Ce trebuie să știi despre infecțiile cu E.coli. Adrian Marinescu. O cauză pentru multe infecții digestive. Nu trebuie să ne gândim că apa ne îmbolnăvește

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
ce trebuie sa stii despre infectiile cu e - FOTO: Freepik@rost9
ce trebuie sa stii despre infectiile cu e - FOTO: Freepik@rost9

Ce trebuie să știi despre infecțiile cu E.coli. Cât de grave sunt și cum se tratează.

Ce trebuie să știi despre infecțiile cu E.coli. Bacteria Escherichia coli (E.coli) trăiește în mod normal în intestinele oamenilor și animalelor sănătoase. Majoritatea tipurilor de E. coli sunt inofensive sau provoacă diaree. Dar câteva tulpini, cum ar fi E. coli O157:H7, pot provoca crampe stomacale severe, diaree cu sânge și vărsături.

Este posibil să fiți expus la E. coli din apă sau alimente contaminate - în special legume crude și carne tocată insuficient gătită. Adulții sănătoși se recuperează, de obicei, după infecția cu E. coli O157:H7 în decurs de o săptămână. Copiii mici și adulții mai în vârstă au un risc mai mare de a dezvolta o formă de insuficiență renală care pune viața în pericol, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Alimentele care ne deshidratează. Unul îl folosim de mai multe ori pe zi. Elimină apa din organism și ne seacă

Alertă pe litoral din cauza E.coli

În acest weekend au fost înregistrate concentrații mari de bacterii E.Coli, în apa mării, din două stațiuni. Concentrații mari de Escherichia Coli au fost descoperite în apa mării din stațiunile Eforie Nord și Năvodari. În weekend valorile au depășit 1.300, de unități, în Năvodari.

Cea mai mare concentrație a acestei bacterii care poate provoca infecții intestinale a fost înregistrată, în această vară, în punctul Eforie Nord II, peste 7.600 de unități.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli Infecțioase, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce trebuie să știm despre E.coli.

”Nu cred că trebuie să fie motive de îngrijorare pentru populație. Măsurarea calității apei este un proces continuu. Lucrurile acestea oricum se întâmplă. În momentul în care este o concentrație mai mare și apare doar într-un anumit moment, este un anumit calendar de monitorizare. Nu înseamnă că dacă am o concentrație mai mare de bacterii, în cazul acesta E-coli, să ne gândim că apa care ajunge accidental ne îmbolnăvește. Nu se va întâmpla așa. 

Vezi și: Ce salariu are un medic de familie dacă lucrează la țară. Ancuța Daisa: Poate să aibă și 2 puncte de lucru. I se acordă sporuri de zonă și sporuri de până la 100%

Ar trebui să ne gândim că E-coli e o cauză pentru multe infecții digestive, pentru infecții urinare și e o bacterie pe care o găsim foarte frecvent în jurul nostru, neavând nicio legătură cu apa de mare. 

Lucrurile trebuie cumva nuanțate. E bine să plecăm de la ideea că trebuie să fim prudenți. Autoritățile vor monitoriza, dar asta nu înseamnă că este un risc pentru vacanță, că nu pot să merg să fac baie la mare sau să mă gândesc că este o situație complicată care va duce la ceva rău în viitorul apropiat. 

Faptul că este o concentrație mai mare e un semnal de alarmă pentru autorități și pentru cei care monitorizează, în ideea de a urmări niște criterii epidemiologice. Nu înseamnă că pentru populație este o schimbare. 

Oamenii pot fi prudenți. Nu cred că cineva ar putea bea o cantitate de apă de mare. Trebuie să stăm liniștiți”, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Stresul: ce este, care sunt semnele că ești stresat și cum îl poți elimina din viața ta

E.coli, simptome și tratament

Semnele și simptomele infecției cu E. coli încep de obicei la trei sau patru zile după expunerea la bacterie. Dar vă puteți îmbolnăvi de la o zi după expunere până la mai mult de o săptămână mai târziu.

Semnele și simptomele includ:

- Diaree, care poate varia de la ușoară și apoasă la severă și cu sânge

- Crampe, dureri sau sensibilitate la nivelul stomacului

- Greață și vărsături, la unele persoaneContactați medicul dumneavoastră dacă diareea este persistentă, severă sau cu sânge.

”Dacă vorbim de o infecție digestivă, este ca la o toxiinfecție alimentară, cu o simptomatologie de tip greață, vărsături, diaree, stare generală modificată. Dacă vorbim despre o astfel de infecție pentru persoanele în vârstă, pentru copiii mici, pentru cei care au boli cronice, riscul este să apară deshidratarea prin vărsături, prin scaune diareice, să se instaleze în câteva ore. De aici pot apărea și complicații. 

Tratamentul este în funcție de simptome. Poate fi și o infecție urinară cu E-coli”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel