Ochi uscați, cauze surprinzătoare. Cum remediezi problema

Dana Lascu |
Data publicării:
Când lacrimile nu sunt de bună calitate, ochii se pot usca chiar dacă lăcrimați abundent
Când lacrimile nu sunt de bună calitate, ochii se pot usca chiar dacă lăcrimați abundent

Dacă aveți ochi uscați, nu suportați cu stoicism. În mod normal, glandele lacrimare produc suficiente lacrimi, dar atunci când acestea nu sunt suficiente sau nu sunt de „bună calitate”, asta vă poate face să vă doară ochii și să vă afecteze vederea. Iată ce puteți face ca să remediați problema:

S-ar putea să simțiți că aveți nisip în ochi sau s-ar putea să vă ardă ori să vă mănânce. S-ar putea să fiți sensibili la lumină, să aveți o vedere neclară sau, în unele cazuri, ochii ar putea să lăcrimeze abundent. Și e posibil să vă fie dificil să purtați lentile de contact. E posibil să aveți ochii prea obosiți, pentru că - da - există și stres vizual

Ochii au nevoie de hidratare. Ce fac lacrimile

Hidratarea îi ajută să funcționeze așa cum ar trebui și să fie confortabili. Lacrimile calmează suprafața ochilor și îi protejează de lucruri precum particulele și infecțiile. De fiecare dată când clipiți, pleoapele trec peste ochi și îi umezesc cu lacrimi, care se strecoară apoi, prin în colțurile interioare, spre partea din spate a nasului. Dacă nu aveți suficiente lacrimi sau dacă aceste anu sunt de „bună calitate", ochii pot fi uscați și iritați.

Sindromul ochilor uscați

Cel mai frecvent se întâmplă deoarece corpul nu produce destule lacrimi. Aceasta se numește sindromul de ochi uscat sau keratoconjunctivita sicca (KCS). Multe lucruri o pot provoca. În funcție de ce o provoacă, poate să dispară de la sine sau să dureze mult timp.

Cauză posibilă: vârsta

Glandele care produc lacrimi nu funcționează la fel de bine cum ar trebui și nu produc suficient. De asemenea, pleoapele încep să se cadă și acest lucru poate impiedica menținerea unei umidități suficiente.

Cauză posibilă: anumite boli

Bolile autoimune - când sistemul imunitar atacă propriul organism - vă pot afecta capacitatea corpului de a produce lacrimi și pot provoca uscarea ochilor. Exemplele includ lupusul și artrita reumatoidă, precum și sindromul Sjogren, care atacă saliva și glandele lacrimogene. Pentru a vedea exact ce se ascunde în spatele cazului vostru, consultați un oftalmolog. Nu vă tratați după ureche, puteți agrava situația.

Cauză posibilă: intervenții chirurgicale la ochi

Ochii uscați pot fi un efect secundar al chirurgiei cataractei și al chirurgiei LASIK sau PRK, care corectează problemele de vedere. Nervii care vă ajută să produceți lacrimi pot fi deteriorați în timpul acestor proceduri. Discutați cu medicul oftalmolog despre lucruri care vă pot ajuta. Pentru majoritatea oamenilor, starea se ameliorează pe măsură ce ochiul operat se vindecă.

Lacrimi de „proastă calitate"

Dacă lacrimile nu conțin suficient ulei (lipide), se pot evapora înainte ca ochii să capete suficientă umiditate - cauza cea mai frecventă a afecțiunii ochilor uscați. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când glandele care le dau lacrimilor textura uleioasă sunt blocate. Afecțiunea se numește disfuncție de glandă meibomiană.

Obstrucția / infecția canalului lacrimal

Numită dacriocistită, aceast afecțiune se întâmplă atunci când un canal lacrimar - tubul mic care se scurge de-a lungul nasului și se conectează la pleoapa - este blocat și bacteriile ajung în el. Este cel mai frecvent la sugari, dar se poate întâmpla la orice vârstă. Simptomele includ durere, înroșire, umflare, prea multe lacrimi, descărcări ale ochiului și febră. Medicul va stabili tratamentul care adesea poate include anumite antibiotice, dar unii oameni au nevoie de intervenții chirurgicale minore pentru a le rezolva problema.

Medicamente

Dacă aveți simptome de ochi uscați și luați medicamente, citiți prospectul. Unele medicamente, cum ar fi antihistaminicele, beta-blocantele și unele antidepresive, vă pot afecta lacrimile și vă pot usca ochii. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă și cum se poate rezolva.

Ce poate agrava ochii uscați: umiditate scăzută

Dacă nu există suficientă umiditate în aer - într-o cameră încălzită sau cu aer condiționat ori într-un avion, de exemplu - ochii uscați pot deveni și mai iritați. Și vântul și vremea rece pot avea acest efect, de asemenea.

Ce-i poate agrava: prea mult timp cu ochii pe ecran

Privitul la un computer sau un ecran de telefon / tabletă pentru perioade lungi de timp poate provoca probleme, deoarece este mai puțin probabil să clipiți și să vă umeziți ochii cum trebuie.

Ce poate agrava ochii uscați: lentile de contact

Lentilele de contact stau în interiorul filmului lacrimal, așa că atunci când ochii se usucă, poate face dificilă și incomodă - chiar imposibilă – purtarea lor. Discutați cu medicul dacă aveți probleme cu lentilele de contact: vă poate ajuta schimbarea soluțiilor sau la utilizarea lentilelor fabricate dintr-un material diferit. Sau pur și siplu renunțați la ele.

Ce puteți face când aveți ochii uscați: Lacrimi artificiale

Lacrimile artificiale vi le recomandă un oftalmolog, în funcție de gravitatea situației. Au compoziții diferite, așa că el poate ști care tip e mai bun pentru problema dvs. Se cumpără din farmacie și pot si picături sau unguent.

Ce puteți face: Schimbați-vă dieta!

Printre alte beneficii pentru sănătate, uleiul de in și capsulele de ulei de in, de asemenea, pot ajuta la menținerea umidității ochilor.

Prevenție

Dacă ochii sunt uscați, este o idee bună să stați departe de unele lucruri care îi pot irita, cum ar fi uscătoare de păr, aer condiționat, vânt, fum și unele substanțe chimice. Utilizați un umidificator și faceți pauze regulate dacă petreceți ore în șir la computer. În timpul activităților sportive sau în aer liber, utilizați ochelari de schi sau alt fel de ochelari de protecție care vă ajută să vă păstrați umiditatea în jurul ochilor, arată specialiștii de la WebMD.

Când mergeți la doctor

Dacă sesizați că de curând ați constatat că aveți ochii uscați, mergeți la un oftalmolog. Este, de asemenea, cel mai bine să discutați cu medicul înainte de a vă pune lacrimi artificiale în ochi, ca să vă aleagă soluția corectă. În cele mai multe cazuri, ochii uscați sunt mai degrabă un inconvenient minor decât un pericol pentru sănătate, dar este întotdeauna mai bine să fii sigur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel