9 suplimente alimentare indicate pentru activitatea fizică. Complexul de B-uri, printre recomandări

Care sunt suplimentele alimentare benefice pentru activitatea fizică. Cum poate fi crescută rezistența la efort.
Activitatea fizică este benefică pentru sănătate, însă este nevoie și de o suplimentare nutrițională, organismul nereușind să își acopere necesarul de nutrienți doar din alimentație.
De altfel, majoritatea efectelor benefice ale suplimentelor se datorează corectării unor deficite preexistente, mai ales în contextul unui stil alimentar dezechilibrat, motiv pentru care trebuie acordată o atenție deosebită suplimentelor, prin alegerea corectă a acestora.
Care sunt suplimentele alimentare recomandate
Uleiul de pește este o sursă bogată de acizi grași polinesaturați Omega 3, ce nu pot fi produși de organism.
Studiile i-au demonstrat proprietățile cardioprotectoare, dintre care amintim reducerea nivelului trigliceridelor cu până la 25-30%, a riscului de tromboză și aritmii, ameliorarea funcției endoteliale, scăderea ratei de creștere a plăcilor ateromatoase ți atenuarea răspunsului antiinflamator exagerat.
Acidul alfa-lipoic. Folosit inițial pentru tratamentul polineuropatiei diabetice, acest acid este un puternic agent antioxidant, care a devenit un supliment de interes pentru populația generală datorită efectelor sale antiinflamatoare și imunomodulatoare, dar și pentru recuperarea după efort fizic intens, prin reducerea acidului lactic.
Probioticele au fost asociate cu o reducerea incidenței episoadelor infecțioase gastrointestinale și respiratorii, la sportivii de performanță, precum și la persoanele active, contribuind astfel, în mod indirect, la creșterea capacității de efort a acestora.
Melatonina este un hormon produs în mod natural de glanda pineală, al cărui rol este reglarea ritmului circadian, zi - noapte, facilitând trecerea din starea de veghe în cea de somn.
Un somn odihnitor este benefic și pentru scăderea în greutate, dar și pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.
Fitochimicalele, substanțele chimice naturale care mențin sănătatea. Alimentele în care le găsim
Vitamina D este o vitamină liposolubilă al cărei rol principal este de a absorbi calciul la nivel intestinal și de a-l fixa în oase. Studiile populaționale au indicat un deficit important de vitamina D, în peste 50% dintre oameni, un motiv pentru care se recomandă suplimentarea cu 400-800 UI/zi, chiar și în zilele de primăvară-toamnă, nu doar în sezonul lunilor cu R, adică din septembrie până în aprilie.
Complexul de vitamine B. Esențiale organismului, vitaminele din complexul B joacă un rol important în metabolismul celular. Suplimentarea poate sprijini funcțiile neurocognitive și îmbunătăți nivelul de energie al organismului.
Din acest complex de vitamine fac parte: B1 (Tiamina), B2 (Riboflavina), B3 (Niacina), B5 (Acidul pantotenic), B6 (Priridoxina), B7 (Biotina), B9 (Acidul Folic), B12 (Cianocobalamina).
Leucina este un aminoacid esențial, cu proprietatea de a stimula direct sinteza proteică la nivelul celulelor musculare. Are un rol favorabil asupra compoziției corporale în diete, ajutând la păstrarea masei musculare și la reducerea grăsimilor viscerale.
Creatina, componentă esențială a sistemului energetic celular, este stocată cu precădere la nivel muscular. Creatina monohidrat este utilizată cu succes de sportivi pentru augmentarea masei musculare, a forței și anduranței musculare. Aceste efecte au fost constatate și la persoanele vârstnice, în combinație cu un antrenament de intensitate medie-crescută.
Colagenul este o proteină structurală ce contribuie la funcția, organizarea, forma și mecanica țesuturilor. Producția acestuia începe să scadă după vârsta de 25 de ani, iar fumatul, expunerea la soare și valorile crescute ale glicemiei accelerează procesul de degradare.
Mișcarea, sprijinul pancreasului. Cum să ai o glicemie NORMALĂ în ”LUPTA” dintre insulină și hormoni
”Zahărul, adică glucoza din sânge înseamnă energie, iar grăsimile de rezervă ard la focul glucidelor, adică la focul zahărului. În acest circuit intră în mod normal mișcarea”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine” de la PRO TV.
Mai mult, lipsa mișcării poate produce fenomene anormale asupra organismului. Astfel, orice aliment consumat se transformă în glucoză, iar sub această formă ajunge în sânge. Însă pentru ca nivelul glicemiei să fie păstrat în limite normale este necesar ca glucoza să fie introdusă în celule.
Hormonul insulină produs de pancreas are această misiune, dar și așa numiții hormoni de contra-reglare, adică adrenalina, hormonul de creștere ori hormonii tiroidieni.
”Toți asupra bietei insuline și a bietului pancreas. Toți sunt hormoni de contra-reglare. În această bătălie între insulină și hormonii de contra-reglare, ca să avem o glicemie normală, mereu insulina trebuie să fie mai puternică”, a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog la ”Doctor de bine” de la PRO TV. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Legătura dintre vitamina D și magneziu. Bilic: Funcționează împreună
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.