O infuzie de sănătate: Ceaiul Earl Grey și efectele sale pozitive asupra organismului

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
O infuzie de sanatate Ceaiul Earl Grey Foto: Freepik
O infuzie de sanatate Ceaiul Earl Grey Foto: Freepik

Descoperă ce beneficii poate aduce o cească de ceai de bergamotă, cunoscut sub numele de ceai Earl Grey.

Ceaiul de bergamotă se prepară de obicei din frunze de ceai negru și din fructele arborelui Citrus bergamia. Cunoscut de cei mai mulți sub numele de ceai Earl Grey, acesta este băut de sute de ani în întreaga lume. 

Deși există puține studii, se spune că ceaiul de bergamotă oferă mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie mai bună și sănătatea inimii. 

În mod tradițional, pentru prepararea ceaiului de bergamotă se folosesc frunze de ceai negru și fructele arborelui Citrus bergamia. Aroma ușor citrică a ceaiului provine fie din pulverizarea frunzelor cu extract de bergamotă sau ulei esențial, fie din combinarea acestora cu coji uscate de bergamotă.

Ceaiul de bergamotă este frecvent considerat englezesc, deoarece și-a primit numele de la primul ministru britanic Earl Grey. Deși este originar din Asia de Sud-Est, în prezent este cultivat în mod obișnuit în sudul Italiei.

Cele mai multe magazine alimentare au în comerț ceai de bergamotă, fie cu sau fără cofeină, ingrediente suplimentare și arome. Substanțele chimice vegetale din bergamotă pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate, dar, mai degrabă decât ceaiul, majoritatea studiilor s-au concentrat pe uleiul esențial de bergamotă, suc sau suplimente.

Vezi și: Ce este autofagia, tratamentul care îți prelungește viața. Ce se întâmplă când apeși butonul de resetare al organismului tău

Monarda didyma, denumirea științifică pentru planta sălbatică balsam de albine, este folosită în mai multe varietăți de ceai. Nativii americani au folosit această plantă, care are un miros asemănător cu cel al bergamotei, în scopuri medicale de generații întregi.

Dar ceaiul de bergamotă sălbatică nu este același lucru cu Earl Grey sau cu ceaiul tradițional de bergamotă.

Beneficii

Ceaiul de bergamotă, bogat în polifenoli, cum ar fi neoeriocitrina, neohesperidina și naringina, acționează ca un antioxidant, luptând împotriva radicalilor liberi care provoacă deteriorarea celulelor și boli. Ceaiul negru, bogat în catechine, conține, de asemenea, proprietăți antioxidante, ceea ce îl face deosebit de benefic pentru sănătate.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

S-a demonstrat că produsele care conțin bergamotă reduc colesterolul, iar ceaiul negru a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale. 
Mai exact, flavanonele găsite în bergamotă pot suprima enzimele din organism care generează colesterol.

Într-un studiu care a inclus optzeci de persoane cu hipercolesterolemie, consumul zilnic de extract de bergamotă a dus la o reducere semnificativă, timp de 6 luni, a nivelurilor de trigliceride din sânge, a colesterolului total și a colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL), comparativ cu nivelurile inițiale.

Constatări similare au fost observate și în alte investigații, iar unele cercetări sugerează chiar că bergamotul poate consolida beneficiile medicamentelor convenționale pentru reducerea colesterolului.

În cele din urmă, 3 cești (750 ml) de ceai negru pe zi, timp de șase luni, au redus semnificativ tensiunea arterială în comparație cu cei care au băut un placebo, potrivit unui studiu controlat care a inclus 95 de adulți cu risc de hipertensiune arterială.

Vezi și: Totul despre dependență. Recunoașterea semnelor, înțelegerea etapelor și acceptarea recuperării

Ajută digestia

Flavonoidele din ceaiul de bergamotă pot reduce inflamațiile provocate de problemele stomacale.

Într-un studiu, s-a demonstrat că sucul de bergamotă previne producerea de proteine inflamatorii și reduce crizele de diaree la șoarecii cu colită, o formă de boală inflamatorie intestinală (IBD).

Mai mult, cercetările efectuate pe animale și în eprubete indică faptul că sucul de bergamotă poate combate bacteria H. pylori, care este legată de ulcerele și disconfortul stomacal, și diminuează inflamația intestinală.

În cele din urmă, cercetările privind beneficiile ceaiului negru pe animale arată că substanțele cunoscute sub numele de teaflavine pot ajuta la tratarea și prevenirea ulcerului gastric și a altor probleme digestive.

Foto: Freepik @KamranAydinov

Efecte secundare dacă bei prea mult ceai de bergamotă

Ceaiul de bergamotă, o băutură sigură pentru persoanele sănătoase, poate provoca crampe musculare și vedere încețoșată din cauza unui compus care blochează absorbția de potasiu. Cu toate acestea, consumul excesiv poate duce la probleme de absorbție a fierului. 

Pentru a îmbunătăți absorbția fierului, bea ceaiul între mese. Cofeina din ceaiurile de bergamotă poate provoca nervozitate și anxietate, așa că fii precauți și ia în considerare trecerea la o versiune decofeinizată. În general, ceaiul de bergamotă este în general sigur pentru un consum sănătos, conform Healthline.

Ceaiul negru și esența de citrice bergamotă sunt combinate pentru a obține ceaiul de bergamotă, cunoscut adesea sub numele de Earl Grey.

Ceaiul negru și ceaiul de bergamotă includ compuși care pot funcționa ca antioxidanți, ajută la un sistem digestiv sănătos și reduc tensiunea arterială și colesterolul. Cu toate acestea, nicio cercetare nu a evaluat cu precizie efectele ceaiului de bergamotă.

Strecoară ceaiul înainte de a-l consuma, după ce ai pus la infuzat un pliculeț de ceai sau frunze de ceai vrac în apă fierbinte pentru a te bucura de avantajele pentru sănătate ale ceaiului de bergamotă.

În timp ce puteți găsi Earl Grey la o mulțime de supermarketuri și magazine specializate în ceaiuri, s-ar putea să puteți găsi o selecție mai largă online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel