OMS: O a doua tulpină de poliovirus sălbatic a fost eradicată

D.C. / 24 oct 2019 / 17:37
Virus
Virus

O a doua tulpină de poliovirus - poliovirusul sălbatic de tip 3 (PVS3) - a fost eradicată la nivel mondial, a anunțat astăzi OMS (Organizația Mondială a Sănătății), ai cărei reprezentanți vorbesc despre „o realizare istorică pentru omenire”, după eradicarea tulpinii de tip 2 în anul 2015.

Conform OMS, în circulație a mai rămas doar un poliovirus sălbatic de tip 1 (PVS1), care mai poate fi întâlnit doar în două țări: Afganistan și Pakistan.

Poliovirusurile provoacă paralizie ireversibilă și chiar moartea pacienților infectați. Există însă anumite diferențe genetice și virusologice între cele trei tulpini de PVS.

Ultimul caz de PVS2 a fost detectat în nordul Nigeriei în anul 2012.

O comisie independentă prezidată de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a verificat dacă „această tulpină a fost cu adevărat eradicată", a precizat într-un comunicat agenția pentru sănătate din cadrul ONU.

Forme non-sălbatice ale virusului poliomielitei - poliovirus derivat dintr-o tulpină vaccinală - continuă să se transmită în regiuni ale Africii și ale Asiei, mai ales în Filipine, unde reapariția de luna trecută a maladiei după o pauză de aproape două decenii a declanșat o campanie masivă de vaccinare.

Poliovirusul derivat dintr-o tulpină vaccinală este cauzat de forma atenuată a virusului utilizată în vaccinuri, care este apoi eliminată.
Potrivit OMS, în rândul populațiilor care dețin o imunitate foarte slabă, tulpina vaccinală poate continua să circule și să sufere mutații capabile să provoace paralizie.

„Nu putem să ne oprim eforturile tocmai acum: trebuie să eradicăm toate tulpinile restante de la toate tipurile de poliovirusuri", a declarat David Salisbury, președintele Comisiei mondiale independente pentru certificarea eradicării poliomielitei, citat în același comunicat publicat de OMS, citat de AFP și Agerpres.

Articole Recomandate
Comentarii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.27