Moleculă care oprește și reface neurodegenerarea în Parkinson, identificată

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

STUDIU: Mica molecula SynuClean-D întrerupe formarea fibrilelor amiloide și agregarea de proteine alfa synucleină responsabile de debutul bolii Parkinson și inversează neurodegenerarea cauzată de boală.

Boala Parkinson este a doua cea mai frecventă tulburare neurodegenerativă incurabilă, după Alzheimer. Se caracterizează prin acumularea depozitelor de proteine în neuronii dopaminergici (responsabili de producerea dopaminei) sub formă de fibrile amiloid. Aceste agregate sunt formate în principal de proteina alfa synucleină, într-o manieră foarte complexă, ceea ce face complicată identificarea moleculelor care ar putea împiedica sau să inverseze procesul (regresiune) și neurodegenerarea asociată cu acesta.

Au cercetat 14.000 de molecule

O echipă științifică condusă de cercetătorii de la Institutul de Biotehnologie și Biomedicină (IBB) a Universității Autonome din Barcelona a identificat o moleculă care oprește și inversează aceasta neurodegenerare. După ce au analizat peste 14.000 de molecule, ei au constatat că molecula SynuClean-D inhibă agregarea proteinei alfa synucleină și rupe fibrilele amiloide deja formate, împiedicând astfel inițierea procesului care provoacă apariția bolii neurodegenerative Parkinson, notează ScienceDaily.com

Prin experimente realizate cu exemplare de vierme Caenorhabditis elegans, unul dintre cele mai frecvent utilizate modele animale în bolile neurodegenerative, cercetătorii au reușit să certifice că, administrată prin alimente, molecula a fost capabilă să reducă în mod semnificativ agregările alfa synucleină, împiedicând răspândirea toxică și, prin urmare, evitând degenerarea neuronilor dopaminergici.

Aplicații terapeutice pe boli neurodegenerative

Totul pare să indice faptul că molecula pe care am identificat-o, SynuClean-D, poate oferi aplicații terapeutice pentru tratamentul bolilor neurodegenerative, cum ar fi Parkinsons, în viitor", susține cercetătorul UAB principal și coordonatorul studiului, Salvador Ventura.

Experimentele au demonstrat că administrarea inhibitorului identificat a redus agregarea proteinelor, îmbunătățind mobilitatea animalului și protejându-l de degenerare neuronală.

STUDIUL, care poate fi consultat AICIa fost publicat în urmă cu două zile pe site-ul PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel