Obezitate, operație pentru scăderea în greutate care te scapă de diabet

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Operație
Operație

Operațiile bariatrice sunt utilizate pentru tratarea obezității, dar s-a observat că au efecte benefice și în diabet, ducând chiar la remiterea acestuia, motiv pentru care oamenii de știință au îmbunătățit sistemul standard de chirurgie bariatrică pentru a extinde timpul de predicție pentru remiterea diabetului.

Cercetătorii de la Universitatea din Ben-Gurion au ,,umblat" la sistemul de scoring DiaRem în care au inclus indicatori suplimentari, care a prelungit timpul de predicție pentru remiterea diabetului de la unu la cinci ani și a inclus trei tipuri de proceduri bariatrice în loc de chirurgia by-pass standard.

Scorul DiaRem, care include vârsta pacientului, indicele de masă corporală (IMC), indicatorii de diabet și tratamentele, este folosit pentru a prezice probabilitatea de remisie a diabetului de tip 2 după intervenția chirurgicală de by-pass gastrică Roux-en-Y (RYGB). În cadrul studiului, cercetătorii au folosit o bază de date computerizată de aproape 1500 de pacienți cu diabet de tip 2 și un IMC de mai mult de 30, pacienți care au avut RYGB sau gastrectomie, pentru a determina statutul lor de remisie a diabetului zaharat după doi și cinci ani. Folosind aceste date, au fost capabili să dezvolte un Advanced-DiaRem.

,,Știm că chirurgia axată pe pierderea în greutate are potențialul de a pune diabetul in remisie. Modelul anterior DiaRem a fost limitat la proiectarea rezultatelor doar pentru un an după un singur tip de procedură. "Advanced-DiaRem" a fost în măsură să prevadă probabilitatea pe termen lung de a obține remisia diabetului la cinci ani după trei proceduri chirurgicale diferite"", a declarat dr. Rachel Golan, lector la Școala de Sănătate Publică din BGU.

Această descoperire ar putea avea un impact mare asupra domeniului sănătății publice, având în vedere ratele de obezitate, care continuă să crească la niveluri epidemice. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea la nivel mondial s-a triplat aproape din anul 1975. În 2016, peste 1,9 miliarde de adulți, cu vârsta de 18 ani și peste, erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 de milioane erau obezi.


,,Abilitatea de a prezice reacția unui individ la chirurgia bariatrică dă medicilor și pacienților claritatea de care au nevoie pentru a lua decizii medicale informate", spune dr. Golan, conform Eurekalert.org.

În momentul de față obezitatea este considerată cel mai răspândit factor de risc pentru morbiditate și mortalitate în țările occidentale, dar care poate fi prevenit.

Un studiu referitor la impactul chirurgiei bariatrice asupra diabetului a fost făcut și în țara noastră, de către singurul centru de excelență în chirurgie bariatrică din România, iar rezultatele au arătat că mai bine de 80% din pacienții cu diabet zaharat tip 2, asociat obezității, au înregistrat remisiunea bolii, prevenind complicațiile diabetului: nu mai necesită insulină sau tratament medicamentos oral și au valori normale ale glicemiei și ale hemoglobinei glicozilate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel