Obezitate și riscuri, de ce să slăbești acum 5 kilograme

Dana Lascu |
Data publicării:

Obezitate și riscuri, de ce să slăbești acum 5 kilograme: Cu cât îți crește mai mult indicele de masă corporală, cu atât ai mai mare este riscul de a face boli cardiovasculare și cancer, arată un nou studiu.

Obezitate și riscuri, de ce să slăbești acum 5 kilograme: Indicele crescut al masei corporale (IMC) - o măsură controlabilă a greutății față de înălțimea unei persoane – s-a dovedit a fi o contribuție probabilă cauzală în modelele de deces ale populației, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Bristol, care utilizează măsurători și date legate de mortalitate de la 500.000 de oameni.

5 kilograme în plus cresc riscul de deces cu 16%

Mai exact, pentru persoanele incluse în UK Biobank (studiu al voluntarilor de vârstă mijlocie sau mai bătrâni), fiecare creștere de 5 kg / m2 a IMC a fost asociată cu o creștere cu 16% a riscului de deces și cu 61% pentru cele legate de bolile cardiovasculare. Lucrarea care a fost publicată pe 25 octombrie în Obesity Editors' Choice.

Deși se știe deja că obezitatea severă crește riscul relativ de deces, studiile anterioare au avut rezultate contradictorii, unele dintre ele sugerând un efect protector în diferite părți ale spectrului de indice de masă corporală. Până în prezent, niciun studiu nu a utilizat o abordare genetică pentru a explora această legătură, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Bristol.

Echipa de la Bristol a aplicat o metodă numită randomizare Mendeliană, o tehnică care utilizează variația genetică în ADN-ul unei persoane pentru a ajuta la înțelegerea relațiilor cauzale dintre factorii de risc și rezultatele de sănătate – în acest caz mortalitatea.
Această metodă poate oferi o estimare mai precisă a efectului pe care îl are indicele de masă corporală asupra mortalității prin eliminarea co-factorilor de risc, cum ar fi fumatul și inactivitatea fizică, precum și legătura cauzală (în cazul în care oamenii slăbesc din problemelor de sănătate), ceea ce ar putea explica rezultate conflictuale din studiile observaționale anterioare.

Nivelurile de obezitate contează

Constatările care leagă indicele de masă corporală și mortalitatea, confirmă faptul că supraponderabilitatea crește riscul decesului al unei persoane dn toate cauzele, inclusiv bolile cardiovasculare și diferite tipuri de cancer.

Dr. Kaitlin Wade, cercetător asociat în Epidemiologie Genetică la Bristol Medical School (Studiul Sănătății Populației) și principalul autor al studiului, a declarat: „Constatările subliniază necesitatea unui efort global de a reduce nivelurile de obezitate în creștere din societate și sugerează că în majoritatea cazurilor, orice reducere a indicelui de masă corporală la un nivel normal, sănătos, este foarte probabil să fie benefic". 

Studiul, integral, poate fi consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel