9 suplimente alimentare indicate pentru activitatea fizică. Complexul de B-uri, printre recomandări

Sonia Baciu |
Data publicării:
9 suplimente alimentare. FOTO Pexels @ Andreea Piacquadio
9 suplimente alimentare. FOTO Pexels @ Andreea Piacquadio

Care sunt suplimentele alimentare benefice pentru activitatea fizică. Cum poate fi crescută rezistența la efort.

Activitatea fizică este benefică pentru sănătate, însă este nevoie și de o suplimentare nutrițională, organismul nereușind să își acopere necesarul de nutrienți doar din alimentație. 

De altfel, majoritatea efectelor benefice ale suplimentelor se datorează corectării unor deficite preexistente, mai ales în contextul unui stil alimentar dezechilibrat, motiv pentru care trebuie acordată o atenție deosebită suplimentelor, prin alegerea corectă a acestora.

Care sunt suplimentele alimentare recomandate

Uleiul de pește este o sursă bogată de acizi grași polinesaturați Omega 3, ce nu pot fi produși de organism.

Studiile i-au demonstrat proprietățile cardioprotectoare, dintre care amintim reducerea nivelului trigliceridelor cu până la 25-30%, a riscului de tromboză și aritmii, ameliorarea funcției endoteliale, scăderea ratei de creștere a plăcilor ateromatoase ți atenuarea răspunsului antiinflamator exagerat.

Acidul alfa-lipoic. Folosit inițial pentru tratamentul polineuropatiei diabetice, acest acid este un puternic agent antioxidant, care a devenit un supliment de interes pentru populația generală datorită efectelor sale antiinflamatoare și imunomodulatoare, dar și pentru recuperarea după efort fizic intens, prin reducerea acidului lactic.

Probioticele au fost asociate cu o reducerea incidenței episoadelor infecțioase gastrointestinale și respiratorii, la sportivii de performanță, precum și la persoanele active, contribuind astfel, în mod indirect, la creșterea capacității de efort a acestora.

Melatonina este un hormon produs în mod natural de glanda pineală, al cărui rol este reglarea ritmului circadian, zi - noapte, facilitând trecerea din starea de veghe în cea de somn.

Un somn odihnitor este benefic și pentru scăderea în greutate, dar și pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.

Fitochimicalele, substanțele chimice naturale care mențin sănătatea. Alimentele în care le găsim

Vitamina D este o vitamină liposolubilă al cărei rol principal este de a absorbi calciul la nivel intestinal și de a-l fixa în oase. Studiile populaționale au indicat un deficit important de vitamina D, în peste 50% dintre oameni, un motiv pentru care se recomandă suplimentarea cu 400-800 UI/zi, chiar și în zilele de primăvară-toamnă, nu doar în sezonul lunilor cu R, adică din septembrie până în aprilie.

Complexul de vitamine B. Esențiale organismului, vitaminele din complexul B joacă un rol important în metabolismul celular. Suplimentarea poate sprijini funcțiile neurocognitive și îmbunătăți nivelul de energie al organismului.

Din acest complex de vitamine fac parte: B1 (Tiamina), B2 (Riboflavina), B3 (Niacina), B5 (Acidul pantotenic), B6 (Priridoxina), B7 (Biotina), B9 (Acidul Folic), B12 (Cianocobalamina).

Leucina este un aminoacid esențial, cu proprietatea de a stimula direct sinteza proteică la nivelul celulelor musculare. Are un rol favorabil asupra compoziției  corporale în diete, ajutând la păstrarea masei musculare și la reducerea grăsimilor viscerale.

Creatina, componentă esențială a sistemului energetic celular, este stocată cu precădere la nivel muscular. Creatina monohidrat este utilizată cu succes de sportivi pentru augmentarea masei musculare, a forței și anduranței musculare. Aceste efecte au fost constatate și la persoanele vârstnice, în combinație cu un antrenament de intensitate medie-crescută.

Colagenul este o proteină structurală ce contribuie la funcția, organizarea, forma și mecanica țesuturilor. Producția acestuia începe să scadă după vârsta de 25 de ani, iar fumatul, expunerea la soare și valorile crescute ale glicemiei accelerează procesul de degradare.

Diabeticii, FĂRĂ medicamente din cauza influencerilor disperați să slăbescă. Gafa făcută pe TikTok: Farmaciștii fac tot ce pot

Mișcarea, sprijinul pancreasului. Cum să ai o glicemie NORMALĂ în ”LUPTA” dintre insulină și hormoni

”Zahărul, adică glucoza din sânge înseamnă energie, iar grăsimile de rezervă ard la focul glucidelor, adică la focul zahărului. În acest circuit intră în mod normal mișcarea”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine” de la PRO TV.

Mai mult, lipsa mișcării poate produce fenomene anormale asupra organismului. Astfel, orice aliment consumat se transformă în glucoză, iar sub această formă ajunge în sânge. Însă pentru ca nivelul glicemiei să fie păstrat în limite normale este necesar ca glucoza să fie introdusă în celule.

Hormonul insulină produs de pancreas are această misiune, dar și așa numiții hormoni de contra-reglare, adică adrenalina, hormonul de creștere ori hormonii tiroidieni. 

”Toți asupra bietei insuline și a bietului pancreas. Toți sunt hormoni de contra-reglare. În această bătălie între insulină și hormonii de contra-reglare, ca să avem o glicemie normală, mereu insulina trebuie să fie mai puternică”, a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog la ”Doctor de bine” de la PRO TV. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Legătura dintre vitamina D și magneziu. Bilic: Funcționează împreună

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel