Medic: Nu uitați să vă testați! Hepatita C nu doare. Doar ucide

Steluța Indrei |
Data publicării:

Dr. Tudor Ciuhodaru face un apel către populație în vederea testării pentru hepatita C: „Nu uitați să vă testați! Hepatita C nu doare. Doar ucide. Oricine se poate testa! Testarea este gratuită. Ieșenii sunt printre primii care vor beneficia de aceste teste gratuite”.

Este vorba despre efectuarea unor teste rapide din salivă pentru depistarea virusului hepatitic C (VHC). Personalul sanitar de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. N. Oblu” din Iași se află printre primele persoane care au beneficiat de această campanie de testare gratuită pentru hepatita C.

„Începând de zilele următoare oricine îşi va putea face analize gratuite pentru a afla dacă este sau nu purtător al virusului hepatitei C, chiar dacă nu prezintă niciun semn al bolii”, anunță dr. Tudor Ciuhodaru. În Iași, testarea se poate face la medicul de familie sau la Institutul de Gastroenterologe şi Hepatologie prin programare la numărul de telefon 0232.274.228.

Ce trebuie să știți despre hepatita C

„Singura modalitate de diagnostic precoce este testarea pentru depistarea anticorpilor anti-VHC”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Testele rapide din salivă pentru depistarea VHC, disponibile și în unele farmacii, nu presupun nicio înțepătură, sunt nedureroase, iar rezultatele apar în 20 de minute.

„Cu 30 de minute înaintea testării nu trebuie să consumați alimente, lichide şi nici gumă de mestecat sau dropsuri”, recomandă medicul.

Rețineți

Hepatita C este o boală transmisibilă prin contact cu sângele persoanei infectate. Este adesea „silențioasă” clinic, majoritatea celor infectați nu au niciun fel de simptome.

Fără tratament, evoluția hepatitei C este gravă mergând până la ciroză și cancer hepatic.

„Sunt tot mai multe persoane afectate în România. Prevalenţa infecţiei cu virusul hepatic C este de 3,3%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, peste 650.000 de români având această boală”, precizează dr. Ciuhodaru.

România se află pe locul al doilea în Europa după numărul de îmbolnăviri de hepatita C și pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea prin această boală.

În prezent, și în România, pacienții cu hepatită C pot beneficia gratuit de terapii inovatoare fără interferon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel