Obezitate la copii, legătura neașteptată cu violența din cartier și stresul

Florina Pop |
Data publicării:
Tulburarea de spectru autist     FOTO: pexels.com
Tulburarea de spectru autist FOTO: pexels.com

Copiii care trăiesc în cartiere rău famate sunt mai stresați și prezintă riscuri de a deveni obezi încă de mici, arată un studiu recent.

Cercetătorii americani au plecat de la ideea că expunerea la violență și obezitate continuă să crească, în special la copii, și au vrut să vadă care este legătura dintre expunerea violenței în vecinătatea casei copiilor și greutatea acestora, dar și ce rol joacă stresul în relația amintită, potrivit ncbi.nlm.nih.gov (Centrul Național pentru Informații de Biotehnologie).

Autorii studiului sunt medici și cercetători de la Școala de Sănătate Publică și Medicină Tropicală din cadrul Universității Tulane din New Orleans și Centrul de Cercetare Biomedical Pennington din Los Angeles, SUA.

90 de copii, 52 de cartiere rău famate, un an

Au făcut o cercetare transversală cu ajutorul a 90 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani, din 52 de cartiere din cele două orașe, între 2012 și 2013.

Cercetătorii au ținut cont în investigația lor de expunerea la uraganul Katrina și de violența din cartierele unde locuiesc puștii. Studiul a cuprins calcule la rate de expunere în raze de 500, 1.000 și 2.000 de metri de la locuința fiecărui copil din cercetare. Au verificat indicii de masă corporală (IMC), circumferința taliei și lungimea telomerilor. Utimii arată îmbătrânirea celulară.

Violența duce la creștere în greutate din copilărie

„O variație semnificativă la obezitate și la lungimea telomerilor s-a observat la nivelul (n. r. violenței) cartierului, iar crima violentă a fost semnificativ asociată cu greutatea, cu o creștere de 1,24 unități în IMC pentru fiecare crimă violentă în plus din cartierul copilului și un efect indirect semnificativ al telomerilor în relația dintre crimă și indicele de masă corporală a copilului", susțin cercetătorii, în studiul lor, citat de sciencedirect.com și ncbi.nlm.nih.gov.

Analizele lor întăresc dovezile existente care leagă violența din vecinătate de sănătatea copilului și identifică stresul biologic ca o cale mecanică prin care violența în vecinătate poate influența obezitatea în copilărie.

Studiul poate fi citit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel