9 suplimente alimentare indicate pentru activitatea fizică. Complexul de B-uri, printre recomandări

Care sunt suplimentele alimentare benefice pentru activitatea fizică. Cum poate fi crescută rezistența la efort.
Activitatea fizică este benefică pentru sănătate, însă este nevoie și de o suplimentare nutrițională, organismul nereușind să își acopere necesarul de nutrienți doar din alimentație.
De altfel, majoritatea efectelor benefice ale suplimentelor se datorează corectării unor deficite preexistente, mai ales în contextul unui stil alimentar dezechilibrat, motiv pentru care trebuie acordată o atenție deosebită suplimentelor, prin alegerea corectă a acestora.
Care sunt suplimentele alimentare recomandate
Uleiul de pește este o sursă bogată de acizi grași polinesaturați Omega 3, ce nu pot fi produși de organism.
Studiile i-au demonstrat proprietățile cardioprotectoare, dintre care amintim reducerea nivelului trigliceridelor cu până la 25-30%, a riscului de tromboză și aritmii, ameliorarea funcției endoteliale, scăderea ratei de creștere a plăcilor ateromatoase ți atenuarea răspunsului antiinflamator exagerat.
Acidul alfa-lipoic. Folosit inițial pentru tratamentul polineuropatiei diabetice, acest acid este un puternic agent antioxidant, care a devenit un supliment de interes pentru populația generală datorită efectelor sale antiinflamatoare și imunomodulatoare, dar și pentru recuperarea după efort fizic intens, prin reducerea acidului lactic.
Probioticele au fost asociate cu o reducerea incidenței episoadelor infecțioase gastrointestinale și respiratorii, la sportivii de performanță, precum și la persoanele active, contribuind astfel, în mod indirect, la creșterea capacității de efort a acestora.
Melatonina este un hormon produs în mod natural de glanda pineală, al cărui rol este reglarea ritmului circadian, zi - noapte, facilitând trecerea din starea de veghe în cea de somn.
Un somn odihnitor este benefic și pentru scăderea în greutate, dar și pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.
Fitochimicalele, substanțele chimice naturale care mențin sănătatea. Alimentele în care le găsim
Vitamina D este o vitamină liposolubilă al cărei rol principal este de a absorbi calciul la nivel intestinal și de a-l fixa în oase. Studiile populaționale au indicat un deficit important de vitamina D, în peste 50% dintre oameni, un motiv pentru care se recomandă suplimentarea cu 400-800 UI/zi, chiar și în zilele de primăvară-toamnă, nu doar în sezonul lunilor cu R, adică din septembrie până în aprilie.
Complexul de vitamine B. Esențiale organismului, vitaminele din complexul B joacă un rol important în metabolismul celular. Suplimentarea poate sprijini funcțiile neurocognitive și îmbunătăți nivelul de energie al organismului.
Din acest complex de vitamine fac parte: B1 (Tiamina), B2 (Riboflavina), B3 (Niacina), B5 (Acidul pantotenic), B6 (Priridoxina), B7 (Biotina), B9 (Acidul Folic), B12 (Cianocobalamina).
Leucina este un aminoacid esențial, cu proprietatea de a stimula direct sinteza proteică la nivelul celulelor musculare. Are un rol favorabil asupra compoziției corporale în diete, ajutând la păstrarea masei musculare și la reducerea grăsimilor viscerale.
Creatina, componentă esențială a sistemului energetic celular, este stocată cu precădere la nivel muscular. Creatina monohidrat este utilizată cu succes de sportivi pentru augmentarea masei musculare, a forței și anduranței musculare. Aceste efecte au fost constatate și la persoanele vârstnice, în combinație cu un antrenament de intensitate medie-crescută.
Colagenul este o proteină structurală ce contribuie la funcția, organizarea, forma și mecanica țesuturilor. Producția acestuia începe să scadă după vârsta de 25 de ani, iar fumatul, expunerea la soare și valorile crescute ale glicemiei accelerează procesul de degradare.
Mișcarea, sprijinul pancreasului. Cum să ai o glicemie NORMALĂ în ”LUPTA” dintre insulină și hormoni
”Zahărul, adică glucoza din sânge înseamnă energie, iar grăsimile de rezervă ard la focul glucidelor, adică la focul zahărului. În acest circuit intră în mod normal mișcarea”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine” de la PRO TV.
Mai mult, lipsa mișcării poate produce fenomene anormale asupra organismului. Astfel, orice aliment consumat se transformă în glucoză, iar sub această formă ajunge în sânge. Însă pentru ca nivelul glicemiei să fie păstrat în limite normale este necesar ca glucoza să fie introdusă în celule.
Hormonul insulină produs de pancreas are această misiune, dar și așa numiții hormoni de contra-reglare, adică adrenalina, hormonul de creștere ori hormonii tiroidieni.
”Toți asupra bietei insuline și a bietului pancreas. Toți sunt hormoni de contra-reglare. În această bătălie între insulină și hormonii de contra-reglare, ca să avem o glicemie normală, mereu insulina trebuie să fie mai puternică”, a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog la ”Doctor de bine” de la PRO TV. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Legătura dintre vitamina D și magneziu. Bilic: Funcționează împreună
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.