Omega-3, speranța de viață după un infarct: care este cea mai bună sursă
Aportul de omega-3 îmbunătățește sperața de viață după un infarct. Cercetătorii au analizat mai bine care este cea mai bună sursă de acizi grași omega-3, vegetală sau animală....
O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetări și Spitale Germani Trias i Pujol (IGTP) și de la Institutul de Cercetări Medicale Hospital del Mar (IMIM) a demonstrat că un consum regulat de alimente bogate în acizi grași omega-3, atât de origine animală, cât și vegetală, întărește membranele inimii și ajută la îmbunătățirea prognosticului în cazul unui infarct miocardic.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, au folosit date de la 950 de pacienți. Nivelurile de omega-3 din sângele acestor indivizi au fost determinate când au fost internați la spital pentru a fi tratați pentru infarct. Această măsurare indică cu exactitate cât din aceste grăsimi consumaseră pacienții în săptămânile anterioare prelevării probelor, cu alte cuvinte înainte de infarct. Pacienții au fost monitorizați timp de trei ani după externare, iar cercetătorii au observat că prezența unor niveluri ridicate de omega-3 în sânge la momentul infarctului, care fusese consumată în săptămânile premergătoare infarctului, a fost asociată cu un risc mai mic de complicații. Rezultatele studiului tocmai au fost publicate în prestigiosul Journal of the American College of Cardiology.
Beneficiile acizilor grași omega-3.
Surse complementare de omega-3
Acidul eicosapentaenoic (EPA) este un tip de acid gras omega-3 care se găsește în peștele gras. Când mâncăm pește gras în mod regulat, EPA este încorporat în fosfolipidele din membranele cardiomiocitelor, protejându-le de o mare varietate de factori de stres cardiac. Această îmbogățire a membranelor miocardice limitează daunele cauzate în cazul unui infarct.
Noutatea majoră a acestui studiu este că s-a concentrat și asupra unui alt acid gras omega-3, de origine vegetală, cunoscut sub numele de acid alfa-linolenic (ALA). Această grăsime, care se găsește în nuci, precum și în soia și în derivații lor, este mult mai puțin studiată decât omega-3 marin. Cercetătorii au observat că EPA și ALA nu concurează, ci sunt complementare unele cu altele. În timp ce nivelurile ridicate de EPA sunt asociate cu un risc mai mic de reinternare în spital din cauze cardiovasculare, nivelurile mai ridicate de ALA sunt asociate cu un risc redus de deces.
Antoni Bayés, director clinic de cardiologie la Germans Trias, spune: „Încorporarea omega-3 marine și vegetale în dieta pacienților cu risc de boli cardiovasculare este o strategie integrativă pentru îmbunătățirea atât a calității vieții, cât și a prognosticului dacă suferă un infarct."
Sursa, aici
-
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
Noua metodă de măsurare a tensiunii arteriale care ar putea salva mii de vieți
Tromboza venoasă profundă, prevenție esențială în călătoriile de lungă durată
Managementul hipertensiunii și dislipidemiei, esențial. Importanța monitorizării și ajustării stilului de viață, semnificativ pentru reducerea riscului de infarct
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
EXCLUSIV Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
Hipertensiunea arterială, pandemie tăcută. Avertisment: Amenințare globală subestimată
Pandemia tăcută care ucide zilnic. Medicii lansează un avertisment sumbru. E o amenințare globală subestimată. Este principala cauză a mortalității la nivel global.
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Tai chi şi yoga ajută la scăderea hipertensiunii arteriale "pe termen scurt"
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Terapia care înjumătățește riscul de infarct și AVC
Băuturile care îți sabotează inima. Ce să eviți dacă ai colesterolul ridicat
Aceste trei băuturi trebuie evitate dacă ai colesterolul ridicat. Unele sunt considerate chiar sănătoase.
Periuța de dinți poate provoca infarct. Cum poate gura să îți omoare inima și să îți infecteze corpul
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
Raportul talie-înălțime, un predictor eficient al riscului cardiac
Proteina care distruge inima după infarct
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
EXCLUSIV Cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii. Dr. Silviu Dumitrescu recunoaște: Să nu mai ascundem lucrurile
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Colesterolul persistent, marker cheie al riscului cardiovascular asociat stilului de viață
Acesta este cel mai rău lucru pentru inimă. O macină în totalitate și dublează riscul de infarct și boală coronariană.
Trump, diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică după apariția unor vânătăi pe mână. Cum se manifestă boala
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
