OMS: O a doua tulpină de poliovirus sălbatic a fost eradicată

D.C. |
Data publicării:
Virus
Virus

O a doua tulpină de poliovirus - poliovirusul sălbatic de tip 3 (PVS3) - a fost eradicată la nivel mondial, a anunțat astăzi OMS (Organizația Mondială a Sănătății), ai cărei reprezentanți vorbesc despre „o realizare istorică pentru omenire”, după eradicarea tulpinii de tip 2 în anul 2015.

Conform OMS, în circulație a mai rămas doar un poliovirus sălbatic de tip 1 (PVS1), care mai poate fi întâlnit doar în două țări: Afganistan și Pakistan.

Poliovirusurile provoacă paralizie ireversibilă și chiar moartea pacienților infectați. Există însă anumite diferențe genetice și virusologice între cele trei tulpini de PVS.

Ultimul caz de PVS2 a fost detectat în nordul Nigeriei în anul 2012.

O comisie independentă prezidată de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a verificat dacă „această tulpină a fost cu adevărat eradicată", a precizat într-un comunicat agenția pentru sănătate din cadrul ONU.

Forme non-sălbatice ale virusului poliomielitei - poliovirus derivat dintr-o tulpină vaccinală - continuă să se transmită în regiuni ale Africii și ale Asiei, mai ales în Filipine, unde reapariția de luna trecută a maladiei după o pauză de aproape două decenii a declanșat o campanie masivă de vaccinare.

Poliovirusul derivat dintr-o tulpină vaccinală este cauzat de forma atenuată a virusului utilizată în vaccinuri, care este apoi eliminată.
Potrivit OMS, în rândul populațiilor care dețin o imunitate foarte slabă, tulpina vaccinală poate continua să circule și să sufere mutații capabile să provoace paralizie.

„Nu putem să ne oprim eforturile tocmai acum: trebuie să eradicăm toate tulpinile restante de la toate tipurile de poliovirusuri", a declarat David Salisbury, președintele Comisiei mondiale independente pentru certificarea eradicării poliomielitei, citat în același comunicat publicat de OMS, citat de AFP și Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel