Medicul Rafila: În toamnă, vom avea un număr mare de cazuri COVID și decese

Rafila, despre refugiații veniți din Ucraina
Rafila, despre refugiații veniți din Ucraina

Dr. Alexandru Rafila a precizat, joi, 10 iunie, că, în toamnă, trebuie să ne așteptăm la un număr mare de cazuri COVID-19 și de decese. "Părerea mea este, mai ales dacă tulpina indiană va deveni dominantă în România și la noi, vom înregistra un număr semnificativ mai mare de cazuri și, din nefericire, și de decese", a precizat medicul într-o emisiune TV. 

„Sigur, e greu să faci o analiză dacă nu ai la dispoziție suficiente date și ar trebui să vedem și un studiu de seroprevalență să știm care e imunitatea generată în populație, adică persoane care au trecut prin boală plus vaccinați. Atunci am putea să facem o apreciere mai aproape de adevăr. Opinia mea este că în această vară nu va exista o mare apetență pentru vaccinare, decât dacă se întâmplă ceva extraordinar și va începe o campanie care să ajungă la inima oamenilor din rural, dacă există tendința de a colabora cu autoritățile locale, dar nu cred că se va întâmpla așa ceva, mai ales că oamenii se gândesc mai mult la concedii decât la o campanie de vaccinare.

Avertisment lansat de medicul Rafila

 

Există la nivelul Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării o astfel de estimare care spune că până la 31 decembrie se vor vaccina circa 8 milioane de persoane. Deci, probabil că o creștere a interesului pentru vaccinare va fi în lunile septembrie și octombrie, dacă în acea perioadă se va înregistra un număr mai mare de cazuri, un așa zis val al patrulea, sigur, nu de o amplitudine și cu consecințe ca la ultimul, dar, părerea mea este că în toamnă, mai ales dacă tulpina indiană va deveni dominantă în România și la noi vom înregistra un număr semnificativ mai mare de cazuri și, din nefericire, și de decese. Acum avem 150-200 de cazuri pe zi, foarte puține, ceea ce arată că transmiterea comunitară nu mai există. Pot apărea în cursul verii focare, iar dacă DSP-urile își vor face treaba rapid, ele nu se vor extinde.

Citește și Andrei Baciu: certificatul digital european pentru COVID va apărea de la 1 iulie

În toamnă însă, având în vedere și circulația intensă a persoanelor din această vară, vor exista cu siguranță și modificări ale situației epidemiologice, iar vaccinarea, care acum nu are încă 5 milioane de persoane, nu cred că va reuși să progreseze cu un procent mai mare de 20-30% față de evaluarea actuală“, a precizat medicul Alexandru Rafila la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel