Ardeiul gras, sursă importantă de vitamina C. Printre beneficii, reducerea colesterolului
Ardeiul gras, bogat în vitamine și nutrienți, nu trebuie să lipsească de pe masă. Consumat ca atare sau în combinații cu alte legume de sezon, este o doză de...
Ardeiul gras, o prezență vizibilă prin piețe și pe mesele noastre, este o sursă foarte importantă de vitamina C și nu numai. De altfel, acesta este cel mai folosit tip de ardei din familia Capsicum annuum, din care fac parte și ardeii iuți, iar gustul său specific, un iute subtil, dar dulce în același timp, îl face să fie foarte apreciat. Mai ales consumat ca atare, crud sau în combinații cu alte legume de sezon, în salate.
Care sunt beneficiile ardeiului gras
Ardeiul gras conține o listă impresionantă de nutrienții care au proprietăți de prevenire a bolilor. Spre deosebire de ardeii iuți, cel gras are puține grăsimi și calorii, la o porție de 100 de grame fiind numai 31 de calorii.
Ardeiul gras conține niveluri mici de capsaicină, un compus alcaloid benefic pentru sănătate. Primele studii de laborator efectuate pe mamifere experimentale sugerează că capsaicina are proprietăți antibacteriene, anticancerigene, analgezice și antidiabetice, potrivit Nutrition & You.
Atunci când este utilizată în mod corect, s-a constatat, de asemenea, că reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL la persoanele obeze.
Ardeii proaspeți, roșii sau verzi, sunt o sursă bogată de vitamina C. Această vitamină este concentrată în special în ardeii roșii, la cele mai ridicate niveluri. 100 g de ardei roșu furnizează aproximativ 213% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C.
Vitamina C este un puternic antioxidant solubil în apă. În interiorul corpului uman, este necesară pentru sinteza colagenului. Colagenul este principala proteină structurală din organism, necesară pentru menținerea integrității vaselor de sânge, a pielii, a organelor și a oaselor.
Consumul regulat de alimente bogate în această vitamină ajută organismul uman să se protejeze împotriva scorbutului, să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși (stimulează imunitatea) și să elimine radicalii liberi dăunători, proinflamatori din organism.
De asemenea, conține niveluri sănătoase de vitamina A. 100 g de ardei dulce are 101% din DZR de vitamina A. În plus, în ei se găsesc și flavonoide antioxidante, cum ar fi alfa și betacaroten, luteină, zeaxantină și criptoxantină.
Împreună, aceste substanțe antioxidante din ardeii dulci ajută la protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi generați în timpul stresului și în condiții de boală.
Ardeiul gras, sursă de minerale esențiale
Ardeiul gras are niveluri adecvate de minerale esențiale. Unele dintre principalele minerale din acesta sunt fierul, cuprul, zincul, potasiul, manganul, magneziul și seleniul.
Mai mult, capsicum (ardeiul dulce) este, de asemenea, bun în grupul de vitamine din complexul B, cum ar fi niacina, piridoxina (vitamina B6), riboflavina și tiamina (vitamina B1).
Aceste vitamine sunt esențiale, în sensul că organismul are nevoie de ele din surse externe pentru a se reface. Vitaminele din complexul B facilitează metabolismul celular prin diverse funcții enzimatice.
Vezi și: 9 suplimente alimentare indicate pentru activitatea fizică. Complexul de B-uri, printre recomandări
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
-
-
-
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Cum scap de pofta de dulce
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
