Care sunt alimentele cu efecte benefice pentru sănătatea pielii. Pline de vitamine, ajută și la creșterea imunității
Alimentația bogată în vitamine pot contribui la sănătatea pielii. Care sunt vitaminele prietene cu tenul și unde le găsim.
Frumusețea, dar mai ales aspectul plăcut al pielii noastre vine din interior, iar acest lucru înseamnă o alimentație potrivită care să contribuie la sănătatea pielii.
”Când spunem că frumusețea vine din interior nu ne referim doar la frumusețea interioară a unei persoane, la frumusețea sufletului, ci trebuie să înțelegem faptul că pentru a avea un ten sănătos trebuie să avem grijă la alimentație”, a declarat nutriționistul Roxana Radu în emisiunea ”Numai de bine” de la Antena 3.
Iar acest lucru trebuie luat în calcul tocmai pentru că produsele cosmetice nu sunt suficiente, deoarece acestea au efect doar în stratul superficial al pielii.
”Singura acțiune de a avea o piele sănătoasă este de a aduce un aport digestiv, deci prin interior, astfel încât să păstrăm un nivel optim și să ne asigurăm doza zilnică necesară de vitaminele răspunzătoare de sănătatea pielii”, a mai spus nutriționistului.
Care sunt vitaminele prietene cu pielea
Vitaminele esențiale pentru piele sunt: vitamina A, vitamina C și vitamina E.
”Vitamina A este un termen generic pentru compușii cu activitate biologică similară, avem pe de o parte retinolul, retinoizii în general, pe de altă parte carotenoizii, beta-carotenul, care este cel mai cunoscut, pigmentul natural pentru culoarea galben-portocaliu, dar îl întâlnim și în legumele verzi, cum ar fi spanacul. Vedeta noastră este cartoful dulce, urmat de morcov, dovleac și pepene galben”, a mai spus nutriționistul.
Vitamina A se mai găsește în broccoli, morcovi, ardei gras, ștevie, varză, mango, papaya, caise, pepene roșu.
Vezi și: Deficitul de vitamina A, dăunător pentru vedere. Poate duce la orbire
Vitamina C face minuni la nivelul pielii, în general, al tenului în special. Astfel, printre calitățile sale se numără regenerarea și sintetizarea colagenului, este un antioxidant foarte puternic, ameliorează inflamațiile și iritațiile, reduce petele pigmentare și cele lăsate de soare, estompează petele roșii de după acnee, dar mai ales, intensifică mecanismul de apărare al pielii, eliminând efectele radicalilor liberi, acei radicali care duc la riduri, piele lăsată, pierderea fermității și culoare neuniformă.
Vitamina C se găsește în ardeiul roșu, broccoli, spanac, varză, cartofi, roșii, varză de Bruxelles, pătrunjel, guava, ardei gras, papaya, căpșune, kiwi, citrice, pepene roșu, mango, pepene galben, ananas, cătina.
”Doza zilnică recomandată de vitamina C este undeva între 25 și 75 mg, dar specific acest lucru pentru a înțelege cât de multă vitamina C are cătina, care are pe suta de grame 2500 mg. Specialiștii recomandă să fie consumată în stare crudă, combinată cu miere. Poate fi consumată și sub formă de infuzie, tinctură sau uleiuri, în smoothie-uri”, a mai spus Roxana Radu, adăugând că un singur fruct de kiwi aduce necesarul de vitamina C recomandat pentru o zi.
Ardeiul gras, sursă importantă de vitamina C. Printre beneficii, reducerea colesterolului
Vitamina E, o altă vitamină esențială, în special pentru tenul acneic, stimulează eliminarea substanțelor toxice din organism și are un rol important în lupta împotriva unor tiprui de cancer sau boli cardiovasculare. De asemenea, vitamina E are un rol benefic asupra tenului, având proprietăți anti-oxidante. Aplicată local, vitamina E are și rol de fotoprotecție.
Această vitamină se găsește atât în produsele vegetale: floarea-soarelui, nuci, alune, migdale, caise uscate, măsline verzi, semințe de pin, broccoli, avocado, spanac (fiert), pătrunjel, cât și în cele de origine animală: carne de vită și pește.
Deficitul de vitamina E, semne. Poate provoca complicații grave
Deficitul de vitamina E poate duce la complicații. Vitamina E este o vitamină liposolubilă cu calităţi anti-oxidante care ajuta la menţinerea sistemului imunitar puternic. Apare în mod natural într-o gamă largă de alimente și este chiar adăugat la anumite produse alimentare pentru a vă ajuta să vă creșteți aportul, arată Healthline.
Există, însă cazuri, în care din cauza deficitului de vitamina E pot apărea probleme de sănătate.
Simptomele deficitului de vitamina E
- dificultate cu mersul pe jos sau coordonare
- dureri musculare sau slăbiciune
- tulburări vizuale
- răul general
Suplimentele alimentare pe bază de vitamina E pot provoca complicații, așa că cel mai bine este să mănânci o dietă sănătoasă care include multe alimente bogate în vitamina E, notează Healthline. De aceea, se recomandă ca persoanele care suferă de deficiență de vitamina E să contacteze medicul. Citește mai departe AICI.
Vezi și: RETINOLUL, ingredientul minune cu efect anti-îmbătrânire. Unde se găsește
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
