spital mare cu profesioniști în multe specialități, am primit cele mai grave cazuri de Covid 19, cu comorbidități multiple, în stare extrem de gravă, mulți operați pentru cancere în alte spitale. 

De la început, ca toți oamenii, toți am avut frică de necunoscut și evident eram uimiți de ceea ce vedeam, chiar dacă citisem studii și îi urmărisem pe colegii noștri din alte țări. 

Italienii mi s-au părut cei mai onești comunicatori și cei mai curajoși; în fond ei au fost primii care au făcut autopsii, în ciuda recomandărilor OMS, (rezultatele autopsiilor au schimbat conduita terapeutică, incluzând anticoagularea, pe care italienii o fac acum sistematic la toți pozitivii).

De când SARS CoV-2 a devenit comunitar, încă de acum 3 luni, era evident că nu este posibilă delimitarea aceasta stupidă - spitale „verzi” versus spitale „roșii”. 
Primim de 6 luni operați în alte spitale care se pozitivează la 5 - 6 - 7 - 10 zile postoperator. Putem deja, în funcție de pacienții pozitivi primiți, să facem o listă a numărului de focare intraspitalicești si chiar o ordine în care s-au activat aceste focare. 

Să ne înțelegem, asta nu înseamnă că e vina celor infectați; era previzibil. 

Nu ne rămâne decât „mintea românului de pe urmă”, ca să înțelegem odată că fiecare spital trebuie să aibă circuite corespunzătoare, zone de triaj, zone destinate pacienților pozitivi postoperator (mai ales, dar nu numai).

Nu poți trimite pacienți operați pe cord, plămâni, transplantați in secții de chirurgie generală. Normal ar fi ca cei ce operează să își vadă pacienții, oamenii aceștia au încredere în cei ce i-au operat; plus că un chirurg generalist nu va pricepe prea multe din ce are de făcut la un operat pe cord ( exemplu la întâmplare, din zecile de cazuri de care se minunează colegii). 

Un politraumatizat, pentru a fi tratat corespunzător are nevoie de un spital cu personal rutinat în îngrijirea politraumei. 

Foarte multe altele ar mai fi de spus. 

Mă opresc deocamdată aici, cu speranța că, după ȘASE LUNI măcar medicii au înțeles că nu sunt scutiți de întâlnirea cu SARS CoV-2, și mai ales cu speranța că vom înțelege fiecare să ne facem meseria, protejându-ne cu măști corespunzătoare, viziere și mănuși. 

Credința mea este că, indiferent de ce vrem noi, toate spitalele vor fi nevoite să își facă zona lor „suport Covid”. 

Oricum, Colentina este doar un spital, nu un oraș. Mai este ceva - cred că e singurul spital care are chirurgii roșii, dar numărul de paturi este limitat, nu putem primi toți pozitivații altor spitale și apoi, când apare o urgență chirurgicală la un pozitiv să nu mai avem locuri. 

(spitalele, n.r.) Matei Balș - ul, Victor Babeș- ul, Marius Nasta, ROL 2, Maternitatea Bucur, Spitalul Județean Ilfov, Witting - ul... sunt deja depășite de numărul de pacienți”, a scris dr  Laura Zarafin, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel