O singură doză de vaccin, suficientă pentru cei care au avut COVID-19. Studiu

Dana Lascu |
Data publicării:

Rezultatele preliminare ale unui studiu al Universității Bar-Ilan și ale Centrului Medical Ziv, ambele din Israel, au arătat că o singură doză de vaccin împotriva coronavirusului este eficientă la persoanele care s-au infectat și s-au vindecat de COVID-19.

Un studiu publicat în jurnalul Eurosurveillance (link direct studiu), revista Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), arată că există răspuns imun major la persoanele care s-au vindecat de COVID-19 și au făcut o singură doză de vaccin, indiferent de perioada când au contractat coronavirusul, sau de nivelul de anticorpi dezvoltați. 

Studiul a fost realizat în rândul a 514 de angajați din domeniul sănătății, dintre care 17 au contractat boala în interval de între 1 și 10 luni după primirea unei doze de vaccin. Cercetătorii au notat, însă, că este nevoie ca mai multe persoane să participe la studiu pentru a se ajunge la concluzii definitive.

„Această descoperire poate ajuta țările să ia decizii în funcție de politica de vaccinare și a vedea dacă persoanele în prealabil infectate trebuie vaccinate prioritar și, în acest caz, cu câte doze de vaccin”, a declarat Michael Edelstein, profesor la Universitatea Bar-Ilan.

Eficacitatea a fost aceeași între diferitele grupuri etnice, deși „se știe că virusul afectează unele grupuri mai mult decât altele”.

Cercetătorii vor avansa în acest studiu „cu a doua doză pentru a înțelege mai bine care este perioada protecție oferită de vaccinul anti-COVID-19 în rândul diferitelor grupuri de persoane”, au anunțat cele două universități, într-un comunicat. 

Franța deja recomandă o singură doză celor care au avut Covid

Autoritățile sanitare franceze au recomandat ca persoanele care au fost infectate cu coronavirus și s-au vindecat să primească o singură doze de vaccin, în cazul acelor vaccinuri care necesită și o doză de rapel. Franța devine astfel prima țară din lume care face o asemenea propunere, arată france24.com

Autoritățile franceze susțin că persoanele care au fost deja infectate cu coronavirus dezvoltă automat un răspuns imun similar celui oferit de o a doua doză de vaccin. Totodată, ele recomandă o perioadă de trei până la șase luni între momentul vindecării de COVID-19 și administrarea unei doze de vaccin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel