O singură doză de vaccin, suficientă pentru cei care au avut COVID-19. Studiu

Dana Lascu / 14 feb 2021 / 18:21

Rezultatele preliminare ale unui studiu al Universității Bar-Ilan și ale Centrului Medical Ziv, ambele din Israel, au arătat că o singură doză de vaccin împotriva coronavirusului este eficientă la persoanele care s-au infectat și s-au vindecat de COVID-19.

Un studiu publicat în jurnalul Eurosurveillance (link direct studiu), revista Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), arată că există răspuns imun major la persoanele care s-au vindecat de COVID-19 și au făcut o singură doză de vaccin, indiferent de perioada când au contractat coronavirusul, sau de nivelul de anticorpi dezvoltați. 

Studiul a fost realizat în rândul a 514 de angajați din domeniul sănătății, dintre care 17 au contractat boala în interval de între 1 și 10 luni după primirea unei doze de vaccin. Cercetătorii au notat, însă, că este nevoie ca mai multe persoane să participe la studiu pentru a se ajunge la concluzii definitive.

„Această descoperire poate ajuta țările să ia decizii în funcție de politica de vaccinare și a vedea dacă persoanele în prealabil infectate trebuie vaccinate prioritar și, în acest caz, cu câte doze de vaccin”, a declarat Michael Edelstein, profesor la Universitatea Bar-Ilan.

Eficacitatea a fost aceeași între diferitele grupuri etnice, deși „se știe că virusul afectează unele grupuri mai mult decât altele”.

Cercetătorii vor avansa în acest studiu „cu a doua doză pentru a înțelege mai bine care este perioada protecție oferită de vaccinul anti-COVID-19 în rândul diferitelor grupuri de persoane”, au anunțat cele două universități, într-un comunicat. 

Franța deja recomandă o singură doză celor care au avut Covid

Autoritățile sanitare franceze au recomandat ca persoanele care au fost infectate cu coronavirus și s-au vindecat să primească o singură doze de vaccin, în cazul acelor vaccinuri care necesită și o doză de rapel. Franța devine astfel prima țară din lume care face o asemenea propunere, arată france24.com

Autoritățile franceze susțin că persoanele care au fost deja infectate cu coronavirus dezvoltă automat un răspuns imun similar celui oferit de o a doua doză de vaccin. Totodată, ele recomandă o perioadă de trei până la șase luni între momentul vindecării de COVID-19 și administrarea unei doze de vaccin.

Articole Recomandate

LOSARTANUM - prospecte

06 Martie, 18:41
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy