Obezitatea și excesul de grăsime corporală, vinovate de mai multe decese decât fumatul

Dana Lascu |
Data publicării:
Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu
Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu

Cercetătorii arată că politicile agresive contra fumatului par să dea roade. Acum ei cer ca astfel de politici să fie duse și contra obezității și excesului de grăsime corporală.

Obezitatea și excesul de grăsime corporală ar fi contribuit la mai multe decese decât fumatul, din 2014 încoace, conform unei cercetări publicate în jurnalul BMC Public Health (link direct studiu).

Cercetătorii au calculat că între 2003 și 2017, în Anglia și Scoția, procentul de decese atribuite fumatului a scăzut de la 23,1% la 19,4%, în timp ce decesele atribuite obezității și excesului de grăsime corporală au crescut de la 17,9% la 23,1%. Autorii estimează că decesele atribuite obezității și excesului de grăsime corporală le-au depășit pe cele atribuite fumatului în 2014.

Jill Pell, de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, autorul corespondent a spus că „fumatul a fost, timp de câteva decenii, o țintă majoră a intervențiilor de sănătate publică, deoarece este o cauză principală a deceselor care pot fi evitate. Drept rezultat, prevalența fumatului a scăzut în Regatul Unit. În același timp, prevalența obezității a crescut. Cercetările noastre indică faptul că, din 2014 încoace, obezitatea și excesul de grăsime corporală ar fi putut contribui la mai multe decese în Anglia și Scoția decât fumatul”.

Pentru a examina modificările prevalenței fumatului, obezității și excesului de grăsime corporală la adulți, autorii au analizat datele colectate între 2003 și 2017 ca parte a Sondajelor de sănătate britanice (Health Surveys for England) și a Sondajelor de sănătate scoțiene (Scottish Health Surveys), la 192.239 de adulți din Anglia și Scoția, 50 de ani în medie. Participanții au raportat dacă au fumat vreodată în mod regulat, iar înălțimea și greutatea lor au fost măsurate de intervievatori instruiți sau asistente medicale. Cercetătorii și-au combinat datele cu estimări ale riscului de a muri din cauza fumatului (17 studii) sau a obezității și a excesului de grăsime corporală (198 de studii), pentru a calcula numărul de decese care ar putea fi atribuite fumatului, obezității și excesului de grăsime corporală.

Balanța s-a schimbat în timp

Autorii au descoperit că, deși obezitatea și excesul de grăsime corporală au reprezentat probabil mai multe decese decât fumatul din 2006 în rândul adulților în vârstă, fumatul poate contribui la mai multe decese decât obezitatea și excesul de grăsime corporală în rândul adulților mai tineri. Autorii sugerează că printre cei cu vârsta de 65 de ani și peste și, respectiv, 45-64 de ani, obezitatea și excesul de grăsime corporală au contribuit cu 3,5% și cu 3,4% mai multe decese estimate decât fumatul în 2017, în timp ce fumatul a reprezentat cu 2,4% mai multe decese estimate decât obezitatea și excesul grăsime corporală în rândul celor cu vârste cuprinse între 16 și 44 de ani.

Analiza sugerează, de asemenea, că sexul a influențat contribuțiile fumatului, obezității și excesului de grăsime corporală la decesele estimate. Este posibil ca obezitatea și excesul de grăsime corporală să fi reprezentat cu 5,2% mai multe decese decât fumatul la bărbați în 2017, comparativ cu 2,2% mai multe decese la femei. Se estimează că decesele cauzate de obezitate și excesul de grăsime corporală au crescut cu 25,9% pentru femei și cu 31% pentru bărbați între 2003 și 2017, în timp ce decesele cauzate de fumatul se crede că au scăzut cu 18,1% pentru femei și 14,9% pentru bărbați.

Jill Pell a declarat: „Creșterea numărului de decese estimate din cauza obezității și a excesului de grăsime corporală se datorează probabil contribuției lor la cancer și boli cardiovasculare. Constatările noastre sugerează că intervențiile de sănătate publică și politici care vizează reducerea prevalenței fumatului au avut succes și că strategiile naționale de abordare a obezității și a excesului de grăsime corporală, în special concentrându-se pe grupele de vârstă mijlocie și mai în vârstă, și pe bărbați, ar trebui să fie o prioritate pentru sănătatea publică”.

Autorii avertizează că numărul de decese atribuite fumatului, obezității și excesului de grăsime corporală în acest studiu sunt doar estimative și că factorii care influențează aceste decese necesită investigații suplimentare. Cercetările viitoare ar putea investiga posibilele contribuții ale vapării, consumului de țigări electronice și fumatului pasiv și dacă proporția deceselor cauzate de obezitate și excesul de grăsime corporală diferă în funcție de etnie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel