Ardeiul gras, sursă importantă de vitamina C. Printre beneficii, reducerea colesterolului
Ardeiul gras, bogat în vitamine și nutrienți, nu trebuie să lipsească de pe masă. Consumat ca atare sau în combinații cu alte legume de sezon, este o doză de...
Ardeiul gras, o prezență vizibilă prin piețe și pe mesele noastre, este o sursă foarte importantă de vitamina C și nu numai. De altfel, acesta este cel mai folosit tip de ardei din familia Capsicum annuum, din care fac parte și ardeii iuți, iar gustul său specific, un iute subtil, dar dulce în același timp, îl face să fie foarte apreciat. Mai ales consumat ca atare, crud sau în combinații cu alte legume de sezon, în salate.
Care sunt beneficiile ardeiului gras
Ardeiul gras conține o listă impresionantă de nutrienții care au proprietăți de prevenire a bolilor. Spre deosebire de ardeii iuți, cel gras are puține grăsimi și calorii, la o porție de 100 de grame fiind numai 31 de calorii.
Ardeiul gras conține niveluri mici de capsaicină, un compus alcaloid benefic pentru sănătate. Primele studii de laborator efectuate pe mamifere experimentale sugerează că capsaicina are proprietăți antibacteriene, anticancerigene, analgezice și antidiabetice, potrivit Nutrition & You.
Atunci când este utilizată în mod corect, s-a constatat, de asemenea, că reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL la persoanele obeze.
Ardeii proaspeți, roșii sau verzi, sunt o sursă bogată de vitamina C. Această vitamină este concentrată în special în ardeii roșii, la cele mai ridicate niveluri. 100 g de ardei roșu furnizează aproximativ 213% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C.
Vitamina C este un puternic antioxidant solubil în apă. În interiorul corpului uman, este necesară pentru sinteza colagenului. Colagenul este principala proteină structurală din organism, necesară pentru menținerea integrității vaselor de sânge, a pielii, a organelor și a oaselor.
Consumul regulat de alimente bogate în această vitamină ajută organismul uman să se protejeze împotriva scorbutului, să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși (stimulează imunitatea) și să elimine radicalii liberi dăunători, proinflamatori din organism.
De asemenea, conține niveluri sănătoase de vitamina A. 100 g de ardei dulce are 101% din DZR de vitamina A. În plus, în ei se găsesc și flavonoide antioxidante, cum ar fi alfa și betacaroten, luteină, zeaxantină și criptoxantină.
Împreună, aceste substanțe antioxidante din ardeii dulci ajută la protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi generați în timpul stresului și în condiții de boală.
Ardeiul gras, sursă de minerale esențiale
Ardeiul gras are niveluri adecvate de minerale esențiale. Unele dintre principalele minerale din acesta sunt fierul, cuprul, zincul, potasiul, manganul, magneziul și seleniul.
Mai mult, capsicum (ardeiul dulce) este, de asemenea, bun în grupul de vitamine din complexul B, cum ar fi niacina, piridoxina (vitamina B6), riboflavina și tiamina (vitamina B1).
Aceste vitamine sunt esențiale, în sensul că organismul are nevoie de ele din surse externe pentru a se reface. Vitaminele din complexul B facilitează metabolismul celular prin diverse funcții enzimatice.
Vezi și: 9 suplimente alimentare indicate pentru activitatea fizică. Complexul de B-uri, printre recomandări
-
Cele două lucruri care ne distrug sistemul imunitar22.12.2025, 08:49
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
