Odinofagia, durerea la înghițire, de ce apare. Este o boală fără cauză exactă și tratament țintit

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
odinofagia - FOTO: Freepik@spukkato
odinofagia - FOTO: Freepik@spukkato

Odinofagia reprezintă durerea la înghițire. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori.

Odinofagia este termenul medical pentru înghițirea dureroasă. Durerea poate fi resimțită în gură, gât sau esofag. Este posibil să apară înghițire dureroasă atunci când beți sau mâncați alimente. Uneori, dificultățile de înghițire, cunoscute sub numele de disfagie, pot însoți durerea, dar odisfagia este adesea o afecțiune de sine stătătoare.

Odinofagia, boala fără tratament țintit

Nu există o singură cauză sau măsură de tratament desemnată pentru odisfagie. Asta pentru că înghițirea dureroasă este legată de numeroase afecțiuni de sănătate subiacente. Citiți mai departe pentru a afla unele dintre cele mai frecvente probleme medicale care provoacă înghițire dureroasă și ce ar trebui să faceți. 

Vezi și: Traficul, riscuri pentru creier. Crește riscul de deces. Câte ore de stat în trafic devin periculoase

Odinofagie vs. disfagie

Uneori, odinofagia este confundată cu disfagia, care este o altă afecțiune care are legătură cu înghițirea. Disfagia se referă la dificultatea de înghițire. Cu această condiție, dificultățile de înghițire apar în mod regulat. Este, de asemenea, cel mai frecventă la adulții mai în vârstă.

Ca și odinofagia, disfagia este legată de o varietate de cauze. Tratamentul precis depinde de problema de sănătate care stă la baza acestei. Disfagia poate fi atât de severă încât este posibil să nu puteți înghiți deloc.

Disfagia și odinofagia pot apărea în același timp. Ele pot avea, de asemenea, aceleași cauze. Cu toate acestea, este posibil să aveți dificultăți de înghițire fără nici o durere. Dacă acesta este cazul, este posibil să aveți doar disfagie. Alternativ, odinofagia poate provoca durere fără probleme de înghițire, arată Healthline.

Vezi și: Ce simți când consumi cannabis (marijuana) și în cât timp trec efectele din organism. Cum depistează Poliția consumatorii în trafic. Curcă: Devine dintr-o dată "de gașcă"

Odinofagia, cauze

Odinofagia poate fi uneori legată de o afecțiune minoră, cum ar fi răceala obișnuită. În astfel de cazuri, înghițirea dureroasă se va rezolva singură cu timpul.

Înghițirea cronică dureroasă poate fi legată de o altă cauză de bază. Există mai multe afecțiuni medicale care pot provoca odinofagie. Printre posibilități se numără:

Cancer: Uneori înghițirea cronică dureroasă este un semn precoce al cancerului esofagian. Acest lucru este cauzat de tumorile care se dezvoltă în esofag. Cancerul esofagian se poate dezvolta de la fumat pe termen lung, abuzul de alcool, sau arsuri la stomac persistente. De asemenea, poate fi ereditar.

Infecția cu Candida: Acesta este un tip de infecție fungică care poate apărea în gură. Se poate răspândi și provoca simptome esofagiene, cum ar fi înghițirea dureroasă.

Vezi și: Rudele, acces la informațiile medicale ale pacienților. Avocatul Poporului, solicitare către Ministerul Sănătății: Acces deplin în timpul vieţii sale, cât şi după deces

Boala de reflux gastroesofagian: Aceasta se dezvoltă de la sfincterul inferior în esofag nu se închide în mod corespunzător. Este posibil să aveți boala de reflux gastroesofagian dacă aveți înghițire dureroase, împreună cu alte simptome, cum ar fi arsuri la stomac sau dureri în piept.

HIV: Problemele esofagului apar adesea la persoanele cu HIV. Uneori, agenții antiretrovirali utilizați pentru a trata HIV duc la reflux acid. Acest lucru poate duce apoi la alte simptome cum ar fi odinofagia.

Ulcere: Acestea sunt răni care pot apărea în gură, gât sau esofag, precum și stomac. Ulcerele pot fi, de asemenea, cauzate de boala de reflux gastroesofagian netratată. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul  poate crește riscul de ulcere.

Odinofagia poate fi, de asemenea, cauzată de tratamente medicale, cum ar fi radioterapia pentru cancer. Unele medicamente prescrise, de asemenea, poate duce la înghițire dureroasă.

Vezi și: Varicela hemoragică: cauze, simptome, tratament. Dorobăț: Este o formă gravă. Capacitate scăzută de apărare a organismului

Odinofagia, diagnostic

Odinofagia este de obicei diagnosticată cu o endoscopie. Acest lucru implică o cameră mică luminată numită endoscop. Este plasată în gât, astfel încât medicul dumneavoastră poate obține o privire mai bună la esofag. De asemenea, vă vor face să încercați să înghițiți în timpul testului.

Odinofagia, tratament

Planul precis de tratament pentru odisfagie depinde de cauza de bază.

Medicamente. În funcție de starea medicală de bază, înghițirea dureroasă poate fi rezolvată cu medicamente. De exemplu, medicamente prescrise utilizate pentru a trata boala de reflux gastroesofagian poate ajuta la prevenirea acidului din stomac.

Medicamente pot fi, de asemenea, utilizate în tratarea altor cauze care stau la baza, cum ar fi HIV și infecții. Infecțiile cu Candida trebuie tratate cu agenți antifungici.

Chirurgie. În cazurile de tumori esofagiene sau carcinom, medicul dumneavoastră vă poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a acestor celule. 

Lăsată netratată, odinofagia și cauza care stă la baza acesteia pot duce la complicații suplimentare. Pierderea în greutate poate apărea, de asemenea, cu odinofagia. Puteți mânca mai puțin din cauza disconfortului asociat cu înghițirea. Acest lucru poate duce la alte probleme de sănătate, cum ar fi anemia, deshidratarea și malnutriția. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel