Mucormicoza: „ciuperca neagră” care mutilează pacienții Covid din India. Cum se manifestă

Pandemia de COVID-19 face ravagii în India. Mai nou, pacienții infectați cu SARS-COV-2 se confruntă cu o altă problemă: mucormicoza sau „ciuperca neagră”.  

Mucormicoza este o infecție fungică rară și agresivă, care apare, de regulă, după expunerea la un anumit tip de mucegai din sol, plante, gunoi de grajd și fructe sau legume în descompunere. Însă, recent, a început să atace pacienții cu SARS-COV-2.

„Este omniprezent și se găsește în sol, aer și chiar în nasul și mucusul persoanelor sănătoase.”, a explicat chirurgul Akshay Nair pentru BBC.

Din cauză că bolnavii de COVID-19 au un sistem imunitar slăbit, infecția fungică mucormicoza face ravagii. În unele cazuri, poate fi fatală! 

Medicii susțin că mucormicoza ar putea fi declanșată de medicamente bazate pe steroizi, utilizate în tratarea pacienților COVID-19. Experții sunt de părere că medicamentele cu steroizi, care contribuie la oprirea reacției imunitare ce atacă organele și cresc nivelul zahărului din sânge, pot duce la declanșarea cazurilor de mucormicoză.

„Diabetul scade protecția dată de sistemul imunitar, coronavirusul o exacerbează, iar tratamentul cu steroizi care ajută la combaterea Covid-19 acționează ca un combustibil pentru foc.”, a explicat doctorul Nair.

11 dintre pacienți au fost supuși unei proceduri de extirpare a ochiului, iar șase persoane au murit. Potrivit medicului Renuka Bradoo, şeful secţiei ORL, majoritatea pacienților sunt diabetici de vârstă mijlocie și au dezvoltat infecția fungică la două săptămâni după vindecarea de COVID-19.

„Vedem deja două-trei cazuri pe săptămână aici. Este un coșmar în interiorul unei pandemii.”, a susținut medicul.

Simptome ale mucormicozei sau „ciuperca neagră”

 - nas înfundat sau sângerări

- durere şi umflare a ochiului

- pleoape căzute şi vedere înceţoşată sau chiar pierderea vederii

- pete de culoare neagră pe piele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel