Negii, semnele infecției cu virusul HPV. Cum se tratează bubițele contagioase

Monika Baciu |
Data publicării:
negii - FOTO: Freepick
negii - FOTO: Freepick

Negii, denumiți medical verugi, pot indica o infecție cu virusul HPV.

Negii sunt leziuni benigne ale pielii și mucoaselor cauzate de virusurile papiloma umane (HPV). Negii pot genera disconfort, chiar mâncărimi sau sângerare în anumite situaţii. Conform studiilor efectuate de specialiştii în domeniu, aproximativ unul din patru oameni a avut această problemă cel puţin o dată de-a lungul vieţii. În afară de acnee, este considerată cea mai comună afecţiune a pielii.

Sunt multe persoane care s-au plâns de existența unui neg, la un moment dat în viață. Negii sunt cauzați de un virus și apar mai ales pe mâini și picioare, dar pot apărea și în diferite locuri. Deși sunt inofensivi și majoritatea dispar din nou după un timp, pot fi foarte enervanți.

Cercetările demonstrează şi faptul că mai mult de jumătate dintre veruci apar în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între aproximativ cinci şi 19 ani. Negii (verucile) au o consistenţă dură şi pot să apară atât la suprafaţa pielii mâinilor, cât şi la a picioarelor.

Verucile dispar, în cele mai multe cazuri, după aproximativ un an – doi de la apariţie şi nu constituie o problemă gravă de sănătate, ci mai degrabă doar un inconveninet temporar.

”Până în momentul de fața sunt descrise peste 150 de subtipuri de HPV, acestea provocând o varietate de manifestări pe piele și mucoase. Verucile afectează cel mai des copiii și adulții tineri, dar pot să apară la orice vârstă. Aceste leziuni sunt mai numeroase și mai persistente la persoanele cu imunosupresie: tratamente cu medicație imunosupresoare infecție cu HIV/SIDA

Infecția cu HPV se transmite prin contact direct între persoane, prin auto-inoculare (traumatizarea verucilor deja existente prin grataj/scărpinare și apoi însămânțarea virusului în alte regiuni) sau chiar prin obiecte contaminate”, arată medicul dermatolog Orsolya Balint.

Vezi și: Vlad Ciurea, despre școala de neurochirurgie din România: S-a evoluat enorm. Este o competiție, în sensul bun. Nu-mi este deloc rușine să stau la masă cu ei

Mai multe tipuri de negi

Infecția face ca pe piele să se formeze umflături aspre, de culoarea pielii. Virusul este contagios. Negii apar cel mai frecvent pe mâini, dar pot afecta și picioarele, față, organele genitale și genunchii.

În funcție de localizare, negii pot avea mai multe simptome. 

Negii comuni sunt localizați, de cele mai multe ori la nivelul degetelor, mâinilor, genunchilor și coatelor. 

Negii plantari sunt excrescențe aplatizate pe tălpile picioarelor. Uneori dureroși, mai ales atunci când apar pe partea piciorului care susține greutatea corpului 

Negii genitali pot apărea pe sau în apropierea organelor genitale şi la nivelul anusului la bărbaţi şi la femei, precum şi în interiorul vaginului şi colului uterin la femei. Arată ca nişte mici umflături de culoarea pielii, care pot fi fie prea mici pentru a putea fi observate, fie au un aspect asemănător cu o conopidă. Simptomele pot include mâncărime sau disconfort în zonele genitale şi sângerări în timpul actului sexual,  cu toate că unele persoane infectate nu prezintă simptome. 

Vezi și: Care sunt alimentele cu efecte benefice pentru sănătatea pielii. Pline de vitamine, ajută și la creșterea imunității

Copiii, cei mai expuși

Copiii sunt mai predispuși la negi, deoarece ei au tendița se a se juli cel mai frecvent. Cu toate acestea, oricine poate avea negi. Persoanele cu boli autoimune sau sisteme imunitare slăbite, inclusiv persoanele în vârstă, sunt mai susceptibile la virusul care provoacă negi, potrivit Cleaveland Clinic.

Cum arată negii

Negii variază în ceea ce privește aspectul, astfel:

- În formă de cupolă

- Plat

- Aspru

- Piele de culoare, maro, gri sau neagră

Tratamentul negilor

Negii de multe ori dispar pe cont propriu după ce sistemul imunitar luptă împotriva virusului. Deoarece negii se pot răspândi, pot provoca dureri și pot fi inestetice, medicul dumneavoastră va poate recomanda tratament.

Congelare: În timpul unei proceduri numite crioterapia, medicul dumneavoastră aplică azot lichid pentru a îngheța negul. După congelare, se formează o coajă. În cele din urmă negul se desprinde. Este posibil să aveți nevoie de mai multe ședințe.

Imunoterapie: Pentru negii care nu răspund la tratamentele tradiționale, imunoterapia ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusului. Acest proces implică o substanță chimică topică.

Tratament cu laser: Medicul dumneavoastră utilizează lumina laser pentru a încălzi și distruge vasele de sânge mici din interiorul negului. Procesul taie alimentarea cu sânge, ucigând negii.

Vezi și: Iodura de potasiu, ÎNCEPE distribuirea. CUM și CÂND le poți lua. Rafila: Cei până în 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie

Îndepărtarea negilor fără durere

Poate fi foarte ușor să îndepărtați o verucă mică fără a simți nicio durere. Tot ce aveți nevoie pentru aceasta este o mică bucată de bandă adezivă, puțină apă și o piatră ponce.

Luați bucata de bandă adezivă și lipiți-o deasupra verucii. Asigurați-vă că este acoperit corect, cu aproximativ 1 cm pe fiecare parte a acestuia. Acum, va trebui să lăsați banda adezivă acolo timp de șase zile fără să o atingeți. După șase zile, puteți scoate banda adezivă.

Luați un castron cu apă caldă și înmuiați negul timp de aproximativ 5 minute. Apoi, luați piatra ponce și folosiți-o pentru a curăța negul. Întrucât apa va fi înmuiată deja pielea, puteți curăța cu ușurință negul fără ca acesta să doară, mai arată Cleaveland Clinic.

Ce este virusul HPV

Virusul HPV (Human Papilloma Virus), cel care produce una dintre formele cele mai răspândite de cancer în rândul femeilor, cancerul de col uterin, este un virus care are 100 de tulpini. 

Unele dintre aceste tulpini sunt mai grave și dau leziuni mai importante, în timp ce altele sunt cu o importanță mai redusă, dar nu de neglijat. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel