Oboseala constantă și refluxul acid, cauze și complicații

Indigestie
Indigestie

Oboseala constantă asociată refluxului acid poate fi o indicație a unei complicații sau a unui efect secundar al medicației

 

Refluxul acid este o afecțiune în care conținutul stomacului și acidul curg în esofagul inferior - tubul care duce de la gât la stomac. Arsura la stomac este cel mai frecvent simptom al refluxului acid, dar și alte simptome pot apărea cu această afecțiune, inclusiv o tuse uscată, dureri în piept și dureri de gât recurente, notează Livestrong. 

Refluxul persistent sau sever care îți perturbă viața sau dăunează esofagului se numește boală de reflux gastroesofagian sau GERD. Conform unei revizii din mai 2011 din „Jurnalul Mondial de Gastroenterologie", esofagita erozivă - inflamație și ulcere la nivelul esofagului inferior - este una dintre cele mai frecvente complicații ale GERD. Sângerarea cronică din ulcerul esofagian poate duce la anemie, care cauzează oboseală persistent. Anemia este considerată un semn de avertizare a GERD complicată.

Efecte secundare ale medicamentelor

Persoanele cu reflux acid iau adesea medicamente pentru a-și controla simptomele. Mulți folosesc medicamente antihistaminice sau inhibitori de pompă de protoni - fără să consulte medicul. Blocanții histaminici, cum ar fi cimetidina, ranitidina, famotidina și nizatidina, pot provoca uneori oboseală.

Inhibitorii pompei de protoni, inclusiv lansoprazolul și omeprazolul, pot provoca oboseală la unii utilizatori. De asemenea, aceste medicamente reduc producția de acid în stomac atât de bine încât organismul tău nu poate absorbi eficient fierul și vitamina B-12 din alimente. Deficiențele nutriționale legate de utilizarea inhibitorilor pompei de protoni pot duce în cele din urmă la anemie și oboseală. Dacă luați medicamente pentru simptomele de reflux acid, consultați medicul pentru a vă asigura că nu vă confruntați cu reacții adverse.

Tulburarea somnului

Oboseala constantă provine uneori dintr-un somn necorespunzător noaptea. Pentru persoanele cu reflux acid, somnul slab poate fi cauzat de trezirea repetată în timpul nopții din cauza durerii de arsuri la stomac sau a unei tuse provocată de reflux. Uneori, medicamentele pentru refluxul acid provoacă insomnie.

consideraţii

Oboseala constantă ar putea fi asociată cu refluxul acid printr-o varietate de mecanisme. Dar oboseala poate fi cauzată și de o serie de afecțiuni care nu au nicio legătură cu refluxul acid, precum depresia, bolile de inimă, bolile tiroidiene, insuficiența hepatică sau renală, cancerul sau o afecțiune autoimună, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă. Dacă sunteți obosit în mod constant - indiferent dacă aveți reflux acid sau nu - consultați medicul pentru o examinare amănunțită.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel