Obezitate și risc de deces, legătură incredibilă
Un studiu care a urmărit greutatea și supraviețuirea a peste 6.000 de americani timp de 24 de ani întărește ideea că surplusul prea mare de kilograme te poate băga în mormânt mai devreme,...
Obezitatea a fost legată de o creștere cu 27% a riscului de a muri mai devreme, arată studiul realizat de cercetători de la Universitatea din Boston.
Persoanele din categoria „obez" au un indice de masă corporală (IMC) cuprins între 30 și 34 de ani, 30 fiind pragul statistic pentru obezitate.
Riscul de a muri mai repede a fost, de asemenea, mai mare pentru persoanele foarte obeze - cei cu un IMC de 35-39. Oamenii din această categorie de greutate au avut aproape dublu riscul de a muri în timpul perioadei de studiu (de 24 de ani), comparativ cu persoanele cu un normal greutate, au spus biostatisticianul Ching-Ti Liu și colegii săi.
Studiul este unic, crede echipa lui Liu, pentru că nu s-a bazat doar pe IMC-ul unei persoane într-un anumit moment al vieții, ci a urmărit efectele greutății în timp. Acest lucru ar trebui conduce la o mai bună estimare a asocierii între obezitate și mortalitate, au arătat autorii studiului.
Supraponderalii nu sunt în așa mare pericol
Totodată, rezultatele arată că supraponderabilitatea (adică persoanele care nu depășesc pragul IMC de 30, cel pentru obezitate) nu pare să afecteze durata vieții, aceste persoane având aceeași speranță de viață ca cele normale.
„Nu a existat nicio diferență în riscul de mortalitate între cei supraponderali și cei cu greutate normală", a remarcat Mark Pereira, un epidemiolog de la Universitatea din Minnesota. „Aceasta ar putea fi din cauza faptului că trecerea la un stil de viață sănătoasă poate preveni boala, chiar și la persoanele supraponderale", a sugerat el într-un comentariu care însoțește noul studiu.
Din cei 6.000 de oameni incluși în studiu, mai mult de jumătate (56%) au murit până la sfârșitul anului 2014. Faptul că erau obezi sau foarte obezi a avut un impact semnificativ asupra decesului timpuriu, a observat echipa lui Liu.
La nefumători, obezitatea e și mai nocivă
Ca fumatul – un al mare factor de risc – să nu influențeze datele, cercetătorii au analizat separat și datele a 3.075 de participanți care nu au fumat niciodată. Ei au observat că în rândul nefumătorilor obezi, riscul de deces timpuriu era cu 31% mai mare.
Studiul, care a fost publicat în JAMA Network Open, poate fi consultat integral AICI.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
