Ureea, ingredientul magic din cremele hidratante. Ce beneficii are și care este concentrația optimă pe care trebuie să o alegi

Monika Baciu |
Data publicării:
ureea - FOTO: Freepik
ureea - FOTO: Freepik

Ureea este ingredientul magic din cremele hidratante. O cremă cu un conținut ridicat de uree poate face minuni în ceea ce privește călcâile crăpate.

Ureea este o componentă majoră a urinei mamiferelor. Așa că nu este surprinzător că unii oameni se întreabă dacă ureea din cosmetice provine din urină. În cosmeticele comerciale, ureea este fabricată sintetic într-un laborator. Ureea sintetică este, de asemenea, adăugată în mod obișnuit în produsele de panificație și în vinuri pentru a ajuta la fermentație, potrivit Healthline.

Ureea, ingredientul magic din cremele hidratante

Dacă v-ați uitat recent cu atenție la eticheta cremei hidratante, este posibil să fi văzut ureea în lista de ingrediente. Ureea este inclusă într-o varietate de produse cosmetice și de îngrijire a pielii pentru proprietățile sale hidratante și exfoliante.

Ureea utilizată în produsele de îngrijire a pielii este produsă sintetic într-un laborator, dar ureea se găsește, de asemenea, în mod natural pe pielea dumneavoastră și este excretată în urină.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre infecțiile cu E.coli. Adrian Marinescu. O cauză pentru multe infecții digestive. Nu trebuie să ne gândim că apa ne îmbolnăvește

Cum acționează ureea pentru îngrijirea pielii

Stratul exterior al pielii se numește epidermă și poate fi împărțit în cinci substraturi. Cel mai exterior substrat, stratul cornos, împiedică moleculele nedorite să pătrundă în corpul dumneavoastră și previne pierderea de apă prin piele.

Proprietatea de reținere a apei a stratului cornos provine în mare parte de la un grup de substanțe cunoscute sub numele de factori naturali de umezire. Printre acești factori naturali de umezire se numără:

- ureea

- diverși aminoacizi

- acidul lactic

- acidul pirrolidonic carboxilic

Ureea este utilizată într-o varietate de produse de îngrijire a pielii pentru a combate uscăciunea generală a pielii sau afecțiunile medicale asociate cu uscăciunea sau mâncărimea pielii. Ureea poate ajuta, de asemenea, la exfolierea acumulărilor de piele moartă și poate ajuta la combaterea infecțiilor fungice.

Vezi și: Alimentele care ne deshidratează. Unul îl folosim de mai multe ori pe zi. Elimină apa din organism și ne seacă

Hidratează pielea

Potrivit unei analize de cercetare din 2017, o serie de studii au constatat că pielea uscată poate fi tratată cu succes cu creme sau loțiuni care conțin uree. Ureea este un umectant. Acest lucru înseamnă că menține pielea umedă prin atragerea apei din straturile mai profunde ale pielii și din aer.

Exfoliază

Ureea este cunoscută ca un agent keratolitic. Acest lucru înseamnă că descompune proteina cheratină din stratul exterior al pielii tale. Această acțiune poate ajuta la reducerea acumulării de piele moartă și la eliminarea pielii descuamate sau descuamate.

Acțiunile exfoliante sunt cele mai puternice în cremele care conțin mai mult de 10% uree.

Crește acțiunea unor medicamente

Un studiu din 2013 a sugerat că ureea poate ajuta unele medicamente să pătrundă prin piele. Printre aceste medicamente se numără corticosteroizii și cremele antifungice.

O revizuire a studiilor din 2019 a constatat că ureea a îmbunătățit funcția tratamentelor antifungice orale și topice pentru onicomicoză, care este o infecție fungică a unghiilor de la picioare.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin efectele sale.

Vezi și: Bolile de vară: Care sunt și care sunt primele simptome. Cum le tratezi și ce metode de prevenție există

La ce se folosește crema cu uree

Cremele și loțiunile cu uree sunt utilizate pentru a trata o varietate de afecțiuni asociate cu pielea uscată, aspră sau descuamată. În special, este folosită în mod obișnuit pentru a trata afecțiuni ale picioarelor precum:

- calusuri

- unele probleme ale unghiilor

Cremele și loțiunile cu uree au fost folosite ca tratament de succes pentru:

- pielea uscată

- dermatită atopică (eczeme)

- ihtioza

- dermatită de contact

- dermatită de iradiere

- infecții fungice ale unghiilor

- piciorul atletului

- keratoza pilaris

- mâncărimi ale pielii

- unghii încarnate

- calusuri

- bătături la picioare

În unele cazuri, ureea poate provoca iritații ușoare ale pielii și simptome precum înțepături, mâncărimi sau arsuri.

Procentajele de uree utilizate în produsele de îngrijire a pielii

Produsele de îngrijire a pielii pot conține de la aproximativ 2% până la 40% uree. Procentul pe care ar trebui să îl folosiți depinde de afecțiunea pe care încercați să o tratați.

Vezi și: Stresul: ce este, care sunt semnele că ești stresat și cum îl poți elimina din viața ta

Cremă sau loțiune cu un conținut de 10% uree

Produsele de îngrijire a pielii care conțin mai puțin de 10% uree acționează în principal ca hidratante, potrivit unei revizuiri din 2018. O cremă care conține o doză mică de uree poate fi potrivită pentru tratarea pielii uscate sau a afecțiunilor care duc la piele uscată.

Între 10 și 20% conținut de uree

La concentrații de peste 10%, potrivit aceleiași recenzii din 2018, cremele și loțiunile cu uree au o acțiune keratolitică, ceea ce înseamnă că ajută la exfolierea pielii uscate și descuamate.

Vezi și: ONU, avertisment: ,,Vor veni valuri de căldură din ce în ce mai intense”. Iată ce trebuie să știi pentru a te proteja de caniculă

Conținut de peste 20% uree

Cremele sau loțiunile cu un conținut de uree de peste 20% se pot folosi pentru pete, calusuri sau câlcâi crăpate. Produsele cu uree cu o concentrație mai mare de 20%  au cea mai puternică acțiune exfoliantă. Produsele din această gamă pot ajuta la tratarea ciupercilor unghiilor și la înmuierea unghiilor groase.

Loțiunile și cremele conțin adesea uree pentru a ajuta la hidratarea pielii uscate sau descuamate sau pentru a acționa ca un exfoliant chimic.

Ureea utilizată în produsele de îngrijire a pielii este fabricată sintetic și nu conține subproduse de origine animală. Crema cu uree este în general considerată sigură, dar poate provoca iritații ale pielii sau o reacție alergică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel