Șomajul: consecințe dramatice pentru cei care își pierd locul de muncă

Steluța Indrei / 20 sep 2018 / 22:46

Șomajul reprezintă și o problemă de sănătate publică, nu doar una socială. Un raport publicat astăzi dezvăluie îmbonăvirile pe care le pot suferi cei care își pierd locul de muncă. Mai grav, se înregistrează și decese cauzate de șomaj.

Pierderea locului de muncă și dificultatea de a găsi un altul dăunează grav sănătății, constată o asociație din Franța, potrivit Paris Match. Aceasta este însă o problemă ignorată de autorități. „Impactul șomajului asupra sănătății celor care caută un loc de muncă este subestimat”, susțin specialiștii. 

Un studiu anterior, efectuat de Pierre Meneton, cercetător la Inserm, evaluează „între 10.000 și 14.000” de decese pe an cauzate de șomaj. 

Bolile cardiovasculare, dependențele (alcool, fumat, droguri), declanșarea sau agravarea unor boli cronice (diabet, hipertensiune), stresul, anxietatea, depresia se află printre consecințele dramatice ale șomajului. Și nu în ultimul rând, suicidul apare adesea în contextul șomajului.

Sănătatea fizică și psihică a celor care își caută un loc de muncă se degradează pe măsură ce perioada de incertitudine se prelungește. 

Dificultățile financiare îi fac pe mulți șomeri să renunțe la medicamente sau servicii medicale de care au nevoie, ca să nu mai vorbim că alimentația este adesea de proastă calitate. Se intră într-un cerc vicios din care este foarte greu de ieșit. „Un șomer cu o stare de sănătate precară își va găsi foarte greu de lucru sau deloc față de o persoană sănătoasă”, spune Michel Debout, psihiatru și medic de medicină legală, autorul cărții „Traumatismul șomajului”. 

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.28