Medicamentul care încetinește evoluția bolii Alzheimer. Atacă proteinele degradate ale creierului

Monika Baciu |
Data publicării:
medicamentul care incetineste evolutia bolii alzheimer - FOTO: Freepik@atlascompany
medicamentul care incetineste evolutia bolii alzheimer - FOTO: Freepik@atlascompany

Medicamentul care încetinește evoluția bolii Alzheimer are efect în cazul pacienților aflați în stadiile incipiente ale bolii.

Medicamentul care încetinește evoluția bolii Alzheimer. Un studiu important privind boala Alzheimer arată că un nou medicament poate încetini evoluția bolii.

Rezultatele unui studiu de 18 luni condus de un producător farmaceutic american au arătat că noul medicament pentru Alzheimer poate întârzia evoluția bolii cu până la 35,1%.

Acest lucru înseamnă că, pe parcursul studiului, declinul anumitor pacienți a fost încetinit cu 4,4 până la 7,5 luni.

Se așteaptă ca medicamentul, numit Donanemab, să fie aprobat de către Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA). Astfel, acesta va deveni al treilea medicament disponibil pentru tratarea acestei afecțiuni debilitante în SUA.

Vezi și: Cele trei alimente care schimbă mirosul urinei. Cum îți influențează sănătatea. Ce înseamnă când urina miroase ciudat

Efecte secundare

Cu toate acestea, studiul a arătat, de asemenea, că au existat efecte secundare severe care au însoțit tratamentul - iar rezultatele arată clar că medicamentul este eficient mai ales pentru cei aflați în stadii incipiente ale bolii.

Mai mult de 6% dintre cei 860 de pacienți care au primit perfuzii de Donanemab au prezentat simptome asociate cu hemoragiile și umflăturile cerebrale, cum ar fi confuzie, dureri de cap și convulsii. De asemenea, au existat 3 decese considerate a fi legate de tratament.

Acest lucru "s-ar putea dovedi a fi doar capitolul inaugural al unei noi ere a terapiilor moleculare pentru boala Alzheimer și pentru tulburările neurodegenerative conexe", scriu medicul Gil Rabinovici și neuroștiutorul Renaud La Joie, ambii de la Universitatea California San Francisco, potrivit Science Alert.

Niciunul dintre cercetători nu a fost implicat în studiu, dar a comentat rezultatele într-un editorial de însoțire în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Vezi și: Ureea, ingredientul magic din cremele hidratante. Ce beneficii are și care este concentrația optimă pe care trebuie să o alegi

Cum funcționează medicamentul

Donanemab este un anticorp monoclonal anti-amiloid. Acesta acționează prin atacarea proteinelor amiloid-beta din creier și este același tip de medicament ca și celelalte două tratamente aprobate pentru Alzheimer: Aducanumab, care a fost aprobat în 2021, și Lecanemab, care a fost aprobat în luna ianuarie a acestui an.

Acumularea de amiloid-beta este strâns legată de evoluția bolii Alzheimer. Deși dezbătută, ipoteza cascadei amiloide a bolii, care conduce în prezent, sugerează că eliminarea plăcilor amiloide va ajuta la tratarea afecțiunii.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre infecțiile cu E.coli. Adrian Marinescu. O cauză pentru multe infecții digestive. Nu trebuie să ne gândim că apa ne îmbolnăvește

Cum se administrează

Pentru a testa dacă acesta este cazul, studiul de fază 3 cu noul medicament a luat 1.736 de pacienți și i-a repartizat aleatoriu în două grupuri care au primit o perfuzie intravenoasă necunoscută, constând fie în donanemab, fie într-un placebo, la fiecare 4 săptămâni, timp de 72 de săptămâni.

Pacienții au fost testați la începutul și la sfârșitul studiului și au fost clasificați atât pe scala integrată de evaluare a bolii Alzheimer (iADRS), cât și pe scala clinică de evaluare a demenței (CDR-SB).

De asemenea, aceștia au fost supuși unor scanări pe tot parcursul experimentului pentru a identifica nivelurile de plăci de beta-amiloid și de proteine tau anormale în creierul lor.

Acest studiu este unic, deoarece a împărțit grupurile de studiu în grupuri cu patologie tau scăzută/medie sau ridicată - în general, se consideră că patologia tau ridicată este asociată cu o formă mai avansată a bolii Alzheimer.

Vezi și: Ce este insomnia, cum se manifestă și cum o poți combate. Află cum poți avea un somn odihnitor

Medicamentul încetinește progresia bolii

Analiza a arătat că progresia bolii a încetinit cu peste 20 de procente în rândul celor cărora li s-au administrat doze din noul medicament, comparativ cu cei cărora li s-a administrat un placebo. Atunci când analiza a fost restrânsă la persoanele cu patologie tau scăzută/mediană, progresul a fost blocat cu 35,1%, pe baza iADRS.

În mod impresionant, 47% dintre cei din grupul cu tau scăzut/mediu care au primit Donanemab nu au avut nicio schimbare în ratingul CDR-SB după un an, comparativ cu doar 29% dintre cei care au primit placebo.

Din nefericire, nu s-a observat nicio îmbunătățire semnificativă pentru grupul cu tau ridicat în comparație cu cel cu placebo.

Vezi și: Alimentele care ne deshidratează. Unul îl folosim de mai multe ori pe zi. Elimină apa din organism și ne seacă

Ceea ce este interesant este că o eliminare atât de semnificativă a plăcilor de amiloid-beta ar putea fi asociată cu un impact clinic relativ ușor.

"Aceste rezultate servesc la evidențierea complexității bolii Alzheimer în sine", scriu Eric Widera, Sharon Brangman și Nathaniel Chin, un grup de medici din SUA care nu au fost implicați în acest studiu, dar care au comentat rezultatele în JAMA.

"Capacitatea excepțională a medicamentelor precum donanemab și lecanemab de a elimina amiloidul, coroborată cu efectul lor destul de subtil asupra ritmului de declin al măsurilor cognitive și funcționale, sugerează că amiloidul nu este probabil singurul factor care contribuie la evoluția bolii Alzheimer”, mai notează cercetătorii.

Rezultatele au fost publicate în Journal of the American Medical Association.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel