Medici înlocuiți de inteligența artificială

Medicii sunt sceptici cu privire la faptul că inteligența artificială (AI) îi va înlocui pe deplin în viitor. Cu toate astea, sunt din ce în ce mai mulți cei care cred că tehnologia va fi capabilă să facă prognoze și să întrețină anumite sarcini administrative, potrivit unui sondaj.

Potențialul imens de date și de învățarea mașinilor în medicină să facă anumite lucruri îi determină pe unii experți din domeniul sănătății să creadă că inteligența artificială va fi capabilă să înlocuiască profesioniștii de bază din medicină până în 2050. Cu toate acestea, sunt și cercetători care cred că AI și tehnologia viitoare sunt concepute pentru a ajuta medicii, nu a-i înlocui.

Pentru sondaj, oamenii de știință au cerut opiniile a 740 de medici generaliști din Regatul Unit cu privire la impactul AI asupra medicilor și dacă aceștia cred că într-o zi le va înlocui munca. În mod specific, cercetătorii au întrebat despre probabilitatea ca tehnologia viitoare să poată înlocui pe deplin medicul mediu în efectuarea a șase activități de îngrijire primară și câți ani ar putea lua acest lucru.

Sarcinile au inclus: analiza informațiilor pacientului pentru a ajunge la diagnostice; analizarea informațiilor pacientului pentru a ajunge la prognostice; evaluarea momentului de referire a pacienților către alți profesioniști din domeniul sănătății; formularea unor planuri de tratament personalizate; oferirea îngrijirilor pacienților cu empatie; și furnizarea de documente, cum ar fi actualizarea dosarelor medicale despre pacienți.

Constatările au arătat că 94% dintre medici au crezut că este puțin probabil ca AI sau tehnologia viitoare să-i înlocuiască pe deplin pe medici în furnizarea îngrijirilor pacienților cu empatie. 68% au spus ca este puțin probabil ca viitoarea tehnologie să poată înlocui pe deplin medicii în diagnosticarea pacienților.

Dintre cei care au crezut că este probabil, 35% au spus că tehnologia care va avea capacitatea de a face acest lucru ar apărea în următorii 10 ani.
61% au spus că este puțin probabil ca tehnologia viitoare să poată face referirea pacienților către alți specialiști. Din cei 39% care credeau că înlocuirea este probabilă sau extrem de probabilă, 58% estimează că ar apărea în decurs de 10 ani, în timp ce 15% estimează că va avea loc în următorii patru ani. 61% au declarat că este puțin probabil ca tehnologia viitoare să poată formula planuri de tratament personalizate.

Dintre cele 39% care nu au fost de acord, aproximativ 12% au estimat că această capacitate tehnologică va fi disponibilă în termen de patru ani.
53% dintre medici au declarat că este posibil ca tehnologia viitoare să poată înlocui pe deplin medicii în realizarea de prognostice, 49% spunând că se va întâmpla în următorii 10 ani. În plus, 80% au afirmat că este posibil ca tehnologia viitoare să fie capabilă să efectueze pe deplin documentația, 79% spunând că se va întâmpla în următorii 10 ani.

Pe baza rezultatelor, autorii sondajului au spus că ,,sunt necesare mai multe informații pentru a compara credințele și atitudinile medicilor care lucrează în diferite specialități cu cele ale experților AI. Majoritatea experților în domeniile AI susțin că medicina va fi revoluționată de inovațiile în învățarea mecanică", a declarat dr. Charlotte Blease, cercetător la Centrul Medical Beth Israel Deaconess și Harvard Medical School, după cum informează AI in Healthcare.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel