ONU, avertisment: "Vor veni valuri de căldură din ce în ce mai intense”. Iată ce trebuie să știi pentru a te proteja de caniculă

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
onu foto: freepik@eugeneshemyakin9
onu foto: freepik@eugeneshemyakin9

ONU ne anunță că valurile de căldură vor fi din ce în ce mai intense în următoarea perioadă. Află ce trebuie să faci pentru a te proteja pe timpul caniculei.

ONU anunță că vor fi valuri de căldură din ce în ce mai dese în următoarea perioadă. Este important să ne menținem informați cu privire la măsurile de precauție împotriva caniculei, deoarece aceasta poate cauza afecțiuni grave de sănătate fizică și mintală.

Iată ce trebuie să știi pentru a te proteja de caniculă pe timpul sezonului cald:

- Mută-te în camera cea mai răcoroasă din casă, în special în timpul nopții.
- Dacă nu poți menține răcoarea în casă, petrece 2-3 ore pe zi într-un loc răcoros.
- Evită să ieși afară în timpul celei mai toride perioade ale zilei.
- Evită activitățile fizice solicitante, dacă poți. Dacă trebuie să faci astfel de activități, fă-le în cea mai răcoroasă parte a zilei, de obicei dimineața între 05:00 și 07:00.
- Stai la umbră.
- Nu lăsa copiii sau animalele în mașini, în timp ce tu trebuie să ajungi în altă parte
- Folosește cremă cu factor de protecție solară mai mare de 30. Reaplică-l o dată la două ore. 

Cum poți să îți menții temperatura corpului în parametrii optimi pe timpul caniculei


- Menține corpul răcoros și hidratat, făcând dușuri sau băi reci. Poartă haine lejere, din materiale naturale.

- Dacă ieși afară, poartă o pălărie cu boruri largi sau o șapcă și ochelari de soare, pentru protecția zonei ochilor.

- Hidratează-te (minim 2L de apă pe zi) și evită consumul excesiv de alcool, cofeină și zahăr.

- Mănâncă mese cu puține alimente bogate în proteine. 

Ce ar trebui să faci dacă te simți rău în timpul valurilor de căldură?

Dacă te simți amețit, slăbit, anxios sau ai o sete intensă și dureri de cap în timpul valurilor de căldură, este recomandat să te muți cât mai repede într-un loc răcoros și să-ți măsori temperatura corpului. Bea puțină apă sau suc de fructe proaspăt stors pentru a te hidrata.

Stai într-un loc răcoros dacă ai spasme musculare dureroase (în special în zona picioarelor, brațelor sau abdomenului) și bea lichide care conțin electroliți Este necesară asistența medicală, în cazul în care crampele musculare persistă mai mult de 1 oră. Consultă medicul specialist dacă simți simptome neobișnuite sau dacă acestea persistă.

Dacă un membru al familiei sau persoana de lângă tine are pielea fierbinte și uscată, prezintă delir, convulsii și/sau pierderea cunoștinței, apelează imediat la medic/ambulanță. În timp ce aștepți ajutorul, mută persoana într-un loc răcoros, așaz-o într-o poziție orizontală, ridică-i picioarele și șoldurile și inițiază răcirea externă, vânturând în mod continuu și pulverizând pielea cu apă la 25-30 °C.

Măsoară temperatura corpului. Nu administra acid acetilsalicilic sau paracetamol. 

Cum îți poți menține locuința răcoroasă în timpul valurilor de căldură?

- Verifică temperatura camerei între 08:00 și 10:00, la 13:00 și noaptea după 22:00. Ideal ar fi ca temperatura camerei să fie menținută sub 30 °C în timpul zilei și sub 24 °C în timpul nopții. Acest lucru este deosebit de important pentru sugari sau adulți peste vârsta de 60 de ani sau care au afecțiuni cronice de sănătate.

Pe timpul nopții și dimineața devreme, când temperatura exterioară este mai scăzută, deschide toate ferestrele și obloanele în locuința ta. În timpul zilei, închide ferestrele și obloanele (dacă există), în special cele care sunt expuse la soare în timpul zilei. Oprește iluminatul artificial și cât mai multe dispozitive electrice posibil. Folosește jaluzele, perdele, copertine sau obloane pe ferestrele care permit soarele să pătrundă în locuință dimineața sau după-amiază.

Dacă locuința ta are aer condiționat, închide ușile și ferestrele și economisește energia electrică care nu este necesară pentru a te menține răcoros, pentru a te asigura că există suficientă energie disponibilă și pentru a reduce șansele de întreruperi comunitare de alimentare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel