Microbiomul, ”vinovat” pentru unele comportamente ale copiilor

Adisa Codruț |
Data publicării:
Microbiomul intestinal
Microbiomul intestinal

Cercetătorii au descoperit o legătură între comportamentele copiilor de vârstă școlară, stresul socio-economic și microbiomul intestinal. Iar comportamentele părinților sunt esențiale în acest sens.

Microbiom, comportamente. Thomas Sharpton, profesor asociat la Departamentul de Microbiologie al Universității Oregon, SUA, este autorul principal al studiului și împreună cu echipa sa au analizat dacă există vreo legătură între compoziția microbiomului unui copil și riscul său socio-economic, dereglarea comportamentului și comportamentul părintelui sau al îngrijitorului.

"Cele mai multe studii până în prezent au legat compoziția microbiomului de comportamentele sugarului și copilului mic cum ar fi extroversia, frica și dezvoltarea cognitive. Cu toate acestea, nu a fost clar că microbiomul se asociază cu alte forme de disfuncționare comportamentală sau dacă are legătură cu apariția tulburărilor psihiatrice și a comportamentelor cu probleme", explică Sharpton, potrivit medicalnewstoday.

În urma investigației realizat cu ajutorul a 40 de familii cu copii cu vârste cuprinse între 5-7 ani, dintr-o varietate de grupuri socio-economice, care au completat chestionare despre comportamentul copiilor și calitatea relației lor. La acestea se adaugă probe pentru analiza microbiomului intestinal.

Microbiom, comportamente. Concluzii

Echipa a descoperit că puștii cu risc socio-economic mai ridicat aveau profiluri microbiene diferite față de colegii lor cu risc socio-economic mai mic. Ei au mai sesizat că rolul îngrijitorului/părintelui unui copil a fost esențial: "Aceste rezultate oferă dovezi că, în ceea ce privește potențialul funcțional al microbiomului, comportamentul îngrijitorului poate modera asocierile dintre co-variatele cu risc socioeconomic și microbiomul".

Când s-a analizat disfuncția comportamentală, rezultatele au fost similar: copiii cu anumite tipuri de disfuncții comportamentale, cum ar fi capacitatea de a inhiba impulsurile și depresia, au avut profiluri distincte de microbiomuri. Cu toate acestea, ”comportamentul îngrijitorului poate modera aceste asociații". Când cercetătorii au săpat mai adânc, au identificat mai multe specii de bacterii în spatele unora dintre aceste interacțiuni.

Cu toate acestea, studiul, arată autorii, are limite: acest tip de analiză nu permite cercetătorilor să stabilească cauza și efectul, a avut un număr mic de participanți. În plus, în cercetare, oamenii de știință nu au măsurat impactul dietelor copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel