Legătura dintre vitamina D și magneziu. Bilic: Funcționează împreună

Sonia Baciu |
Data publicării:
legatura dintre vitamina d si magneziu. FOTO Pexels @ Los Muertos Crew
legatura dintre vitamina d si magneziu. FOTO Pexels @ Los Muertos Crew

Banana, campioana fructelor la capitolul conținut de magneziu. 

Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la deficitul de vitamina D, dar mai ales în privința legăturii foarte importante dintre această vitamină, numită și vitamina soarelui, și magneziu, prezentând această legătură ca pe o ”super-știre”, într-o postare făcută pe contul său de socializare. 

”Vitamina D nu funcționează fără magneziu. 

Mai mult de jumătate din populația globului are un deficit de vitamina D. Până acum se știa că o alimentație săracă în vitamina D și expunerea insuficientă la razele soarelui provoacă această carență. Studiile recente au scos la iveală un alt aspect: vitamina D nu este folosită optim dacă nivelul de magneziu este scăzut.

Degeaba luăm suplimente, riscăm ca vitamina D să fie stocată în organism în loc să fie folosită eficient. Aportul optim de magneziu este de 420mg/zi pentru bărbați și 320mg/zi pentru femei. Din păcate alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată, prin urmare puțina vitamină D care circulă în sânge va fi incomplet utilizată fără magneziu”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Carența de magneziu, un dezechilibru nutrițional cu multiple cauze

Potrivit nutriționistului, modificarea obiceiurilor alimentare, consumul de produse rafinate, ultra procesate și sărace în micronutrienți sunt cauzele principale ale carenței de magneziu. ”În dieta zilnică întâlnim tot mai rar produse precum fasole boabe sau linte, nuci sau migdale, tărâțe sau cereale integrale. Până și banana, care este bogată în magneziu, a fost pusă la colț de dragul siluetei.

Stresul cronic și somnul insuficient, de proastă calitate, cresc nevoile de magneziu. Stilul de viață alert și dezechilibrat afectează sistemul nervos și epuizează rapid rezerva de micronutrienți.

La asta se adaugă consumul de alcool care perturbă echilibrul acido-bazic și favorizează pierderea urinară de magneziu. Bolile cronice precum diabetul și sindromul X metabolic, hipertensiunea și nivelul crescut de colesterol sunt consumatoare de magneziu. Iar tratamentele medicamentoase cu antibiotice, diuretice și antiacide au ca efect secundar o eliminare masivă de magneziu”, a mai scris medicul. 

Deficitul de magneziu, cauza DIABETULUI și anxietății. Simptomele și alimentele care conțin MAGNEZIU

De altfel, Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă pentru importanța prezenței în alimentație a magneziului, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului. ”Este implicat în peste 300 de mecanisme responsabile de metabolism și este esențial pentru activarea vitaminei D. Fără magneziu sistemul nervos își pierde echilibrul, oasele și dinții își pierd rezistența și mușchii nu pot funcționa.

Contracția musculară este dependentă de magneziu, iar activitatea inimii și presiunea arterială sunt influențate de nivelul lui în sânge”, a mai scris nutriționistul, subliniind faptul că organismul nu este capabil să-și sintetizeze magneziul, fapt pentru care acesta trebuie să vină din alimentație.

Care sunt cele mai bune surse

”Pe primul loc avem semințe și oleaginoase: semințe de dovleac, migdale, caju semințe de pin, alune. Urmează apoi leguminoase: fasole boabe, soia, linte, năut și quinoa. Dintre legume merită lăudat spanacul, iar la sectorul fructe banana e campioană. Cât despre suplimente, alegeți sărurile organice de magneziu, în doze cuprinse între 100 și 250 mg/zi”, a concluzionat Mihaela Bilic.

Deficitul de vitamina D, alarmant. Boantă: O să ajungem ca nordicii, o să luăm ZILNIC supliment

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel