Obezitate și risc de deces, legătură incredibilă

Dana Lascu |
Data publicării:
Obezitate
Obezitate

Un studiu care a urmărit greutatea și supraviețuirea a peste 6.000 de americani timp de 24 de ani întărește ideea că surplusul prea mare de kilograme te poate băga în mormânt mai devreme, crescând riscul de deces timpuriu cu 27 până la 31%. 

Obezitatea a fost legată de o creștere cu 27% a riscului de a muri mai devreme, arată studiul realizat de cercetători de la Universitatea din Boston.

Persoanele din categoria „obez" au un indice de masă corporală (IMC) cuprins între 30 și 34 de ani, 30 fiind pragul statistic pentru obezitate.

Riscul de a muri mai repede a fost, de asemenea, mai mare pentru persoanele foarte obeze - cei cu un IMC de 35-39. Oamenii din această categorie de greutate au avut aproape dublu riscul de a muri în timpul perioadei de studiu (de 24 de ani), comparativ cu persoanele cu un normal greutate, au spus biostatisticianul Ching-Ti Liu și colegii săi.

Studiul este unic, crede echipa lui Liu, pentru că nu s-a bazat doar pe IMC-ul unei persoane într-un anumit moment al vieții, ci a urmărit efectele greutății în timp. Acest lucru ar trebui conduce la o mai bună estimare a asocierii între obezitate și mortalitate, au arătat autorii studiului.

Supraponderalii nu sunt în așa mare pericol

Totodată, rezultatele arată că supraponderabilitatea (adică persoanele care nu depășesc pragul IMC de 30, cel pentru obezitate) nu pare să afecteze durata vieții, aceste persoane având aceeași speranță de viață ca cele normale.

Nu a existat nicio diferență în riscul de mortalitate între cei supraponderali și cei cu greutate normală", a remarcat Mark Pereira, un epidemiolog de la Universitatea din Minnesota. „Aceasta ar putea fi din cauza faptului că trecerea la un stil de viață sănătoasă poate preveni boala, chiar și la persoanele supraponderale", a sugerat el într-un comentariu care însoțește noul studiu.

Din cei 6.000 de oameni incluși în studiu, mai mult de jumătate (56%) au murit până la sfârșitul anului 2014. Faptul că erau obezi sau foarte obezi a avut un impact semnificativ asupra decesului timpuriu, a observat echipa lui Liu.

La nefumători, obezitatea e și mai nocivă

Ca fumatul – un al mare factor de risc – să nu influențeze datele, cercetătorii au analizat separat și datele a 3.075 de participanți care nu au fumat niciodată. Ei au observat că în rândul nefumătorilor obezi, riscul de deces timpuriu era cu 31% mai mare.

Studiul, care a fost publicat în JAMA Network Open, poate fi consultat integral AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel