Obiceiul banal care "mătură" toate resturile de mâncare din stomac și din intestinul subțire. Faceți ASTA dacă vreți să slăbiți
Câtă pauza ai între mese? Ce înseamnă când își ghiorlăie mațele și de ce e bine să faca asta. Nutriționistul Mihaela Bilic dezvăluie un secret puțin cunoscut: faceți asta dacă țineți la corpul vostru....
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat un aspect esențial legat de alimentație, pe care mulți dintre noi îl trecem cu vederea: pauzele lungi între mese.
"Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese!
Nu, nu este vorba despre muncă, ci despre mâncare. Contrar recomandărilor făcute de mulți nutriționiști, 2-3 mese principale pe zi sunt suficiente pentru un adult", spune Mihaela Bilic.
Contrar opiniei populare care recomandă gustările frecvente, Mihaela Bilic sugerează că organismul nostru este programat să funcționeze mai bine atunci când îi oferim timp pentru procesul natural de curățare între mese.

Mihaela Bilic. Foto: Pastila de Frumusețe, Spectacola, DC Medical, DC News
Pauzele între mese nu dor că ne ajută să slăbim mai ușor și să ținem foamea sub control, dar au și un rol major în susținerea sănătății digestive.
Ce este complexul motor migrant și cum îți curăță intestinul
Potriviti nutriționistului, pauza de 4 - 5 ore dintre mese permite intestinului să finalizeze un proces natural numit complex motor migrant (CMM).
"CMM mătură toate resturile de mâncare din stomac și din intestinul subțire. CMM este un proces fiziologic ce are loc de câteva ori pe zi și face parte din sistemul Detox complex cu care este dotat organismul…cu condiția să-l lăsăm să-și facă treaba. Procesul de digestie și metabolizare consumă mai multă energie decât respirația și circulația sângelui", spune Bilic.
Acesta este, de fapt, o undă de contracții puternice care curăță tubul digestiv de resturile alimentare, bacterii și mirosuri neplăcute.
"Dacă noi ne apucăm să ronțăim între mese, acest program de auto-curățare se întrerupe și, în timp, devine din ce în ce mai rar. Practic, nu mai lăsăm corpul să se detoxifice", a explicat nutriționistul Mihaela Bilic.
Cum să ajuți corpul să slăbească mai ușor

Foto: Freepik @alekram
Un alt motiv pentru care este bine să evităm gustările frecvente este menținerea nivelului de glicemie constant. Când mâncăm mai rar, corpul nu mai eliberează insulină în mod frecvent, ceea ce duce la o ardere mai eficientă a grăsimilor.
"Nu vă fie teamă să mâncați mai rar", spune Mihaela Bilic, explicând că organismul consumă mai multă energie în timpul digestiei și metabolizării alimentelor decât în activitățile obișnuite precum respirația sau circulația sângelui.
"Când mănânci mai rar senzația de foame e mai ușor de ținut în control, glicemia rămâne constantă, nu există descărcări de insulină și se slăbește mai ușor.
Însă principalul motiv pentru care ar trebui sa avem pauze lungi între mese este sănătatea: pauza alimentară permite organismului să facă curățenie. Când eliminăm gustările și ronțăielile dintre mese, procesele de digestie au timp să se desfășoare până la capăt, ca un ciclu complet de la mașina de spălat. E nevoie de un interval de 4-5 ore între mese pentru un proces de curățenie în tubul digestiv", spune ea.
Procesul de auto-curățare al intestinului are loc de mai multe ori pe zi, dar numai dacă respectăm pauzele dintre mese. Când renunțăm la gustări și ronțăieli, oferim ocazia intestinului să îți finalizeze ciclul complet de curățare.
Zgomotele pe care le auzim la nivelul abdomenului nu indică foame, ci faptul că intestinul își face treaba: îndepărtează resturile alimentare și bacteriile, menținând sistemul digestiv sănătos.
Nu în ultimul rând, Mihaela Bilic avertizează că, pentru menținerea unui echilibru optim al sistemului digestiv, este esențial să respectăm pauzele de 4 - 5 ore între mese.
"Gândiți-vă la intestinul vostru ca la un maniac al curățeniei: dacă nu îi dați timp să facă ordine, dezordinea și disfuncțiile vor apărea", spune Bilic.
Deci, de ce să faci pauze lungi între mese?
- îți reglezi nivelul de glicemie
- permiți intestinului să finalizeze digestia
- contribui la slăbirea mai rapidă
- eviți perturbarea procesului de auto-curățare
Tu câte ore lași între mese? Încearcă să faci pauze mai lungi și spune-ne cum te simți.
-
Simptomele AVC sunt greu de recunoscut: mit sau adevăr?19.12.2025, 09:44
-
De ce uităm dacă am oprit aragazul sau unde ne-am pus cheile18.12.2025, 21:52
-
COVID, impact asupra creierului și după vindecare18.12.2025, 20:59
-
Problemele podelei pelvine la femei, realitate ignorată18.12.2025, 20:03
-
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
