Semnul cancerului care trece neobservat. Este pus pe seama îmbătrânirii

Monika Baciu |
Data publicării:
melanom - FOTO: Freepik@milolabrador
melanom - FOTO: Freepik@milolabrador

Semnul cancerului care trece neobservat face ca boala să fie diagnosticată în stadii avansate, astfel tratamentul poate să nu mai fie eficient.

Semnul cancerului care trece neobservat. Un medic a avertizat că o erupție mică pe piele poate fi un semn subtil al cancerului care deseori trece neobservat. Melanomul este o formă de cancer de piele pe care cu toții suntem conștienți să o monitorizăm, dar nu este cea mai comună.

Cu toții știm să fim atenți la orice modificare a pielii noastre și să consultăm un medic în cazul apariției unor pete sau erupții cutanate neobișnuite. Oamenii sunt avertizați în mod regulat cu privire la melanom și cum arată, dar un medic a dezvăluit un alt simptom al cancerului de piele pe care oamenii s-ar putea să nu-l cunoască.

Melanomul, ce este

Melanomul este cea mai periculoasă și letală formă de cancer de piele, așa că este important ca oamenii să știe la ce semne să fie atenți. Cu toate acestea, există și alte tipuri de cancer de piele, cum ar fi carcinomul bazal și carcinomul cu celule scuamoase, care, deși nu sunt la fel de mortale, pot trece neobservate și pot cauza probleme mai grave dacă nu sunt tratate.

Melanomul reprezintă doar un procent de un la sută din diagnosticările de cancer de piele, în timp ce carcinomul bazal reprezintă aproximativ opt din zece cazuri, iar carcinomul cu celule scuamoase reprezintă aproximativ două din zece, conform Societății Americane de Cancer.

Semnul cancerului care trece neobservat

Dermatologul Dr. Jeffrey Hsu avertizează că ”majoritatea cancerelor de piele sunt carcinom bazal sau carcinom cu celule scuamoase”, așa că este important să cunoaștem simptomele.

Cancerele de piele, cum ar fi carcinomul bazal și carcinomul cu celule scuamoase, pot să apară ca simple erupții cutanate în stadiile lor incipiente, ceea ce face ca mulți pacienți să nu observe semnele că ceva nu este în regulă.

Dr. Jeffery a descoperit acest lucru pentru prima dată în cazul unei paciente care ”a început să observe uscăciune persistentă, erupții și câteva pete pe pieptul său.”

El a explicat că era o femeie asiatică cu pielea mai închisă la culoare. Mergea des la solar și iubea activitățile în aer liber, iar petele de pe piept păreau a fi o erupție cutanată, dar când a spus că le avea de câțiva ani, a început să se îngrijoreze. Deoarece erau persistente, el a bănuit că ar putea fi ”celule pre-canceroase posibile,” potrivit Mirror.

”După efectuarea unei biopsii, s-a dovedit că aceste pete erau carcinom cu celule scuamoase,” a explicat medicul, și din fericire a putut să îi ofere tratament înainte ca cancerul de piele să avanseze la stadii mai avansate.

Cu toate că aceste tipuri de cancer nu sunt letale, dacă nu sunt tratate, ele pot să pătrundă ”mai adânc în țesutul pielii, afectând vasele de sânge și nervii din zona din jur”, conform Academiei Americane de Dermatologie.

Semnele la care să fii atent

Există o mare lipsă de conștientizare cu privire la tipurile de cancer de piele non-melanom, inclusiv mitul că persoanele cu pielea mai închisă la culoare nu pot dezvolta cancer de piele. În timp ce persoanele cu pielea mai închisă au o oarecare ”protecție încorporată împotriva radiațiilor ultraviolete”, aceasta nu este suficientă pentru a-i proteja la fel cum face SPF-ul, și orice apariție neobișnuită pe pielea ta ar trebui să fie examinată de un medic.

Dermatologul Elaine Kung a împărtășit semnele comune la care să fim atenți.

”Carcinoamele bazale sunt adesea excrescențe lucioase, translucide, cu margini neclare, care pot sângera ușor fără traumatisme. Carcinoamele cu celule scuamoase seamănă cu o excrescență aspră, rudimentară, asemănătoare unui corn de rinocer care crește deasupra unei pete roșii scuamoase.

Dar atunci când aceste cancere încep, ele pot fi confundate cu o pustulă persistentă, o erupție cutanată solzoasă sau o cojiță care pur și simplu nu se vindecă”, a spus dermatologul Elaine Kung.

În mod obișnuit, dacă o pată sau o erupție cutanată nu dispare după aproximativ trei luni, este recomandat să consulți un profesionist. Dr. Jeffery Hsu a explicat cum pacienții îi spun că ”stoarcă” coșurile, dar acestea ”nu dispar” și au crescut de-a lungul anilor.

Dacă aveți orice îngrijorări, este întotdeauna mai bine să consultați medicul de familie sau un dermatolog înregistrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel